GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit HPB-a smanjena 3,2 posto

Neto dobit HPB-a smanjena 3,2 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 15:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 164,9 milijuna kuna, što je 3,2 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, podaci su iz financijskog izvješća te banke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Neto dobit je niža u odnosu na isto lanjsko razdoblje ponajviše zbog smanjenja prihoda iz poslovanja, navodi se u izvješću.

Iz HPB-a ističu da im je operativna dobit manja zbog smanjenja operativnih prihoda, najvećim dijelom zbog utjecaja bolesti covid-19 i većeg porasta troškova. Ona je tako u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosila 225,7 milijuna kuna, 20,5 posto manje no u istom razdoblju lani.

Tako su operativni prihodi pali za šest posto, na 604,1 milijun kuna, dok su operativni troškovi porasli za 5,5 posto, na 378,4 milijuna kuna.

Neto kamatni prihod iznosio je 405,2 milijuna kuna i bio je viši za 3,9 milijuna kuna ili jedan posto u odnosu na prošlu godinu, što je rezultat snažnijeg pada kamatnih rashoda od pada prihoda.

Neto prihodi od provizija i naknada su pali za 14,5 posto, na 133,3 milijuna kuna. To je posljedica privremenog ukidanja naknada za podizanje gotovine na bankomatima izvan matične banke, koje je, sukladno preporuci HNB-a na snazi bilo od 25. ožujka do 1. srpnja ove godine, zatim usporavanja gospodarskih aktivnosti, kao i značajno manjeg dolaska turista, pojašnjavaju iz HPB-a.

Ukupni bruto krediti porasli su za 848 milijuna kuna ili 5,7 posto, na 15,7 milijardi kuna.

Iz HPB-a navode da su stambeni krediti na godišnjoj razini porasli za 469 milijuna kuna.

Subvencionirani krediti od strane Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) čine 70 posto novoodobrenih stambenih kredita u 2020. godini, a banka je u četiri godine putem te mjere odobrila ukupno oko 1.600 kredita te plasirala gotovo milijardu kuna, ističu iz HPB-a.

Imovina banke na dan 30. rujna 2020. godine iznosila je 25,6 milijardi kuna, što je 7,3 posto više u odnosu na kraj prošle godine.

Depoziti su također povećani, za 1,3 milijarde kuna ili 6,4 posto, na 21,3 milijarde kuna.

Rezerviranja su pak manja za 67,7 posto, zbog prihoda po osnovi ukinutih rezerviranja po sudskom sporu u iznosu od 89 milijuna kuna.

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, HPB Grupa, koju uz matičnu banku čine i društva HPB Invest te HPB-nekretnine, ostvarila je neto dobit od 166,1 milijun kuna.

Pritom se rezultat grupe najvećim dijelom odnosi na rezultat samog HPB-a, dok je HPB Invest ostvario neto dobit u iznosu 738,9 tisuća kuna, a HPB-nekretnine 365,9 tisuća kuna.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Jadranska banka, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Panetta: ECB mora vladama osigurati niske troškove zaduživanja u koronakrizi
ZADUŽIVANJE
Panetta: ECB mora vladama osigurati niske troškove zaduživanja u koronakrizi
FRANKFURT - Koronarecesija izjeda proizvodne kapacitete u eurozoni i vlade se uz potporu Europske središnje banke (ECB) moraju povoljno zaduživati kako bi osigurale uvjete za izlazak iz krize, upozorio je talijanski guverner Fabio Panetta.
MG Mind došao do 86,8% vlasništva u Novoj banci
ZAVRŠENA PONUDA
MG Mind došao do 86,8% vlasništva u Novoj banci
BANJA LUKA - MG Mind d.o.o. Mrkonjić Grad došao je do 86,8-postotnog vlasništva u Novoj banci a.d. Banja Luka nakon provedene ponude za preuzimanje.
Loš treći kvartal za mađarski MKB Bank
PAD DOBITI
Loš treći kvartal za mađarski MKB Bank
BUDIMPEŠTA - Dobit MKB banke u trećem tromjesečju pala je za 29% na godišnjoj razini, na 15,5 milijardi forinti.
Goldman Sachs se pri procjenama kompanija koristi i dronovima
NOVO NORMALNO
Goldman Sachs se pri procjenama kompanija koristi i dronovima
NEW YORK - Dronovi su stigli na Wall Street. Goldman Sachs, najveći svjetski savjetnik za spajanja, među investicijskim je bankama koja koristi tehnologiju dronova kako bi svojim klijentima pružila pogled iz ptičje perspektive na tvrtke za koje licitiraju, prema Stephenu Feldgoiseu, globalnom supredstojniku odjela spajanja i preuzimanja te tvrtke.
Kredit EBRD-a od 85 miliona evra za prvu deonicu autoputa Niš-Priština
FINANSIRANJE
Kredit EBRD-a od 85 miliona evra za prvu deonicu autoputa Niš-Priština
BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas ugovor o kreditu od 85 miliona evra za projekat izgradnje autoputa Niš - Merdare sa regionalnom direktorkom EBRD-a za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai, za prvu deonicu od Niša do Pločnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE