GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS dobila pritužbe građana zbog načina obračuna kamata posle moratorijuma

NBS dobila pritužbe građana zbog načina obračuna kamata posle moratorijuma
KAMATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2020 / 16:56
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Narodna banka Srbije objavila je da je dobila određen broj pritužbi građana, koji nije veliki, zbog načina obračuna kamata posle moratorijuma u otplati kredita, prenosi Nova ekonomija.

Na početku primene moratorijuma građani su se najviše žalili na to što im banka nije omogućila prevremenu primenu moratorijuma na njihove rate koje su dospele posle stupanja na snagu Odluke, a pre 31. marta, dok se po prestanku moratorijuma korisnici uglavnom obraćaju zbog obračuna kamate, navodi banka.

Broj pritužbi i drugih obraćanja NBS u kojima su građani i pravna lica izražavali svoje nezadovoljstvo zbog primene prvog zastoja u otplati obaveza dužnika prema bankama je neznatan, oko 0,01 odsto onih na koje je primenjen moratorijum, odnosno manje od 0,01 odsto onih koji imaju obaveze prema bankama na koje se ovaj moratorijum mogao primeniti, navode za Novu ekonomiju u ovoj instituciji.

Kako navode u NBS, banke su u najvećem broju slučajeva reagovale odmah pošto je centralna banka ukazala na nepravilnu primenu moratorijuma i otklanjale nepravilnost bez ikakvih štetnih posledica za korisnike, tako da nije bilo potrebe da NBS rešenjem nalaže otklanjanje nepravilnosti.

"U onim ređim slučajevima, kada sporni odnos između korisnika i banke nije ovako rešen, u toku su postupci po pritužbi, čije je propisano trajanje tri meseca, i Narodna banka Srbije će u svakom takvom postupku, ako utvrdi nepravilnost u vezi s primenom moratorijuma, banci naložiti da je otkloni", navodi se u odgovoru.

Prvi moratorijum koji je omogućen krajem marta je prihvatilo više od 90 odsto građana i privrede, dok je drugi moratorijum prihvatilo nešto manje, 2,3 miliona dužnika ili 82 odsto građana i 69 odsto pravnih lica.

U obraćanjima NBS, građani su tražili da se moratorijum primeni i na rate koje su dospele pre stupanja na snagu Odluke o moratorijumu.

Kada je reč o kamatama, korisnici su uglavnom postavljali pitanja zašto se uopšte obračunava ugovorena kamata za vreme trajanja moratorijuma, a posle primene moratorijuma, stizala su pitanja u pogledu uvećanja anuiteta.

Tagovi: Narodna banka Srbije, moratorijum u otplati kredita
PROČITAJ I OVO
Dinarska i devizna štednja nastavile da rastu
BANKE U SRBIJI
Dinarska i devizna štednja nastavile da rastu
BEOGRAD - Dinarska i devizna štednja nastavile su da rastu i dostižu svoje najviše nivoe i u godini koju karakteriše pojačana neizvesnost i globalna ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa, saopštila je Narodna banka Srbije.
NBS očekuje da će banke ponuditi kredite samo uz izjavu o zaposlenju i zaradi
OČEKIVANJA
NBS očekuje da će banke ponuditi kredite samo uz izjavu o zaposlenju i zaradi
BEOGRAD - Narodna banka Srbije očekuje da će banke iskoristiti mogućnosti da građanima ponude kredite manjih vrednosti samo uz izjavu o zaposlenju i zaradi.
ECB: Kreditiranje kompanija u eurozoni snažno raslo i u rujnu
KREDITI
ECB: Kreditiranje kompanija u eurozoni snažno raslo i u rujnu
FRANKFURT - Kreditiranje kompanija u eurozoni ponovo je snažno poraslo u rujnu, pokazali su u utorak podaci Europske središnje banke (ECB), održavajući pripreme za drugi val pandemije koronavirusa.
PBZ Grupa donirala oko 300.000 kuna Domu za odgoj djece i mladeži Karlovac
DONACIJE
PBZ Grupa donirala oko 300.000 kuna Domu za odgoj djece i mladeži Karlovac
KARLOVAC – PBZ Grupa, dio Intesa Sanpaolo Grupe, najnovijom je donacijom u sklopu svog projekta „Činim dobro svaki dan“ pomogla Domu za odgoj djece i mladeži Karlovac te još jednom dokazala kako je ustrajna u dugoročnom i kontinuiranom pomaganju djeci i mladima.
Ukupni krediti stanovništvu na kraju kolovoza 135,2 milijarde kuna
KREDITIRANJE
Ukupni krediti stanovništvu na kraju kolovoza 135,2 milijarde kuna

ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu su prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke (HNB) na kraju kolovoza iznosili 135,2 milijarde kuna, čime su nastavili rasti na mjesečnoj i godišnjoj razini.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE