GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljen trend ubrzanja rasta kredita, najviše gotovinskih

Nastavljen trend ubrzanja rasta kredita, najviše gotovinskih
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2024 / 08:38
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti kućanstvima iznosili na kraju prosinca 2023. 21,8 mlrd. eura.

U odnosu na isto razdoblje 2022. godine, na osnovi stanja, rast promatranih kredita ubrzao je na 9,4% (+1,9 mlrd. eura), što je za 0,5 postotnih bodova više u odnosu na godišnju promjenu u studenom.

Ubrzanje godišnjeg rasta kredita plasiranih kućanstvima traje neprekidno od veljače 2023. Na mjesečnoj razini zabilježen je rast za 88,6 mil. eura ili 0,4%.

Na osnovi stanja, stambeni krediti s iznosom od 10,9 mlrd. eura na kraju prosinca činili su 50% ukupnih kredita plasiranih stanovništvu uz godišnju stopu rasta od 9,8% (+0,7% u odnosu na studeni). Prema dostupnim podacima Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka, potražnja za stambenim kreditima je u drugoj polovini godine oslabila, što je posljedica i završetka posljednjeg kruga državnog subvencioniranja.

Gotovinski nenamjenski krediti iznosili su krajem prosinca gotovo 8 mlrd. eura ili 36,7% ukupnih kredita. Rast promatrane kategorije ubrzava od početka 2023. godine na godišnjoj razini, a pozitivne godišnje stope rasta traju od srpnja 2021. U prosincu je ostvaren rast u odnosu na prosinac 2022. iznosio 10,9%, najviše od kraja 2019. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 0,5%, nakon što je u studenom ostvaren najsnažniji mjesečni porast od svibnja 2019. godine (1,2%). Navedeno je vjerojatno rezultat snažnije sklonost nabavi trajnih potrošnih dobara uslijed rasta nominalnih, ali i realnih plaća te, s druge strane, rastuće potrebe za financijskim pozajmicama uslijed inflatornih pritisaka u posljednje dvije godine. U uvjetima stanovitog rasta nominalnih plaća, za očekivati je nastavak solidne potražnje za promatranim kreditima.

Treća najveća stavka, prekoračenja po transakcijskim računima, s iznosom od 774 mil. eura (3,6% ukupnih kredita), bilježe pad na godišnjoj razini od kraja 2022. U prosincu je smanjenje iznosilo 1,4% na godišnjoj razini, dok je na mjesečnoj razini pad iznosio 5,6%. Krediti po kreditnim karticama (1,9% ukupnih kredita) iznosili su na osnovi stanja 401,9 mil. eura (-0,1% na mjesečnoj razini), a u prosincu je prvi put od kolovoza 2023. zabilježena pozitivna godišnja stopa rasta (+1,0%).

Prema posljednjim podacima HNB-a, prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kreditne iznosila je na kraju 2023. 6,1%, što je u odnosu na lipanj 2022., to jest u odnosu razdoblje prije početka zaoštravanja monetarne politike više za oko 80 baznih bodova. Istovremeno je prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene stambene kredite iznosila 3,7%, što je 150 baznih bodova više u odnosu na lipanj 2022.

Promatrano na mjesečnoj razini, skroman pritisak na rast kamatnih stopa i dalje je prisutan kod gotovinskih nenamjenskih kredita, osobito kod promatranih kredita s promjenjivom kamatnom stopom i kraćim razdobljem fiksiranja. S druge strane, nakon šest mjeseci uzastopnog mjesečnog rasta, zaustavljen je porast kamatne stope na stambene kredite (-4bb na mjesečnoj razini).

Tagovi: kreditiranje, krediti, hnb, gotovinski krediti
PROČITAJ I OVO
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
RAST
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
ZAGREB - Erste banka u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je 9,4 posto višu neto dobit nego godinu ranije, koja je tako dosegnula 58 milijuna eura, a rezultat je poboljšanog operativnog rezultata, izvijestili su u utorak iz te banke.
NLB predlaže 5,5 eura dividende
DIVIDENDA
NLB predlaže 5,5 eura dividende
LJUBLJANA - Nadzorni i upravni odbor NLB-a predložio je raspodjelu dobiti Glavnoj skupštini dioničara koja će se održati 17. lipnja 2024. godine.
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
DOBRE BROJKE
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
LONDON - HSBC je u utorak nadmašio tržišna očekivanja u izvješću o zaradi za prvo tromjesečje i najavio iznenadni odlazak glavnog izvršnog direktora grupe Noela Quinna.
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
ENORMNO
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
MOSKVA - Najveće zapadne banke koje i dalje, unatoč svim ograničenjima, posluju u Rusiji prošle su godine Kremlju platile više od 800 milijuna eura poreza što je četiri puta više u odnosu na godine prije invazije na Ukrajinu.
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
POSLJEDICE
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
FRANKFURT - Njemački zajmodavac Deutsche Bank očekuje da će tekući sudski spor u vezi s njegovom akvizicijom maloprodajne poštanske banke Postbank utjecati na profitabilnost u drugom tromjesečju i cijeloj godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE