GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljen rast kredita poduzećima za investicije

Nastavljen rast kredita poduzećima za investicije
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2020 / 10:03
Autor: RBA analize
ZAGREB - Ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije krajem prosinca iznosili su 63,5 milijardi kuna, uz rast od 0,4 posto na mjesečnoj i 0,8 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Devizni krediti, koji u ukupnim kreditima čine udio od 62 posto, na godišnjoj razini su pali za 6,9 posto, a na mjesečnoj porasli za 0,6 posto.

U prosincu je ukupna vrijednost deviznih kredita izražena u kunama iznosila 39,2 milijarde kuna.

Kunski krediti nefinancijskim trgovačkim društvima u prosincu su u odnosu na isti mjesec 2018. porasli za 3,4 milijarde kuna ili 16,5 posto te su krajem prošle godine iznosili 24,2 milijarde kuna. To je najviše od studenoga 2016. godine i ujedno deveti mjesec za redom s pozitivnom mjesečna promjenom.

Prema izvornom dospijeću, najveći udio kredita nefinancijskim društvima u ukupnim kreditima odnosi se na kredite koji su sklopljeni na više od 5 godina (59,3 posto).

Ukupni plasmani nefinancijskim poduzećima na osnovi transakcija (koji isključuju utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa plasmana) u prosincu su iznosili 136,2 milijuna kuna.

Plasman poduzećima na osnovi stanja u prosincu iznosio je 81,9 milijardi kuna.

Krediti za investicije su uz blagi mjesečni rast od 1,1 posto te godišnji od 8,8 posto na kraju prosinca iznosili 34 milijarde kuna.

Krediti za obrtna sredstva nastavljaju padati te su u odnosu na studeni smanjeni za 0,3, a prema prosincu 2018. godine za sedam posto.

Tagovi: krediti poduzećima, investicije, kreditiranje, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
OCJENE
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
LJUBLJANA - Slovenija ne iskorištava razvojne potencijale i gubi konkurentnost. Između ostalog, trebala bi uspostaviti poticajnije okruženje za investicije, razvoj i inovacije te zapošljavanje kadrova kako bi kao otvoreno gospodarstvo bila konkurentnija, istaknuli su na ovogodišnjoj Bankarskoj konferenciji koja se održava danas u Brdu kod Kranja.
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
PONUDA
NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
LJUBLJANA - NLB je danas objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda će vrijediti do uključivo 16. kolovoza. NLB želi steći značajan većinski udio u banci sa sjedištem u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE