GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MKB Bank preuzima i Karlovačku banku

MKB Bank preuzima i Karlovačku banku
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2020 / 08:46
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Proizvođač oružja HS Produkt, većinski vlasnik Karlovačke banke s udjelom od 75 posto čiji su osnivači i suvlasnici Ivan Žabčić i Marko Vuković, otkupljuje ostatak dionica kako bi banku prodao mađarskom MKB Banku.

Kupcima je u interesu imati 100 posto čistu vlasničku sliku, no mali će dioničari u svojevrsnom „squeez-outu" dobiti neprimjereno nisku vrijednost u odnosu na svoje inicijalno ulaganje; neki od njih u temeljni su kapital investirali po 7,5 milijuna kuna, a za to im se danas nudi - oko 300 tisuća.

Njihove su dionice denominirane, a već su prije u temeljni kapital prebačeni i dijelovi štednje klijenata koji su imali hibridne, štedno-investicijske proizvode, s klauzulom da se, u slučaju da banka ima potrebu, dio štednje može prebaciti u dionice. Za to su dobivali nešto veću kamatnu stopu na depozit. Banka je iskoristila svoje pravo da zbog takve "potrebe" dio depozita pretvori u dionice, a onda tim dionicama - smanji vrijednost.

- Takvo je oduzimanje štednje nemoralno! I onda je još vrijednost dionica denominirana 2014. s 50 na 10 kuna i mnogi su mali dioničari zbog denominacije pokrenuli sporove na Trgovačkom sudu - priča Večernjem listu jedan od ulagača koji je ovu investiciju gorko zažalio.

Neki su od tih sporova trenutačno na Visokom trgovačkom sudu (Večernji list je u posjedu nepravomoćnih presuda) i čeka se pravorijek, no to očito mađarskom investitoru ne smeta jer nije posrijedi velik broj dioničara, niti bitan udio u vlasništvu. Informaciju o okrupnjavanju vlasništva potvrdili su nam i u Karlovačkoj banci.

- Hanfa je na sjednici 10. rujna 2020. odobrila dragovoljnu ponudu većinskih vlasnika za preuzimanje svih dionica Karlovačke banke. Vaša pitanja ne bi trebala biti upućena na banku, već na same ponuditelje. Međutim, prema saznanjima banke, namjera ponuditelja upravo je ona koja je izražena u objavljenoj ponudi za preuzimanje - odgovorila nam je Kristina Hata, direktorica sektora za marketing, razvoj i opće poslove Kabe.

MKB Bank je već u proceduri preuzimanja Slatinske banke, a jesu li krenuli u službenu proceduru vezanu uz Kabu i u kojoj je fazi postupak preuzimanja Slatinske, pitali smo HNB, no regulator odvraća da su informacije o eventualnom pokretanju i tijeku postupka supervizorska tajna. Posrijedi su dvije mini banke; tržišni je udio Slatinske 0,24 posto, Kabe 0,57 posto, no zanimljivo je da je investitor mađarska državna banka; puno joj je ime bilo Magyar Külkereskedelmi Bank (Mađarska privredna banka) - nakon što je 1994. privatizacijom prešla u ruke njemačkog Bayerische Landesbanka (BLB-ja), mađarska ju je država ponovo otkupila 2014. To znači da su njezine aktivnosti iskaz strategije Orbánove Vlade.

Tagovi: MKB Bank, Karlovačka banka, Slatinska banka, HS Produkt, Marko Žabčić, Ivan Vuković, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Intesa Sanpaolo: Dobit veća za trećinu u prvom kvartalu
SKOK
Intesa Sanpaolo: Dobit veća za trećinu u prvom kvartalu
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u srijedu da joj je neto dobit u prvom tromjesečju poskočila gotovo za trećinu, uz više prihode od naknada i provizija i znatno smanjene rezervacije za nenaplative kredite.
Slovenci u bankama drže 23 milijarde eura
DEPOZITI
Slovenci u bankama drže 23 milijarde eura
LJUBLJANA – Sredstva slovenskih kućanstava na depozitnim računima u bankama povećala su se za više od dvije milijarde eura, na rekordnih 23 milijarde eura u pandemiji 2020. u odnosu na prethodnu godinu, objavila je danas Banka Slovenije.
HBOR u 2020. podržao poduzetnike s gotovo osam milijardi kuna
PODRŠKA
HBOR u 2020. podržao poduzetnike s gotovo osam milijardi kuna
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je tijekom 2020. godini podržala hrvatske poduzetnike s gotovo osam milijardi kuna, što je 13 posto više u odnosu na godinu ranije, priopćili su u utorak iz HBOR-a.
Skupština NLB-a sredinom lipnja o isplati dividende
NAJAVE
Skupština NLB-a sredinom lipnja o isplati dividende
LJUBLJANA - Na Glavnoj skupštini 14. lipnja dioničari NLB-a, između ostalog, odlučit će o upotrebi raspodjeljive dobiti za 2020. godinu u iznosu od nešto manje od 342 milijuna eura.
Nikad povoljniji stambeni krediti u Srbiji
KREDITI
Nikad povoljniji stambeni krediti u Srbiji
BEOGRAD - Iako se znatno veći deo nekretnina u Srbiji plaća gotovinom, stambeni krediti beleže konstantan rast.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE