GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MKB Bank preuzima i Karlovačku banku

MKB Bank preuzima i Karlovačku banku
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2020 / 08:46
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Proizvođač oružja HS Produkt, većinski vlasnik Karlovačke banke s udjelom od 75 posto čiji su osnivači i suvlasnici Ivan Žabčić i Marko Vuković, otkupljuje ostatak dionica kako bi banku prodao mađarskom MKB Banku.

Kupcima je u interesu imati 100 posto čistu vlasničku sliku, no mali će dioničari u svojevrsnom „squeez-outu" dobiti neprimjereno nisku vrijednost u odnosu na svoje inicijalno ulaganje; neki od njih u temeljni su kapital investirali po 7,5 milijuna kuna, a za to im se danas nudi - oko 300 tisuća.

Njihove su dionice denominirane, a već su prije u temeljni kapital prebačeni i dijelovi štednje klijenata koji su imali hibridne, štedno-investicijske proizvode, s klauzulom da se, u slučaju da banka ima potrebu, dio štednje može prebaciti u dionice. Za to su dobivali nešto veću kamatnu stopu na depozit. Banka je iskoristila svoje pravo da zbog takve "potrebe" dio depozita pretvori u dionice, a onda tim dionicama - smanji vrijednost.

- Takvo je oduzimanje štednje nemoralno! I onda je još vrijednost dionica denominirana 2014. s 50 na 10 kuna i mnogi su mali dioničari zbog denominacije pokrenuli sporove na Trgovačkom sudu - priča Večernjem listu jedan od ulagača koji je ovu investiciju gorko zažalio.

Neki su od tih sporova trenutačno na Visokom trgovačkom sudu (Večernji list je u posjedu nepravomoćnih presuda) i čeka se pravorijek, no to očito mađarskom investitoru ne smeta jer nije posrijedi velik broj dioničara, niti bitan udio u vlasništvu. Informaciju o okrupnjavanju vlasništva potvrdili su nam i u Karlovačkoj banci.

- Hanfa je na sjednici 10. rujna 2020. odobrila dragovoljnu ponudu većinskih vlasnika za preuzimanje svih dionica Karlovačke banke. Vaša pitanja ne bi trebala biti upućena na banku, već na same ponuditelje. Međutim, prema saznanjima banke, namjera ponuditelja upravo je ona koja je izražena u objavljenoj ponudi za preuzimanje - odgovorila nam je Kristina Hata, direktorica sektora za marketing, razvoj i opće poslove Kabe.

MKB Bank je već u proceduri preuzimanja Slatinske banke, a jesu li krenuli u službenu proceduru vezanu uz Kabu i u kojoj je fazi postupak preuzimanja Slatinske, pitali smo HNB, no regulator odvraća da su informacije o eventualnom pokretanju i tijeku postupka supervizorska tajna. Posrijedi su dvije mini banke; tržišni je udio Slatinske 0,24 posto, Kabe 0,57 posto, no zanimljivo je da je investitor mađarska državna banka; puno joj je ime bilo Magyar Külkereskedelmi Bank (Mađarska privredna banka) - nakon što je 1994. privatizacijom prešla u ruke njemačkog Bayerische Landesbanka (BLB-ja), mađarska ju je država ponovo otkupila 2014. To znači da su njezine aktivnosti iskaz strategije Orbánove Vlade.

Tagovi: MKB Bank, Karlovačka banka, Slatinska banka, HS Produkt, Marko Žabčić, Ivan Vuković, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka uvela plaćanje na internetu metodom biometrijske autentifikacije
USLUGE
Zagrebačka banka uvela plaćanje na internetu metodom biometrijske autentifikacije
ZAGREB - Klijenti Zagrebačke banke od sada svoja plaćanja na internetu mogu obavljati još brže i sigurnije.
Davidson Kempner kupuje portfelj loših kredita grčkog Alpha Banka
LOŠI KREDITI
Davidson Kempner kupuje portfelj loših kredita grčkog Alpha Banka
ATENA - Grčki Alpha Bank objavio je danas kako je odabrao američki investiicijski fond za kupca njegova portfelja loših kredita.
EBF: Banke su spremne nastaviti pružati podršku poduzećima i građanima
SPREMNOST
EBF: Banke su spremne nastaviti pružati podršku poduzećima i građanima
ZAGREB - Banke u Europi su spremne nastaviti pružati podršku poduzećima i stanovništvu unatoč povećanoj nesigurnosti i neizvjesnosti u pogledu brzine i snage gospodarskog oporavka, poručeno je sa sastanka uprave Europske bankovne federacije, koja okuplja udruge banaka iz 32 države.
Italija izabrala Bank of America i Orrick za savjetnike u privatizaciji MPS-a
NESLUŽBENO
Italija izabrala Bank of America i Orrick za savjetnike u privatizaciji MPS-a
MILANO - Talijansko ministarstvo financija izabralo je Bank of America i Orrick za financijske i pravne savjetnike za privatizaciju spašene banke Monte dei Paschi (MPS), rekla su Reutersu četiri izvora bliska tom pitanju.
Svjetska banka osigurala 12 milijardi dolara za borbu protiv covida-19
FINANCIRANJE
Svjetska banka osigurala 12 milijardi dolara za borbu protiv covida-19
WASHINGTON - Svjetska banka izdvojila je 12 milijardi dolara za kupnju i distribuciju cjepiva protiv koronavirusa te za testove i lijekove za borbu protiv covida-19, rekao je u petak predsjednik Svjetske banke David Malpass na sastanku ministara financija G20 i središnjih banaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE