GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Građani neće imati trošak u zamjeni kunskih kredita eurskima

Marić: Građani neće imati trošak u zamjeni kunskih kredita eurskima
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2020 / 20:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak kako građani s kunskim kreditima neće imati trošak prilikom njihove zamjene u eurske po uvođenju zajedničke europske valute u Hrvatskoj, a ne očekuje ni znatnije dizanje opće razine cijena nakon uvođenja eura.

Upitan u emisiji RTL televizije "RTL danas" drži li opravdanim strah od poskupljenja po uvođenju eura, Marić je odgovorio kako ne očekuje znatnije dizanje opće razine cijena te da bi neka poskupljenja mogla nastati zbog "zaokruživanja cijena na više", ali da analize iz zadnjih krugova proširenja eurozone pokazuju jednokratan utjecaj na rast cijena od 0,23 posto.

Dodao je kako će pet mjeseci prije uvođenja eura, a nakon što bude poznat tečaj konverzije za koji se očekuje da bi mogao biti oko onoga utvrđena paritetom, biti uvedena obveza iskazivanja dualnih cijena.

Na pitanje što će biti s kunskim kreditima i na čiji trošak će oni biti konvertirani u eurske, odgovorio je da "građani neće imati troška" te da će se kunski krediti "samo rekalkulirati u euro". Dodao je kako neće biti potrebe ni za izmjenama ugovora, a da će eventualni trošak snositi banke.

Marić je govorio i o najavljenim poreznim rasterećenjima, rekavši da se od toga ne odustaje i da će porezna rasterećenja biti dio programa buduće vlade.

Zadnjih dana ministar financija, naime, najavljuje smanjivanje stope poreza na dohodak, s 36 na 30 i 24 na 20 posto. No pritom upozorava da smanjivanje poreza nije garancija da će neto plaće porasti, jer to u konačnici ovisi o poslodavcima, podsjećajući i da, primjerice, nisu svi trgovci smanjili cijene kad je snižen PDV.

Odgovarajući na pitanje prijeti li Hrvatskoj na jesen gospodarska katastrofa zbog produbljivanja krize uzrokovane koronavirusom, odgovorio je da "nema potrebe za stvaranjem panike" te da je "i dalje sve pod kontrolom".

Tagovi: Zdravko Marić, kunski krediti, eurski krediti
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE