GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali: Srbija nije, niti ima potrebe da traži reprogram kineskog kredita

Mali: Srbija nije, niti ima potrebe da traži reprogram kineskog kredita
DEMANTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2023 / 20:55
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Ministar finanasija Siniša Mali saopštio je da Srbija nije, niti ima potrebe ni razloga da traži reprogram kredita kineskoj banci Export Import Bank of China, kako je objavio Demostat u tekstu pod naslovom "Srbija tražila reprogram kineskog duga - Kinezi odbili?".

„Javne finansije naše zemlje su stabilne, sve svoje obaveze otplaćujemo bez teškoća i na vreme, sredstva su blagovremeno obezbeđena, čak i za sve kreditne obaveze koje tek pristižu“, napisao je Mali na Fejsbuku.

On je naveo da je ukupno stanje javnog duga Srbije prema toj kineskoj banci u ovom trenutku iznosi 2,3 milijarde evra i čini 6,6 odsto ukupnog javnog duga Srbije dok, na primer, dug prema finansijskim međunarodnim organizacijama čini 20,6 odsto ukupnog duga, te 25 odsto ili četvrtinu duga čini dug po emitovanim obveznicama na međunarodnom tržištu.

„Ovi podaci upućuju na zaključak da je srpski javni dug dobro diversifikovan, što nas uz stabilne javne finansije i likvidnost čini ekonomski stabilnom zemljom, te reprogrami kredita nisu u planu, niti su potrebni, pa ih nismo ni tražili“, istakao je Mali.

Prema njegovim rečima, Srbija je obezbedila finansiranje svih kreditnih obaveza ne samo za ovu godinu, kada nam do njenog isteka dospeva na naplatu oko 230 milijardi dinara, već i za narednu godinu. Sledeće godine dospeva oko 240 miliona evra obaveza po osnovu kineskih kredita što je svega oko četiri odsto obaveza koje dospevaju po osnovu javnog duga (glavnica i kamata), ukazao je Mali.

Dodao je da su krediti prema kineskim bankama u fazi povlačenja sredstava, pa nema ni potrebe za reprogramom koji bi morao da podrazumeva produžetak roka otplate i bolje uslove za kredite koji već imaju dugu ročnost, odobreni su sa fiksnom kamatnom stopom i izuzetno su povoljni za današnje svetske uslove zaduživanja imajući u vidu da nose kamatnu stopu ispod tri odsto.

Demostat je danas preneo da je Vlada Srbije nedavno pokušala da dogovori reprogram svojih obaveza prema kineskim kreditorima, ali da partneri iz Pekinga nisu bili zainteresovani za bilo kakve ustupke.

Tagovi: Siniša Mali, kineski kredit, Kinam Bank of China
PROČITAJ I OVO
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
PONUDA
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
BEČ - Tvrtka Agri Europe Cyprus srpskog biznismena Miodraga Kostića sredinom svibnja objavit će ponudu za preuzimanje dionica bečke Addiko Bank AG.
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE