GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krediti za obrtna sredstva ponovo snažno rastu

Krediti za obrtna sredstva ponovo snažno rastu
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2023 / 10:09
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su u studenom za 0,4 mlrd. kuna ili 0,2% u odnosu na kraj listopada (na osnovi transakcija) dosegnuvši 268,6 mlrd. kuna.

Pritom je njihova godišnja stopa rasta blago usporila, zabilježivši rast od 10,6% u studenom u odnosu na 10,8% u listopadu. Prirast plasmana na mjesečnoj razini generiran je rastom kredita, koji čine glavnu stavku plasmana. Rast ukupnih plasmana odražava prvenstveno povećanje kreditiranja stanovništva i nefinancijskih poduzeća.

Na osnovi stanja, ukupni krediti (osim kredita središnjoj državi) iznosili su 262,4 mlrd. kuna, što je povećanje za 0,5 mlrd. kuna ili 0,2% na mjesečnoj razini i 24,8 mlrd. kuna ili 10,4% u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije (0,3 mlrd. kuna ili 0,1% mjesečno i 25,4 mlrd. kuna ili 10,7% godišnje, na osnovi transakcija).

Promatrano po sektorima, na osnovi stanja, krediti nefinancijskim poduzećima ukupnog iznosa 103,4 mlrd. kuna bili su veći krajem studenog za 0,4 mlrd. kuna ili 0,3% na mjesečnoj razini, dok je godišnja stopa rasta blago usporila na 21,9% (+18,6 mlrd. kuna) u odnosu na 22,1% u listopadu. Stoga je prekinut trend ubrzanja kreditiranja poduzeća na godišnjoj razini koji je trajao od početka godine. Godišnja stopa rasta kredita za obrtna sredstva krajem studenog ponovno je ubrzala (+1,1pb) te je iznosila 21,5% (+5,8 mlrd. kuna). Istovremeno su krediti za investicije ostvarili rast od 6,5 mlrd. kuna, a njihova godišnja stopa rasta nastavlja ubrzavati od ožujka 2021. (+18,7% u studenom). Na mjesečnoj razini, krediti za obrtna sredstva zabilježili su pad od 0,2%, a krediti za investicije ostvarili su rast od 1,5%.

S druge strane, krediti stanovništvu s iznosom od 149,2 mlrd. kuna bili su na mjesečnoj razini viši za 0,4% ili 0,5 mlrd. kuna, dok je godišnja stopa rasta blago ubrzala na 5,2% (s 4,9% u listopadu). Tako je u studenom ostvareno povećanje za 7,4 mlrd. kuna u odnosu na isto razdoblje 2021. Skroman rast kredita stanovništvu potaknut je uglavnom rastom stambenih kredita koji su, s nominalnim iznosom od 74,1 mlrd. kuna, ostvarili povećanje od 0,7% ili 0,5 mlrd. kuna na mjesečnoj razini. U odnosu na studeni 2021. ostvaren je rast od 9,8% ili 6,6 mlrd. kuna. Istovremeno skroman rast na godišnjoj razini bilježe i gotovinski nenamjenski krediti. S iznosom od 54,4 mlrd. kuna krajem studenog, evidentiran je rast od 2,1% godišnje ili 1,1 mlrd. kuna. Na mjesečnoj razini, rast je iznosio skromnih 0,3% ili 0,1 mlrd. kuna.

Rast ukupnih plasmana monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) tijekom 2022. godine osobito je potaknut od strane snažnijeg kreditiranja nefinancijskih poduzeća, posebice iz energetskih djelatnosti. Naime, povećana potražnja za kreditima zrcali i povećanu potrebu poduzeća iz energetskog sektora za obrtnim kapitalom pod utjecajem poskupljenja uvoznih energenata i sirovina. Međutim, rast kredita za obrtna sredstva, investicije, kao i porast sindiciranih kredita odražava različite potrebe poduzeća za sredstvima u trenutno izazovnom ekonomskom okruženju. Povećanoj kreditnoj aktivnosti doprinosi i zaokret u monetarnoj politici vodećih središnjih banaka budući da se očekuje nastavak rasta troškova zaduživanja.

U skladu s tim, zaoštravanje uvjeta financiranja na financijskim tržištima počelo se prelijevati i na porast kamatnih stopa na kredite domaćim sektorima, posebno poduzećima. S druge strane, prema središnjoj banci, kod stanovništva se još uvijek ne primjećuje značajniji porast troškova financiranja. Rekordni višak likvidnosti u sustavu istovremeno ograničava daljnje pogoršanje uvjeta kreditiranja. Prema navodima iz HNB-a, primjetno je i zaoštravanje standarda odobravanja kredita uslijed slabijih ekonomskih izgleda gospodarstva u okruženju ispunjenom različitim negativnim rizicima. Iako znatno skromniji, krediti plasirani sektoru stanovništva također daju doprinos rastu ukupnih plasmana, dok glavninu kreditne aktivnosti čini stambeno kreditiranje.

Tagovi: Krediti za obrtna sredstva, krediti poduzećima, krediti stanovništvu, kreditiranje
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE