GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske banke odobrile rekordni iznos kredita

Kineske banke odobrile rekordni iznos kredita
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2023 / 21:21
Autor: SEEbiz / Bloomberg
PEKING - Kineske banke odobrile su rekordan iznos novih kredita u siječnju nakon što su ih vlasti potaknule da više pozajmljuju tvrtkama, iako je zaduživanje potrošača ostalo prigušeno.

Financijske institucije ponudile su 4,9 bilijuna juana (719 milijardi dolara) novih zajmova prošlog mjeseca, više od 4,2 bilijuna juana prema procjenama ekonomista, u usporedbi s rekordnih 3,98 bilijuna juana prije godinu dana.

To je gurnulo široku mjeru kredita - ukupno financiranje - na 5,98 trilijuna juana u siječnju, objavila je u petak Narodna banka Kine, iznad procjena ekonomista. M2 novčane mase porastao je 12,6% u odnosu na godinu ranije, što je najbrži tempo od travnja 2016.

Banke su sklone poticanju kreditiranja na početku godine budući da imaju obilne kreditne kvote koje mogu iskoristiti i radije daju kredite ranije kako bi ostvarile veću dobit. Rast zajmova bio je još snažniji ove godine nakon što su središnja banka i bankarski regulator pozvali zajmodavce da "početno učitaju" produljenje kredita kao dio vladinih napora da preokrene gospodarstvo.

Podaci su pokazali porast zajmova tvrtkama i oporavak u izdavanju korporativnih obveznica. Dok su potrošači uzimali više kredita nego u prosincu, njihova potražnja za financiranjem je pala u odnosu na godinu ranije.

"Zanimljiva razlika između zajmova za poduzeća i kućanstva", rekao je Zhiwei Zhang, predsjednik i glavni ekonomist Pinpoint Asset Managementa. “Potražnja za korporativnim kreditima brzo se poboljšala kako se domaća potražnja oporavila, osobito u uslužnom sektoru. Ali stopa nezaposlenosti je još uvijek visoka, što smanjuje povjerenje kućanstava.”

Tagovi: KINESKE BANKE, KINESKA EKONOMIJA, nARODNA BANKA kINE
PROČITAJ I OVO
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
ZAPLJENA
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
MOSKVA - U petak je Arbitražni sud Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti zaplijenio imovinu i račune podružnica UniCredit banke u Rusiji u vrijednosti od 462,6 milijuna eura.
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
ZAPLJENA
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
MOSKVA - Deutsche Bank će morati predati svu imovinu koju posjeduje u Rusiji, prema odluci suda u St. Petersburgu.
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
KAMATNE STOPE
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
ZAGREB - Tek što su potkraj prošle godine, potaknute Vladinim izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa, podignule kamate na depozite, sada ih postupno snižavaju.
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
Mađarski regulator kaznio OTP banku
KAZNA
Mađarski regulator kaznio OTP banku
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) kaznila je OTP banku sa 102 milijuna HUF zbog nepoštivanja propisa u vezi s pružanjem usluga plaćanja, priopćili su u srijedu središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnog medija MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE