GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske banke jačaju aktivnosti u Rusiji

Kineske banke jačaju aktivnosti u Rusiji
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2023 / 20:53
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
MOSKVA - Brojne zapadne banke su se povukle iz Rusije nakon početka agresije u Ukrajini. Umjesto njih na tržištu se sada šire novčarski instituti iz Kine, koji su znatno pojačali svoj angažman u Rusiji.

Paralelno s povlačenjem zapadnih banaka iz Rusije zbog napada te zemlje na susjednu Ukrajinu, kineske banke su pojačale svoj angažman i umnogome povećale količinu novca koju plasiraju na području Rusije. Po izračunima Kyiv School of Economics za list "Financial Times", kineski krediti u ruskom bankarskom sektoru su učetverostručeni do konca ožujka 2023.

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Bank of China, China Construction Bank i Agricultural Bank of China svoj zajednički angažman u Rusiji su u 14 mjeseci od početka agresije na Ukrajinu povećali za 2,2 milijardi američkih dolara – na ukupno 9,7 milijardi dolara, kako se može pročitati iz podataka Ruske središnje banke. Samo na ICBC i Bank of China, sudeći po tim navodima, otpada oko 8,8 milijardi dolara.

Kineski kreditori su preuzeli pozicije koje su ranije imale zapadne banke, koje zbog međunarodnih sankcija i pritiska na Rusiju od strane zemalja iz kojih dolaze više financijski ne „servisiraju“.

"Krediti kineskih banaka odobreni ruskim bankama i kreditnim institutima, kod kojih juan većim dijelom zauzima mjesto koje su imali dolara i euro, pokazuju da sankcije imaju učinka“, kaže Andrii Onopriienko, zamjenik direktora za razvoja na Kyiv School of Economics, koji je i prikupio te podatke.

Neki europski financijski instituti su doduše i dalje aktivni na ruskom tržištu. Na primjer austrijski Raiffeisen Bank. Strana banka s najvećim angažmanom u Rusiji do konca ožujka ove godine je povećala svoju aktivu za više od 40% na 29,2 milijardi dolara. Od tada je ta austrijska banka reducirala svoju ukupno aktivu na 25,5 milijardi dolara, a trenutno, po vlastitim navodima, ispituje mogućnosti kompletnog povlačenja iz Rusije.

Aktivnosti četiri banke koje su među najvećima u Kini mogu se smatrati dijelom pokušaja Pekinga da juan etablira kao globalnu valutu, odnosno alternativu dolaru, piše Financial Times. Udio juana u globalnom platnom prometu trenutno iznosi samo 2,5 posto. Radi usporedbe: po navodima SWIFT-a (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), udio dolara iznosi 39,4 posto – a eura 35,8%.

Poslovanje u Rusiji, ali u kineskoj valuti, očito su dio plana u okviru kojeg se želi ograničiti dominaciju zapadnih valuta. Trgovina između Rusije i Kine je, kako piše Financial Times, u prošloj godini dosegla volumen od rekordnih 185 milijardi dolara. Juan u međuvremenu ima udio od 16 posto, dodaje ovaj list.

Prije početka rata u Ukrajini je, po navodima Ruske središnje banke, više od 60% izvoza bilo plaćano u valutama koje vlasti te zemlje danas nazivaju “toksičnima”. U njih ubrajaju dolar i euro. Na juan je po službenim podacima otpadalo nešto manje od 1%

Tagovi: KINESKE BANKE, rUSIJA, ICBC, Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE