GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako je SVB banka propala u samo 48 sati?

Kako je SVB banka propala u samo 48 sati?
KRONOLOGIJA PROPASTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2023 / 18:36
Autor: SEEbiz / CNBC
ZAGREB - U srijedu je Silicon Valley Bank bila dobro kapitalizirana institucija koja je nastojala prikupiti neka sredstva.

U roku od 48 sati, panika koju je izazvala sama zajednica rizičnog kapitala kojoj je SVB služio i koju je njegovao okončala je 40-godišnje poslovanje banke.

Regulatori su zatvorili SVB u petak i zaplijenili njegove depozite u najvećem američkom bankovnom bankrotu od financijske krize 2008. i drugom najvećem ikada. Silazna spirala tvrtke započela je kasno u srijedu, kada je iznenadila ulagače viješću da treba prikupiti 2,25 milijardi dolara kako bi ojačala svoju bilancu. Ono što je uslijedilo bio je brzi kolaps vrlo cijenjene banke koja je rasla zajedno sa svojim tehnološkim klijentima.

Čak i sada, dok se prašina počinje slijegati oko drugog zatvaranja banke najavljenog ovog tjedna, članovi VC zajednice žale zbog uloge koju su drugi investitori odigrali u propasti SVB-a.

“Ovo je bio histerični napad na banku uzrokovan vrijednosnim kapitalom”, rekao je Ryan Falvey, fintech investitor u Restive Ventures, za CNBC. "Ovo će biti zabilježeno kao jedan od ultimativnih slučajeva da si industrija odreže nos da bi prkosila svom obrazu."

Ova je epizoda najnoviji rezultat akcija Federalnih rezervi za zaustavljanje inflacije svojom najagresivnijom kampanjom podizanja kamata u četiri desetljeća. Posljedice bi mogle biti dalekosežne, uz zabrinutost da startupi možda neće moći plaćati zaposlenike u nadolazećim danima, poduzetnički investitori bi mogli imati problema s prikupljanjem sredstava, a ionako oštećeni sektor mogao bi se suočiti s dubljim problemom.

Korijeni kolapsa SVB-a proizlaze iz dislokacija potaknutih višim stopama. Kako su startup klijenti povlačili depozite kako bi svoje tvrtke održali u životu u hladnom okruženju za IPO-e i privatno prikupljanje sredstava, SVB se našao u nedostatku kapitala. Bila je prisiljena prodati sve svoje obveznice raspoložive za prodaju uz gubitak od 1,8 milijardi dolara, rekla je banka kasno u srijedu.

Iznenadna potreba za svježim kapitalom, koja je došla nakon kolapsa banke Silvergate usmjerene na kriptovalute, potaknula je još jedan val povlačenja depozita u četvrtak jer su VC-ovi naložili svojim tvrtkama iz portfelja da premjeste sredstva, prema ljudima koji su upoznati s tim pitanjem. Zabrinutost: bankovni napad na SVB mogao bi predstavljati egzistencijalnu prijetnju startupima koji nisu mogli iskoristiti svoje depozite.

Korisnici SVB-a rekli su da izvršni direktor Greg Becker nije ulijevao povjerenje kada ih je pozvao da "ostanu mirni" tijekom poziva koji je započeo u četvrtak poslijepodne. Pad dionice nastavio se nesmanjenom brzinom, dosegnuvši 60% do kraja redovnog trgovanja. Ono što je važno, Becker nije mogao uvjeriti slušatelje da će povećanje kapitala biti posljednje za banku, rekla je osoba na pozivu.

Sve u svemu, klijenti su povukli nevjerojatne 42 milijarde dolara depozita do kraja četvrtka, prema kalifornijskom regulatornom podnesku.

Do zatvaranja posla toga dana, SVB je imao negativan gotovinski saldo od 958 milijuna dolara, prema podnesku, i nije uspio prikupiti dovoljno kolaterala iz drugih izvora, rekao je regulator.

Falvey, bivši zaposlenik SVB-a koji je pokrenuo vlastiti fond 2018., istaknuo je visoko međusobno povezanu prirodu zajednice za ulaganje u tehnologiju kao ključni razlog za iznenadnu propast banke.

Istaknuti fondovi, uključujući Union Square Ventures i Coatue Management, poslali su e-poruke svojim cijelim popisima startupa posljednjih dana, upućujući ih da povuku sredstva iz SVB-a zbog zabrinutosti zbog napada na banku. Društveni mediji samo su pojačali paniku, istaknuo je.

“Kada kažete, 'Hej, izvadite svoje depozite, ova stvar će propasti', to je kao da vičete vatra u prepunom kinu,” rekao je Falvey. "To je samoispunjavajuće proročanstvo."

Još jedan poduzetnički investitor, partner TSVC-a Spencer Greene, također je kritizirao investitore koji su "pogriješili u pogledu činjenica" o poziciji SVB-a.

"Čini mi se da nije bilo problema s likvidnošću sve dok ga nekoliko VC nije pozvalo", rekao je Greene. “Bili su neodgovorni, a onda je to postalo samoispunjavajuće.”

U četvrtak navečer, neki klijenti SVB-a primili su e-poštu u kojoj su ih uvjeravali da je "posao kao i obično" u banci.

"Siguran sam da ste danas čuli nešto o SVB-u na tržištima pa ste htjeli doprijeti do nekog konteksta", napisao je jedan bankar SVB-a klijentu, prema kopiji poruke do koje je došao CNBC.

"U SVB-u je posao kao i obično", napisao je bankar. "Razumljivo je da bi moglo biti pitanja i želim se staviti na raspolaganje ako imate bilo kakvih nedoumica."

Do petka, dok su dionice SVB-a nastavile tonuti, banka je odustala od napora da proda dionice, izvijestio je David Faber iz CNBC-a. Umjesto toga, tražio se kupac, izvijestio je. Ali bijeg depozita otežao je proces prodaje, a ni taj pokušaj nije uspio, rekao je Faber.


Falvey, koji je započeo svoju karijeru u Wells Fargu i savjetovao se za banku koja je bila zaplijenjena tijekom financijske krize, rekao je da mu je njegova analiza ažuriranja SVB-a sredinom tromjesečja od srijede dala povjerenje. Banka je bila dobro kapitalizirana i mogla je ozdraviti sve štediše, rekao je. Čak je savjetovao svojim tvrtkama iz portfelja da svoja sredstva drže u SVB-u dok su kružile glasine.

Sada, zahvaljujući bijegu na banku koji je završio zapljenom SVB-a, oni koji su ostali u SVB-u suočavaju se s neizvjesnim vremenskim rokom za ponovni postupak skupljajući svoj novac. Dok se očekuje da će osigurani depoziti biti dostupni već u ponedjeljak, lavovski dio depozita koje drži SVB bio je neosiguran i nije jasno kada će biti oslobođeni.

"Naglo povlačenje depozita dovelo je do toga da Banka nije u stanju platiti svoje obveze po dospijeću", izjavio je kalifornijski financijski regulator. "Banka je sada insolventna."

Tagovi: Silicon Valley Bank , SVB Financial, JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo
PROČITAJ I OVO
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
DIVIDENDA
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
ZAGREB - Zagrebačka banka objavljuje da Uprava i Nadzorni odbor Banke predlažu Glavnoj skupštini, za koju se planira da će biti održana 10. travnja 2024. donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od 1,40 eura po dionici, koja bi se isplatila iz neto dobiti ostvarene u 2023. godini.
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
STAGNACIJA
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
FRANKFURT - Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni gotovo su stagnirali u siječnju, uz najnižu stopu rasta u gotovo devet godina, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB).
Citigroup angažirao nekadašnjeg glavnog investicijskog bankara JPMorgana
TRANSFERI
Citigroup angažirao nekadašnjeg glavnog investicijskog bankara JPMorgana
NEW YORK - Citigroup je imenovao veterana JP Morgana Visa Raghavana na čelo svog novog bankarskog odjela. Div s Wall Streeta kreće u ogromno restrukturiranje.
Zagrebačka banka udvostručila dobit u 2023.
UZLET
Zagrebačka banka udvostručila dobit u 2023.
ZAGREB - Grupa Zagrebačke banke ostvarila je 509 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja u 2023. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE