GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

JPMorgan: Rastuće kamatne stope snažno su povećale dobit u trećem kvartalu

JPMorgan: Rastuće kamatne stope snažno su povećale dobit u trećem kvartalu
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2023 / 08:11
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Najveća američka banka JPMorgan objavila je tromjesečne poslovne rezultate koji su bili malo iznad tržišnih očekivanja, zahvaljujući višim kamatnim stopama Feda i preuzimanju posrnule First Republic Bank.

Prihodi u trećem tromjesečju skočili su 21,9 posto na 39,87 milijardi dolara i nadmašili konsenzusne procjene od 39,40 milijardi dolar, piše Momentum

Zarada po dionici (EPS) skočila je 39 posto na 4,33 dolara i bila je iznad očekivanja od 3,94 dolara, odnosno neto dobit skočila je 35 posto na 13,2 milijarde dolara.

Rast profitabilnosti najvećim je dijelom posljedica rasta neto prihoda od kamata nakon što je Fed nastavio intenzivan ciklus povećanja kamatnih stopa tijekom godine. Neto prihod od kamata skočio je 30 posto na 22,9 milijardi dolara, dok je ovo povećanje bez učinka imovine First Republic Bank iznosilo 21 posto.

Uspješno treće tromjesečje omogućilo je upravi banke da ponovno poveća prognozu u pogledu očekivanog neto prihoda od kamata u 2023. godini sa 87 na 89 milijardi dolara. Banka očekuje da će se oba čimbenika koji su omogućili iznimno dobar rezultat, neto prihod od kamata i rashodi po kreditima, "s vremenom normalizirati".

Tvrtka ove godine očekuje rekordan iznos neto prihoda od kamata (u milijardama USD)

Izvor: JPMorgan
Unatoč tom rastu, uprava banke ostala je vrlo oprezna s obzirom na nekoliko geopolitičkih rizika, uključujući rat u Ukrajini i sukob u Izraelu. "Ovo je možda najopasnije vrijeme u svijetu u posljednjih nekoliko desetljeća", navela je uprava banke, a među problemima su istaknuti visoki deficit i opća razina zaduženosti SAD-a, visoka inflacija i snažno tržište rada koje vodi pritisak za rast plaća.

Tvrtka je izvijestila o smanjenju troškova kreditnih gubitaka za 10 posto na 1,4 milijarde dolara, što uključuje neto otpise od 1,5 milijardi dolara i smanjena rezerviranja od 113 milijuna dolara. Otpisi, koji su porasli za 770 milijuna dolara, većinom se odnose na kreditne kartice.

Prosječni krediti porasli su za 17 posto, a prosječni depoziti smanjeni za četiri posto, pri čemu su pasivne kamate porasle s 2,24 na 2,53 posto.

Tagovi: JPMorgan, kamate
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE