GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jednokratni troškovi pogoršali rezultate velikih američkih banaka

Jednokratni troškovi pogoršali rezultate velikih američkih banaka
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2024 / 08:41
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američke banke Bank of America i Citigroup ostvarile su lošije poslovne rezultate u posljednjem kvartalu prošle godine, dok je banka Wells Fargo objavila lošije rezultate u ovoj godini unatoč rastu dobiti. Kako javljaju strane agencije i mediji, lošiji rezultati prvenstveno su posljedica jednokratnih troškova vezanih uz prošlogodišnji kolaps nekih američkih banaka.

Bank of America ostvarila je 3,1 milijardu dolara (2,83 milijarde eura) neto dobiti u zadnjem tromjesečju prošle godine, što je više od polovice od 7,1 milijarde dolara u istom razdoblju godinu ranije.

Pad dobiti uglavnom je rezultat jednokratnih troškova vezanih uz prošlogodišnji kolaps nekih američkih banaka. Nakon propasti Silicon Valley Bank i Signature Bank, Bank of America morala je platiti 2,1 milijardu dolara Federalnoj korporaciji za osiguranje depozita (FDIC) za poseban pregled poslovanja.

U usporedbi s prošlom godinom, prihodi banke pali su za desetinu na 22,1 milijardu dolara (20,2 milijarde eura).

Još više, 4,66 milijardi dolara, FDIC je morao platiti Citigroupu, koji je u zadnjem tromjesečju prošle godine pretrpio gubitak od 1,8 milijardi u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Prihodi su pali oko sedam posto na 17,44 milijarde dolara.

Banka je danas objavila da će ukinuti 20.000 radnih mjesta do 2026. godine. Potez se odnosi i na njihov meksički ogranak. Dio je to reorganizacije tvrtke s ciljem povećanja profitabilnosti, pojasnili su.

Ohrabrujuće poslovne rezultate objavila je danas banka Wells Fargo, koja je u zadnjem tromjesečju prošle godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećala neto dobit s 3,16 milijardi dolara na 3,45 milijardi dolara. Prihodi su porasli s 20,3 milijarde dolara na 20,48 milijardi dolara. Platili su FDIC-u 1,9 milijardi dolara.

Međutim, banka je upozorila da bi ovogodišnji rezultati mogli biti znatno lošiji. Kako su napisali u priopćenju, sve će ovisiti o budućim kretanjima kamatnih stopa. Kao što se očekuje, oni će se početi smanjivati u proljeće.

Poslovne rezultate za posljednje tromjesečje prošle godine objavila je i najveća američka banka po ukupnoj aktivi JPMorgan Chase, koja je zabilježila neto dobit od 9,3 milijarde dolara, 15 posto manje nego u istom lanjskom kvartalu. Prihodi su u tromjesečju porasli 12 posto na 38,6 milijardi dolara.

Tagovi: jednokratni trošak, citigroup, bank od america, pmorgan,
PROČITAJ I OVO
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
DIVIDENDA
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Prva je to ovogodišnja isplata dividende, a o drugoj u istom iznosu odluka se očekuje krajem godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE