GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jednokratni troškovi pogoršali rezultate velikih američkih banaka

Jednokratni troškovi pogoršali rezultate velikih američkih banaka
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2024 / 08:41
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američke banke Bank of America i Citigroup ostvarile su lošije poslovne rezultate u posljednjem kvartalu prošle godine, dok je banka Wells Fargo objavila lošije rezultate u ovoj godini unatoč rastu dobiti. Kako javljaju strane agencije i mediji, lošiji rezultati prvenstveno su posljedica jednokratnih troškova vezanih uz prošlogodišnji kolaps nekih američkih banaka.

Bank of America ostvarila je 3,1 milijardu dolara (2,83 milijarde eura) neto dobiti u zadnjem tromjesečju prošle godine, što je više od polovice od 7,1 milijarde dolara u istom razdoblju godinu ranije.

Pad dobiti uglavnom je rezultat jednokratnih troškova vezanih uz prošlogodišnji kolaps nekih američkih banaka. Nakon propasti Silicon Valley Bank i Signature Bank, Bank of America morala je platiti 2,1 milijardu dolara Federalnoj korporaciji za osiguranje depozita (FDIC) za poseban pregled poslovanja.

U usporedbi s prošlom godinom, prihodi banke pali su za desetinu na 22,1 milijardu dolara (20,2 milijarde eura).

Još više, 4,66 milijardi dolara, FDIC je morao platiti Citigroupu, koji je u zadnjem tromjesečju prošle godine pretrpio gubitak od 1,8 milijardi u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Prihodi su pali oko sedam posto na 17,44 milijarde dolara.

Banka je danas objavila da će ukinuti 20.000 radnih mjesta do 2026. godine. Potez se odnosi i na njihov meksički ogranak. Dio je to reorganizacije tvrtke s ciljem povećanja profitabilnosti, pojasnili su.

Ohrabrujuće poslovne rezultate objavila je danas banka Wells Fargo, koja je u zadnjem tromjesečju prošle godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećala neto dobit s 3,16 milijardi dolara na 3,45 milijardi dolara. Prihodi su porasli s 20,3 milijarde dolara na 20,48 milijardi dolara. Platili su FDIC-u 1,9 milijardi dolara.

Međutim, banka je upozorila da bi ovogodišnji rezultati mogli biti znatno lošiji. Kako su napisali u priopćenju, sve će ovisiti o budućim kretanjima kamatnih stopa. Kao što se očekuje, oni će se početi smanjivati u proljeće.

Poslovne rezultate za posljednje tromjesečje prošle godine objavila je i najveća američka banka po ukupnoj aktivi JPMorgan Chase, koja je zabilježila neto dobit od 9,3 milijarde dolara, 15 posto manje nego u istom lanjskom kvartalu. Prihodi su u tromjesečju porasli 12 posto na 38,6 milijardi dolara.

Tagovi: jednokratni trošak, citigroup, bank od america, pmorgan,
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE