GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

InvestEU: EIF i UniCredit usmjeravaju milijarde eura poduzećima sedam zemalja regije

InvestEU: EIF i UniCredit usmjeravaju milijarde eura poduzećima sedam zemalja regije
KREDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2023 / 13:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europski investicijski fond (EIF), koji je dio Grupe EIB-a, daje UniCredit Grupi dva jamstva u vrijednosti od 370 milijuna eura za poticanje ulaganja malih i srednjih poduzeća (MSP) i malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije u sedam zemalja EU-a: Hrvatsku, Bugarsku, Češku Republiku, Mađarsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.

Transakcije podupire InvestEU, program Europske unije za dugoročno financiranje koji podržava održivo ulaganje, inovacije i stvaranje novih radnih mjesta u Europi, a cilj mu je mobilizirati najmanje 372 milijarde eura ulaganja za prioritetne politike EU-a do 2027.

Jamstva EIF-a iz programa InvestEU omogućit će UniCreditu da osigura kredite po povoljnijim uvjetima za predviđeno 2500 malih i srednjih poduzeća te malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije diljem Europe i mobilizira ulaganja u realno gospodarstvo u iznosu od oko 1 milijarde eura. Sredstva će prvenstveno biti namijenjena ulaganjima koja pridonose zelenoj i digitalnoj tranziciji, ali i jačanju kulturnog, obrazovnog i društvenog sektora.

U sklopu UniCreditove strategije zelenog kreditiranja krediti će se također odobravati za vlastita ulaganja u obnovljive izvore energije kao i energetsku učinkovitost u stambenim zgradama te za promicanje razvoja održive mobilnosti.

“Sjajna suradnja između Grupe EIB-a i UniCredit Grupe ključna je za dopiranje do što većeg broja malih poduzeća diljem srednje i istočne Europe, osiguravajući im resurse potrebne za ulaganje u svjetliju, održiviju i inovativniju budućnost”, izjavila je Gelsomina Vigliotti, predsjednica EIF-a. "Ovaj poduhvat još jednom pokazuje predanost EIF-a u olakšanju pristupa financiranju za 23 milijuna europskih malih i srednjih poduzeća, koja predstavljaju 99% svih poduzeća i osiguravaju oko tri četvrtine svih radnih mjesta u EU-u."

Paolo Gentiloni, povjerenik Europske komisije za ekonomiju, izjavio je: „InvestEU predstavlja ključan instrument u potpori malim i srednjim poduzećima i malim poduzećima srednje tržišne kapitalizacije diljem Europe. Zahvaljujući ovom sporazumu, poduzeća u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji moći će ubrzati svoj prijelaz na zelenije i digitalnije gospodarstvo, primjerice ulaganjima u energetsku učinkovitost stambenih zgrada. Ponosni smo jer pružamo potrebnu podršku poduzećima u ovim zemljama kako bi postigli taj cilj i stvorili nova radna mjesta.“

Andrea Orcel, izvršni direktor UniCredita, dodaje: „Pružanje održivog financiranja za poticanje društvenih ulaganja i inovacija ključan je element našeg obećanja da ćemo poboljšati društveni aspekt okolišnog, društvenog i korporativnog upravljanja na koji god način možemo. U posljednjih deset godina, naša suradnja s Grupom EIB-a omogućila je olakšani pristup financiranju za više od 12 000 malih i srednjih poduzeća u srednjoj i istočnoj Europi. Zahvaljujući našoj čvrstoj prisutnosti i lokalnoj mreži u regiji, u strateškom partnerstvu s EIF-om i Grupom EIB, dodijeljena nam je najveća regionalna alokacija jamstvenog fonda InvestEU. To će nam omogućiti da klijentima pružimo još više dok neprestano nastojimo ispuniti našu svrhu osnaživanja zajednica u ostvarivanju napretka.

Tagovi: Europski investicijski fond, UniCredit, Andrea Orcel, mala i srednja poduzeća
PROČITAJ I OVO
Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini
DEPOZITI
Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, krajem travnja 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su 53,6 mlrd. eura.
EBRD ulaže 30 milijuna eura u obveznicu Raiffeisenbank Hrvatska
OBVEZNICE
EBRD ulaže 30 milijuna eura u obveznicu Raiffeisenbank Hrvatska
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) priopćila je u utorak da ulaže 30 milijuna eura u prvu međunarodnu obveznicu Raiffeisenbank Hrvatske (RBA), čije je izdanje ukupno vrijedno 300 milijuna eura, a bit će uvršteno na Luksemburšku burzu.
UBS bi trebao 12. lipnja zaključiti preuzimanje Credit Suissea
ROKOVI
UBS bi trebao 12. lipnja zaključiti preuzimanje Credit Suissea
BERR - Švicarska banka UBS očekuje da će dovršiti preuzimanje posrnulog konkurenta Credit Suissea „već 12. lipnja”, čime bi nastala divovska banka s bilancom od 1,6 trilijuna dolara.
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
OBVEZNICE
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
ZAGREB - Erste banka je u petak izvijestila da je objavila javni poziv za upis tzv. "preferred senior" obveznica na domaćem tržištu kapitala, s dospijećem 2026., uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 posto te godišnju isplatu kamata.
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE