GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intesa Sanpaolo: Sektor međunarodnih banaka ima prosječan rast imovine od 7% godišnje

Intesa Sanpaolo: Sektor međunarodnih banaka ima prosječan rast imovine od 7% godišnje
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2023 / 14:26
Autor: SEEbiz
MILANO - Sektor  međunarodnih banaka kćeri Intesa Sanpaolo (ISBD), na čelu s Marcom Eliom Rottignijem, danas je predstavio rezultate postignute u 2022. i razvojne izglede predviđene Poslovnim planom 2022.-2025.

Intesa Sanpaolo, tržišni lider u Italiji i vodeća banka u Europi, ima široku međunarodnu prisutnost na tri kontinenta.

Sektor ISBD posluje putem 11 komercijalnih banaka koje posluju u 12 zemalja (Slovačka, Češka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Rumunjska, Moldavija, Ukrajina i Egipat) kao i putem društva za upravljanje imovinom Yi Tsai u Kini, gdje Grupa također ima manjinski udio u Bank of Qingdao i Penghua Asset Management.

Banke Sektora, koje imaju primarnu ulogu na svojim tržištima, imaju mrežu od preko 900 poslovnica koje opslužuju približno 7 milijuna klijenata.

U posljednje tri godine Sektor bilježi prosječan rast ukupne imovine od 7% godišnje; u 2022. doprinio je 14% neto dobiti Grupe.

Različite inicijative pridonijele su ovim rezultatima, koje karakterizira širenje aktivnosti investicijskog bankarstva i globalnih tržišta, snažno pozicioniranje Grupe kao referentnog partnera za talijanska mala i srednja poduzeća te razvoj aktivnosti upravljanja imovinom i zaštite.

U sklopu digitalnog bankarstva, Sektor provodi redizajn svoje digitalne ponude i jača višekanalni model distribucije kako bi se ubrzala digitalizacija klijenata. Taj je put podržan povećanjem IT konvergencije prema jedinstvenoj platformi na razini Grupe, koja se proteže na glavne banke Sektora. Podrška gospodarstvu i kućanstvima išla je ruku pod ruku s društvenim i kulturnim inicijativama, kao i radom prema ciljevima Net-Zero. To uključuje izvanredne intervencije za ublažavanje utjecaja pandemije, pomoć stanovništvu pogođenom potresom u Hrvatskoj i Albaniji te udomljavanje ukrajinskih izbjeglica.

Kroz Poslovni plan Grupe za razdoblje 2022.-2025., Sektor ISBD ima za cilj dodatno proširiti svoje aktivnosti investicijskog bankarstva i globalnih tržišta korištenjem mogućnosti Sektora za korporativno i investicijsko bankarstvo IMI-ja, pokrenuti Međunarodno korporativno savjetovanje za mala i srednja poduzeća u sinergiji s Banca dei Territori Division, i razviti namjenski model usluge privatnim klijentima u suradnji s Intesa Sanpaolo Private Bankingom i Eurizonom.

“Vrlo smo zadovoljni rezultatima postignutima u 2022. i općenito u posljednje tri godine: postigli smo ih radeći u složenom globalnom gospodarskom i geopolitičkom okruženju, što je dovelo do redefiniranja međunarodnih proizvodnih i logističkih lanaca” – rekao je Marco Elio Rottigni, šef Sektora za međunarodne banke kćeri Intese Sanpaolo.

“Euro-mediteranska regija će imati sve veću središnju ulogu za globalne pomorske rute, a zemlje u kojima poslujemo preko naših komercijalnih banaka su one s najvećim očekivanim gospodarskim rastom u tom području. Doprinijet ćemo ovom rastu dok podupiremo internacionalizaciju talijanskih kompanija, fokusirajući se na prepoznatljive vještine naše Grupe, sinergije među odjelima i programe oporavka i otpornosti. Konkretno, usmjerit ćemo svoje financiranje na održivi razvoj opskrbnih lanaca agrobiznisa – strateškog sektora u opslužnim zemljama – proizvodnje, trgovine i transporta. Posebno priznanje ide svim našim ljudima koji su pridonijeli ostvarenju ovih važnih rezultata i koji su prava dodana vrijednost naše divizije, i općenito cijele naše Grupe”.

Tagovi: Intesa Sanpaolo, Marco Elio Rottign, Privredna banka Zagreb, Eurizon
PROČITAJ I OVO
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
DIVIDENDA
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Prva je to ovogodišnja isplata dividende, a o drugoj u istom iznosu odluka se očekuje krajem godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE