GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intesa Sanpaolo: Gotovo prepolovljena konsolidirana dobit u 2020.

Intesa Sanpaolo: Gotovo prepolovljena konsolidirana dobit u 2020.
POSLJEDICE KRIZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2021 / 18:51
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je o padu prihoda i dobiti u 2020. godini, povećavši usklađenja kredita i rezervacije kako bi ublažila posljedice pandemije koronavirusa.

Konsolidirana neto dobit Intese u 2020., kada se isključe rezultati lani preuzete banke UBI, iznosila je 2,2 milijarde eura, što je gotovo upola manje u usporedbi s 2019. godinom, pokazalo je izvješće vlasnice PBZ-a.

Kada se uključi poslovanje UBI banke, neto dobit smanjena je u odnosu na godinu ranije za 23 posto, na 3,3 milijarde eura.

Godišnji operativni prihodi bez UBI banke iznosili su 17,4 milijarde eura i bili su 4,2 posto niži nego u 2019. godini.

Pritom su neto kamatni prihodi ostali gotovo nepromijenjeni, na 7,07 milijardi eura dok su oni od naknada i kamata smanjeni za 4,8 posto u odnosu na godinu ranije, na 7,6 milijardi eura.

Iznos neto usklađenja za zajmove gotovo je udvostručen, na 4,2 milijarde eura. Ostale neto rezervacije i neto umanjenja za gubitke po drugoj imovini uvećani su za trećinu, na 338 milijuna eura.

U zadnjem tromjesečju 2020. Intesa je bez UBI-ja poslovala s neto gubitkom od 902 milijuna eura. Kada se on uključi, neto gubitak iznosio je 3,1 milijardu eura.

Prihodi su smanjeni 7,2 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, na 4,25 milijardi eura. Kada se uključi UBI, iznosili su 5,3 milijarde eura.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju prošle godine 15,4 posto, odnosno 16,9 posto kada se isključi UBI. Na kraju 2019. godine iznosila je 14,1 posto.

Intesa predviđa da će njezina neto dobit u 2021. godini premašiti 3,5 milijarde eura, očekujući veće koristi od preuzimanja banke UBI nego do sada.

Procjenjuju i da će do 2024. uštede i dodatni prihodi premašiti milijardu eura, nakon što su prihvatili svih 7.200 zahtjeva zaposlenika za prijevremenim odlaskom, 2.200 više nego što su prvotno ciljali.

Dioničarima će Intesa ove godine isplatiti ukupno 694 milijuna eura, maksimalni iznos koji dopušta Europska središnja banka (ECB), prema ograničenjima uvedenima radi očuvanja kapitala u vrijeme pandemije.

Tagovi: Intesa Sanpaolo, UBI Banca, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE