GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intesa Sanpaolo: Gotovo prepolovljena konsolidirana dobit u 2020.

Intesa Sanpaolo: Gotovo prepolovljena konsolidirana dobit u 2020.
POSLJEDICE KRIZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2021 / 18:51
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je o padu prihoda i dobiti u 2020. godini, povećavši usklađenja kredita i rezervacije kako bi ublažila posljedice pandemije koronavirusa.

Konsolidirana neto dobit Intese u 2020., kada se isključe rezultati lani preuzete banke UBI, iznosila je 2,2 milijarde eura, što je gotovo upola manje u usporedbi s 2019. godinom, pokazalo je izvješće vlasnice PBZ-a.

Kada se uključi poslovanje UBI banke, neto dobit smanjena je u odnosu na godinu ranije za 23 posto, na 3,3 milijarde eura.

Godišnji operativni prihodi bez UBI banke iznosili su 17,4 milijarde eura i bili su 4,2 posto niži nego u 2019. godini.

Pritom su neto kamatni prihodi ostali gotovo nepromijenjeni, na 7,07 milijardi eura dok su oni od naknada i kamata smanjeni za 4,8 posto u odnosu na godinu ranije, na 7,6 milijardi eura.

Iznos neto usklađenja za zajmove gotovo je udvostručen, na 4,2 milijarde eura. Ostale neto rezervacije i neto umanjenja za gubitke po drugoj imovini uvećani su za trećinu, na 338 milijuna eura.

U zadnjem tromjesečju 2020. Intesa je bez UBI-ja poslovala s neto gubitkom od 902 milijuna eura. Kada se on uključi, neto gubitak iznosio je 3,1 milijardu eura.

Prihodi su smanjeni 7,2 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, na 4,25 milijardi eura. Kada se uključi UBI, iznosili su 5,3 milijarde eura.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju prošle godine 15,4 posto, odnosno 16,9 posto kada se isključi UBI. Na kraju 2019. godine iznosila je 14,1 posto.

Intesa predviđa da će njezina neto dobit u 2021. godini premašiti 3,5 milijarde eura, očekujući veće koristi od preuzimanja banke UBI nego do sada.

Procjenjuju i da će do 2024. uštede i dodatni prihodi premašiti milijardu eura, nakon što su prihvatili svih 7.200 zahtjeva zaposlenika za prijevremenim odlaskom, 2.200 više nego što su prvotno ciljali.

Dioničarima će Intesa ove godine isplatiti ukupno 694 milijuna eura, maksimalni iznos koji dopušta Europska središnja banka (ECB), prema ograničenjima uvedenima radi očuvanja kapitala u vrijeme pandemije.

Tagovi: Intesa Sanpaolo, UBI Banca, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Banca Intesa omogućila Apple Pay korisnicima svojih Mastercard kartica
USLUGE
Banca Intesa omogućila Apple Pay korisnicima svojih Mastercard kartica
BEOGRAD – Banca Intesa od danas omogućava korisnicima svojih Mastercard kartica Apple Pay uslugu, kao siguran i beskontaktni način plaćanja uz postizanje veće privatnosti na prodajnim mestima.
Brunclik odlazi iz Uprave NLB-a
ODLAZAK
Brunclik odlazi iz Uprave NLB-a
LJUBLJANA - Nadzorni odbor NLB-a danas je sa članom uprave Peterom Brunclikom dogovorio kraj mandata krajem lipnja.
Credit Agricole osigurao ključnu potporu za preuzimanje Crevala
AKVIZICIJE
Credit Agricole osigurao ključnu potporu za preuzimanje Crevala
MILANO - Credit Agricole Italia osigurao ključnu potporu za preuzimanje Crevala vrijedno milijardu dolara, nakon što je pristao platiti najvišu cijenu bez obzira na razinu prihvaćanja njegove ponude.
Neto dobit VTB  banke više nego udvostručena u prvom kvartalu
UZLET
Neto dobit VTB banke više nego udvostručena u prvom kvartalu
MOSKVA - Ruska banka VTB izvijestila je da je više nego udvostručila neto dobit u prvom tromjesečju zahvaljujući prepolovljenim rezervacijama za nenaplative zajmove.
Vasić: U Srbiji neće biti negativnih kamatnih stopa na štednju
KAMATNE STOPE
Vasić: U Srbiji neće biti negativnih kamatnih stopa na štednju
BEOGRAD – Srpsko bankarsko tržište je za sada daleko od negativnih kamatnih stopa na depozite stanovništva i ne treba ocekivati takve stope na štedne depozite u bankama u Srbiji, kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE