GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I dionice regionalnih banaka pod pritiskom

I dionice regionalnih banaka pod pritiskom
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2023 / 13:09
Autor: SEEbiz / Intercapital
ANALIZA - Pad dionica europskih i američkih banaka od početka ožujka prelio se u nekoj mjeri i na regiju.

U razdoblju, od 1. ožujka najveća slovenska i regionalna banka NLB izgubila je 5,7 posto vrijednosti, a slijede je najveća hrvatska banka Zagrebačka banka koja je izgubila 1,7 posto vrijednosti te najveća rumunjska banka Banca Transilvania, koja je izgubila 0,9% svoje vrijednosti. S druge strane, HPB bilježi blagi rast, od 0,9 posto. Ovdje treba istaknuti nekoliko stvari. Prije svega, povećanje vrijednosti (HPB) i zadržavanje vrijednosti (ZABA) svakako mogu zahvaliti njihovim solidnim poslovnim rezultatima u 2022. godini, pišu analitičari Intercapitala.

No, valja istaknuti i razne druge faktore. Za HPB, njihov rast i trenutna pozicija šeste najveće banke u Hrvatskoj, zahvaljujući prošlogodišnjem spajanju i preuzimanju Sberbankove podružnice u Hrvatskoj (preimenovane u Novu hrvatsku banku), što je značajno povećalo neto dobit Društva od negativnog goodwilla. U međuvremenu, ZABA je nedavno objavila stvarno visoku dividendu, s DY prije objave od 16,3%. Kako se bliži ex-dividend datum (12. travnja 2023.), činilo bi se prilično glupo sada prodati dionice.

Zato je relevantno pogledati većinske vlasnike ZABA-e, Unicredit, i njihove dioničke performanse, jer to više govori o tome što bi se očekivalo u trenutnoj situaciji. Od 1. ožujka cijena dionice Unicredita pala je 17 posto. Slična situacija je i s Intesom Sanpaolo, vlasnicom druge najveće hrvatske banke PBZ. Od 1. ožujka Intesa Sanpaolo bilježi pad od 12,4 posto.

Sve u svemu, nedavne vijesti imale su prilično snažan učinak na većinu dionica u SAD-u i Europi. Kako se kriza dalje razvija, dionice kompanija uključenih u bankarski sektor i dalje će biti nestabilne. Priroda bankarskog poslovanja ima širok učinak na cijelo gospodarstvo jer izravno utječe na građane putem depozita. Iako su u određenoj mjeri osigurani državnim mehanizmima zaštite, očekivanja daljnjeg razvoja imat će tu ključnu ulogu.

Tagovi: Zagrebačka banka, UniCredit, Privredna banka Zagreb, Hrvatska poštanska banka, Banca Transilvania, dividenda
PROČITAJ I OVO
I Švicarska se pretvorila u banana državu
FINANCIJSKI POTRES
I Švicarska se pretvorila u banana državu
KOLUMNA - Vinancijsku javnost i dalje brine UBS-ovo preuzimanje Credit Suissea.
Credit Suisse je ne tako davno vrijedio više od Applea
PARALELE
Credit Suisse je ne tako davno vrijedio više od Applea
ZAGREB - U svibnju 2007. godine, mjesec dana prije lansiranja prvog iPhonea, Credit Suisse imao je s 90 milijardi dolara tržišne kapitalizacije veću vrijednost od Applea koji je tada vrijedio 86 milijardi dolara.
Yellen: Američki bankarski sustav je zdrav, situacija se stabilizira
SMIRIVANJE
Yellen: Američki bankarski sustav je zdrav, situacija se stabilizira
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je danas da je američki bankarski sustav "zdrav", ali da bi dodatni angažman vlade "mogao biti opravdan" ako neuspjesi u manjim institucijama postanu rizik za financijsku stabilnost.
Slovenske banke u siječnju povećale dobit čak 70%
SKOK
Slovenske banke u siječnju povećale dobit čak 70%
LJUBLJANA - Slovenske banke su u siječnju ostvarile 43,9 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 70 posto više nego u siječnju prošle godine, kada je bila relativno niska u odnosu na većinu prošlogodišnjih mjeseci.
Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju siječnja 41,3 mlrd. eura što je povećanje za 0,6 mlrd. eura ili 1,6% na mjesečnoj razini i 4,1 eura ili 10,9% u odnosu siječanj 2022. (na osnovi stanja).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE