GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUB: Valjanost konverzija CHF kredita ne bi više trebali biti predmet pred sudovima

HUB: Valjanost konverzija CHF kredita ne bi više trebali biti predmet pred sudovima
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2022 / 17:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) u petak je ustvrdila kako, s obzirom da je odlukama Vrhovnog suda, sada i presudom Suda EU već odlučeno o zakonitosti provedene konverzije kredita u švicarskim francima, "pitanje valjanosti konverzije i njezinih učinaka na restituciju potrošača više ne bi trebalo biti predmetom raspravljanja pred sudovima".

Reagirajući na današnji sastanak Udruge Franak i predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te javno objavljene zaključake s tog sastanka, HUB podsjeća da je "početkom 2015. godine tadašnja Vlada RH osnovala radnu skupinu u cilju iznalaženja trajnog rješenja za problematiku kredita u švicarskim francima (CHF kredita) te su u njoj ravnopravno sudjelovali predstavnici Udruge Franak, banaka te Ministarstva pravosuđa i Ministarstva socijalne politike i mladih".

"Izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju 2015. godine zakonodavac je uspostavio ravnotežu između ugovornih strana na način da su korisnici kredita u CHF-u u potpunosti izjednačeni s eurskim dužnicima. Zakonodavnim rješenjem se trajno uspostavila ravnoteža prava i obveza stranka iz takvih ugovora u cilju daljnjeg rasterećenja sudova", ističu iz HUB-a.

"S obzirom na to da je na nacionalnoj razini, odlukama Vrhovnog suda RH, a sada i presudom Suda EU već odlučeno o zakonitosti provedene konverzije, pitanje valjanosti konverzije i njezinih učinaka na restituciju potrošača više ne bi trebalo biti predmetom raspravljanja pred sudovima", zaključuje se u reakciji HUB-a na današnji sastanak predsjednika države Zorana Milanovića i predstavnika Udruge Franak.

Milanović podržao Udrugu Franak, traže rješavanje pitanja ništetnosti ugovora

Kako je nakon tog sastanka priopćeno iz Ureda predsjednika, "predsjednik Milanović podržao je Udrugu Franak u naporima da se što žurnije riješi pitanje ništetnosti cijelih ugovora u švicarskim francima te da se osigura pravo na obeštećenje potrošačima koji su prihvatili zakonsku konverziju švicarskih franaka u eure".

Na sastanku je koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak Goran Aleksić predstavio "još uvijek neriješena pitanja vezana uz slučaj franak, točnije neriješeno pitanje ništetnosti ugovora o francima i neriješeno pitanje prava na obeštećenje potrošača nakon prihvata zakonske konverzije" te su predstavnici udruge predsjednika Milanovića upoznali s problemima koje imaju s bankama i sudovima.

“Radi se o tome da na Vrhovnom sudu, četiri godine nakon pravomoćne kolektivne presude u slučaju franak, još uvijek nisu riješena dva krucijalna pitanja, a to je pitanje ništetnosti temeljnih ugovora u švicarskim francima i pitanje obeštećenja za potrošače koji su konvertirali svoje kredite”, poručio je Aleksić, a prenijeli su iz Ureda predsjednika u priopćenju.

Istaknuo je kako je konverzija bila prije šest godina, a da potrošači s takvim kreditima još uvijek nemaju pravnu sigurnost za svoje tužbe.

Aleksić je predsjednika Milanovića upoznao i s odredbom Zakona o obveznim odnosima, za koji tvrdi da je potpuno jasan u odredbi o ništetnosti ugovora.

"U njemu piše da ukoliko je ništetan glavni predmet, ukoliko je ništetna cijena, a to su valuta i kamatna stopa, u tom slučaju ništetni su i cijeli ugovori", istaknuo je Aleksić i rekao da se Milanović s time složio. Smatra i da se potrošači, kada se govori o pravu na obeštećenje, moraju dovesti u ravnotežu s bankama.

"Ravnoteža znači da (...) vrijedi početni iznos kredita i vrijedi početka kamatna stopa", istaknuo je uz ostalo Aleksić.

Podsjetio je i na činjenicu da je Sud Europske unije taj problem riješio za Poljsku i Mađarsku, ali se proglasio nenadležnim za Hrvatsku.

Predsjednik Milanović izrazio je podršku naporima Udruge da se što žurnije rijeđe preostala pitanja oko slučaja franak.

Tagovi: krediti u švicarcima, Sud Europske unije, Vrhovni sud RH, konverzija kredita, Hrvatska udruga banaka
PROČITAJ I OVO
Zaba na vrhu: Čak pet banaka među deset najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj
PROFITABILNOST
Zaba na vrhu: Čak pet banaka među deset najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj
ZAGREB - Listu prošlogodišnjih dobitaša više nego uvjerljivo predvodi Zagrebačka banka.
Digitalizacija i troškovi zatvaraju poslovnice banaka u Njemačkoj
TREND
Digitalizacija i troškovi zatvaraju poslovnice banaka u Njemačkoj
BERLIN - Banke u Njemačkoj zatvaraju sve više poslovnica zbog digitalizacije usluga i povećanih troškova. Prošle godine broj poslovnica smanjen je za 10 posto na 21.712, objavila je u ponedjeljak njemačka središnja banka.
Buffett kupio 2,5 milijarde dolara vrijednih dionica Citigroupa
SHOPPING
Buffett kupio 2,5 milijarde dolara vrijednih dionica Citigroupa
NEW YORK - Legendarni investitor Warren Bufett odradio je vrlo zanimljivo tromjesečje.
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
AKVIZICIJE
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
LONDON - Britanska banka Barclays UK, podružnica matične tvrtke Barclays, kupit će britanskog hipotekarnog zajmodavca Kensington Mortgage za oko 2,3 milijarde funti (2,68 milijardi eura).
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
FINALIZACIJA
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
LJUBLJANA - Sparkasse banka je danas završila proces kupnje Erste Card, koja u Sloveniji ima ekskluzivno pravo izdavanja Diners Club kartica i sklapanja ugovora o prihvaćanju kartica na prodajnim mjestima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE