GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HSBC će pokrenuti usluge pohrane za tokenizirane vrijednosne papire

HSBC će pokrenuti usluge pohrane za tokenizirane vrijednosne papire
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2023 / 21:21
Autor: SEEbiz / CNBC
HSBC je u srijedu objavio da će ponuditi skrbničke usluge za tokenizirane vrijednosne papire, čineći britansku banku posljednjom velikom institucijom koja je prihvatila digitalnu imovinu.

HSBC koristi tehnologiju švicarske kripto skrbničke tvrtke Metaco, koju je nedavno kupio blockchain startup Ripple, za pohranu obveznica i drugih vrijednosnih papira.

U priopćenju za tisak banka je rekla da će usluga nadopuniti njezinu platformu HSBC Orion za izdavanje digitalne imovine, kao i nedavno pokrenutu ponudu za tokenizirano fizičko zlato.

HSBC će koristiti Harmonize, Metacovu platformu za institucije, koja "pomaže objediniti sigurnost i upravljanje operacijama digitalne imovine", navodi se u priopćenju za javnost.

HSBC je posljednja institucija koja je prihvatila skrbništvo nad digitalnom imovinom, nakon što je američki bankarski div BNY Mellon najavio sličan potez 2021. godine.

Tokenizirani vrijednosni papiri učinkovito su regulirana imovina, poput obveznica i dionica, u obliku tokena izdanih na blockchainu.

S druge strane, blockchain se može smatrati zajedničkom knjigom u kojoj se imovina digitalno bilježi. Tehnologija je poslužila kao temelj na kojem je bitcoin izgrađen, ali njegove primjene u svijetu bankarstva vrlo su različite od onih bitcoina i drugih kriptovaluta.

U slučaju banaka, te institucije koriste blockchain za plaćanja, trgovinu i druge svrhe, često bez uključenog digitalnog tokena. Banke pronalaze korisnost u tokenima digitalizacijom dionica, obveznica i druge imovine.

HSBC "vidi sve veću potražnju za skrbništvom i upravljanjem fondovima nad digitalnom imovinom od strane upravitelja imovinom i vlasnika imovine, kako se ovo tržište nastavlja razvijati", rekao je Zhu Kuang Lee, glavni službenik za digitalne podatke, podatke i inovacije za usluge vrijednosnih papira u HSBC-u, u izjavi .

Izvršni direktor Metaca, Adrien Treccani, rekao je CNBC-u putem e-pošte da partnerstvo pojačava "kontinuirani zamah u radu s vrhunskim financijskim institucijama".

"Financijske institucije spremne su skalirati pilote digitalne imovine na stvarne slučajeve uporabe oko skrbništva, izdavanja, trgovanja i namire tokenizirane imovine, i na taj način otključavaju ekonomske koristi i nove tokove prihoda."

Ovo označava još jedan korak HSBC-a prema prihvaćanju digitalne imovine. Banka, koja globalno posjeduje oko 3 trilijuna dolara imovine, već dopušta svojim klijentima u Hong Kongu trgovanje bitcoinom i ether fondovima kojima se trguje na burzi.

Tagovi: HSBC, tokeni, metaco, kriptovalute, kripto
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE