GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HSBC će pokrenuti usluge pohrane za tokenizirane vrijednosne papire

HSBC će pokrenuti usluge pohrane za tokenizirane vrijednosne papire
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2023 / 21:21
Autor: SEEbiz / CNBC
HSBC je u srijedu objavio da će ponuditi skrbničke usluge za tokenizirane vrijednosne papire, čineći britansku banku posljednjom velikom institucijom koja je prihvatila digitalnu imovinu.

HSBC koristi tehnologiju švicarske kripto skrbničke tvrtke Metaco, koju je nedavno kupio blockchain startup Ripple, za pohranu obveznica i drugih vrijednosnih papira.

U priopćenju za tisak banka je rekla da će usluga nadopuniti njezinu platformu HSBC Orion za izdavanje digitalne imovine, kao i nedavno pokrenutu ponudu za tokenizirano fizičko zlato.

HSBC će koristiti Harmonize, Metacovu platformu za institucije, koja "pomaže objediniti sigurnost i upravljanje operacijama digitalne imovine", navodi se u priopćenju za javnost.

HSBC je posljednja institucija koja je prihvatila skrbništvo nad digitalnom imovinom, nakon što je američki bankarski div BNY Mellon najavio sličan potez 2021. godine.

Tokenizirani vrijednosni papiri učinkovito su regulirana imovina, poput obveznica i dionica, u obliku tokena izdanih na blockchainu.

S druge strane, blockchain se može smatrati zajedničkom knjigom u kojoj se imovina digitalno bilježi. Tehnologija je poslužila kao temelj na kojem je bitcoin izgrađen, ali njegove primjene u svijetu bankarstva vrlo su različite od onih bitcoina i drugih kriptovaluta.

U slučaju banaka, te institucije koriste blockchain za plaćanja, trgovinu i druge svrhe, često bez uključenog digitalnog tokena. Banke pronalaze korisnost u tokenima digitalizacijom dionica, obveznica i druge imovine.

HSBC "vidi sve veću potražnju za skrbništvom i upravljanjem fondovima nad digitalnom imovinom od strane upravitelja imovinom i vlasnika imovine, kako se ovo tržište nastavlja razvijati", rekao je Zhu Kuang Lee, glavni službenik za digitalne podatke, podatke i inovacije za usluge vrijednosnih papira u HSBC-u, u izjavi .

Izvršni direktor Metaca, Adrien Treccani, rekao je CNBC-u putem e-pošte da partnerstvo pojačava "kontinuirani zamah u radu s vrhunskim financijskim institucijama".

"Financijske institucije spremne su skalirati pilote digitalne imovine na stvarne slučajeve uporabe oko skrbništva, izdavanja, trgovanja i namire tokenizirane imovine, i na taj način otključavaju ekonomske koristi i nove tokove prihoda."

Ovo označava još jedan korak HSBC-a prema prihvaćanju digitalne imovine. Banka, koja globalno posjeduje oko 3 trilijuna dolara imovine, već dopušta svojim klijentima u Hong Kongu trgovanje bitcoinom i ether fondovima kojima se trguje na burzi.

Tagovi: HSBC, tokeni, metaco, kriptovalute, kripto
PROČITAJ I OVO
Zajmom EIB-a HBOR-u do 500 milijuna eura za hrvatska poduzeća i javni sektor
FINANCIRANJE
Zajmom EIB-a HBOR-u do 500 milijuna eura za hrvatska poduzeća i javni sektor
ZAGREB - HBOR i EIB su potpisali ugovor o zajmu kojim se na raspolaganje stavlja do 500 milijuna eura za novo financiranje hrvatskih MSP-ova, poduzeća srednje tržišne kapitalizacije i subjekata javnog sektora, od čega je 20 posto namijenjeno za zelene projekte, priopćile su u petak te financijske institucije.
NLB preuzima Summit Leasing
AKVIZICIJE
NLB preuzima Summit Leasing
LJUBLJANA - Nova Ljubljanska banka sklopila je kupoprodajni ugovor za stjecanje 100% udjela u SLS HOLDCO, holdinginška družba, d.o.o., matičnom društvu Summit Leasing Slovenija d.o.o., i njegovih podružnica iz fondova kojima upravljaju povezana društva Apollo Global Management Inc. i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
Bankama u Hrvatskoj dobit u devet mjeseci skočila 64,2$
SKOK
Bankama u Hrvatskoj dobit u devet mjeseci skočila 64,2$
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj su u prvih devet mjeseci ove godine poslovale s dobiti od 1,1 milijardu eura, što je za 426,3 milijuna eura ili 64,2 posto više nego u isto vrijeme lani, pokazuju podatci koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Kreditni biro prelazi u ruke Narodne banke Srbije
POTEZI
Kreditni biro prelazi u ruke Narodne banke Srbije
BEOGRAD - Kreditni biro, koji vodi podatke o zaduženosti privrede i građana, preći će u ruke Narodne banke Srbije (NBS), skoro dve decenije nakon što ga je Udruženje banaka Srbije (UBS) osnovalo, objavio je danas Forbes Srbija.
ECB: Kreditiranje kompanija u eurozoni smanjeno prvi put od 2015.
KREDITI
ECB: Kreditiranje kompanija u eurozoni smanjeno prvi put od 2015.
FRANKFURT - Banke u eurozoni smanjile su u listopadu kredite kompanijama prvi puta od ljeta 2015. godine, pokazali su podaci Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE