GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatskoj zajam Svjetske banke od 100 milijuna eura za projekt učinkovitog pravosuđa

Hrvatskoj zajam Svjetske banke od 100 milijuna eura za projekt učinkovitog pravosuđa
ZAJAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 08:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Odbor izvršnih direktora Svjetske banke u utorak je Hrvatskoj odobrio 100 milijuna eura vrijedan zajam za Projekt učinkovitog pravosuđa za bolje poslovno okruženje, usmjeren na poboljšanje postupaka vezanih uz poslovne propise i usluga koje sudovi pružaju poduzećima i građanima, priopćeno je u srijedu iz Svjetske banke.

Projekt će voditi Ministarstvo pravosuđa u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja, a njime će se pružit potpora provedbi reformi kojima će se unaprijediti poslovno okruženje i usluge pravosudnog sektora u zemlji.

Kako se navodi u priopćenju, prvi dio aktivnosti usmjerit će se na smanjenje administrativnog opterećenja za poduzeća u interakciji s državom, s naglaskom na uklanjanju regulatornih prepreka za ulazak poduzeća na tržište i njihovo poslovanje te na pojednostavnjenju ishođenja dozvola za gradnju i poboljšanju funkcioniranja tržišta u građevinskom sektoru.

Nadalje, projektom će se unaprijediti i usluge u pravosuđu. Tako će se, primjerice, proširiti korištenje elektroničkih usluga kako bi se skratilo vrijeme obrade predmeta i integrirali sustavi upravljanja njima na različitim sudovima.

Zgrade sudova u Zagrebu, Vinkovcima, Kutini i Varaždinu obnovit će se i unaprijediti kako bi se poboljšali njihova učinkovitost i iskustvo korisnika te će se na temelju tih ulaganja i njihova transformacijskog učinka izraditi standardizirani nacrti koji će se primjenjivati u cijeloj zemlji, kaže se u priopćenju.

"Jačanje kapaciteta države da brzo odgovori na potrebe građana i poduzeća osobito je važno, posebno u ovim kriznim vremenima. Poboljšanje infrastrukture i usluga pravosudnog sektora koristit će i građanima i poduzećima. Poduzećima će koristiti jednostavniji i transparentniji način interakcije s državnim tijelima te brži i responzivniji mehanizmi za interakciju sa sudovima, a svim građanima učinkovitije, efikasnije i pouzdanije sudovanje i primjena vladavine prava”, rekla je Elisabetta Capannelli, direktorica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju.

Dodaje da u teškim vremenima za hrvatske građane, prouzročenima izvanrednim događajima koji su pogodili zdravstveni sustav, grad Zagreb i cijelu Hrvatsku, taj projekt može pridonijeti i jačanju gospodarstva i samopouzdanja u zemlji.

U priopćenju se ističe i da je proteklih godina Hrvatska je uložila znatne napore kako bi povećala učinkovitost svojeg javnog sektora, koji zaostaje za prosjekom Europske unije (EU) prema većini pokazatelja kojima se mjere javno upravljanje, poslovno okruženje i ljudski kapital.

Iako ključne državne institucije, osobito javna uprava i pravosuđe, i dalje bilježe slabije rezultate prema EU i svjetskim mjerilima, Vlada Republike Hrvatske predano radi na modernizaciji uprave, dodaje se.

Svjetska banka do danas je osigurala potporu za više od 50 projekata u iznosu od oko 3,5 milijardi dolara. Banka je trenutno u svom radu usredotočena na promet, zdravstvo, inovacije, poslovno okruženje, zemljišnoknjižni sustav, poljoprivredu, gospodarski razvoj Slavonije i potporu u izradi Nacionalne razvojne strategije, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Svjetska banka, Elisabetta Capannelli, učinkovito pravosuđe,
PROČITAJ I OVO
Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica
USLUGE
Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) od danas korisnicima svojih Mastercard kartica donosi uslugu Apple Pay, koja mobilna plaćanja pretvara u jednostavan, siguran i privatan način plaćanja koji je brz i praktičan.
Liana Keserić nova predsjednica Uprave Raiffeisen banke
KADROVI
Liana Keserić nova predsjednica Uprave Raiffeisen banke

ZAGREB - Uprava Raiffeisen banke dobila je novu predsjednicu Lianu Keserić. Odluku RBA o novoj liderici potvrdila je Hrvatska narodna banka sredinom svibnja 2020.

Broj mobitela može postati vaš bankovni račun
NOVITETI
Broj mobitela može postati vaš bankovni račun
ZAGREB - Tehnološke inovacije u okruženju sve intenzivnije mijenjaju naše životne navike, uključujući i navike plaćanja. Tražimo da nam sve bude lako i dostupno, jednostavno za korištenje, a transakcije izvršene jednim klikom i u svega nekoliko sekundi.
Bruto dobit banaka u prvom tromjesečju pala 22,7%
PAD
Bruto dobit banaka u prvom tromjesečju pala 22,7%

ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvom tromjesečju ove godine iskazuju dobit iz poslovanja koje će se nastaviti (prije poreza) u iznosu od 1,25 milijardi kuna, što je za 368,6 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju 2019. godine.

HPB nudi kredite za obnovu stambenih zgrada nakon potresa
PONUDA
HPB nudi kredite za obnovu stambenih zgrada nakon potresa
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) izvijestila je u ponedjeljak da kreće s kreditima za obnovu stambenih zgrada oštećenih potresom, koji će se odobravati uz fiksnu kamatnu stopu od 2,99 posto, odnosno efektivnu kamatnu stopu (EKS) od 3,03 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE