GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski građani od početka krize dodatno uštedjeli preko 14 milijardi kuna

Hrvatski građani od početka krize dodatno uštedjeli preko 14 milijardi kuna
ŠTEDNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2021 / 17:36
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Kad se osjećaju malo bogatije, kažu ekonomisti, ljudi manje štede i više troše, a kad im zaprijete teža vremena, okreću se štednji.

Nagomilana štednja od početka pandemije koronavirusa jasno upućuje koliko smo nesigurni u pogledu budućih financija. U brojnim zemljama osjetno je povećan ukupni osobni dohodak, ali ne samo zbog osjećaja nesigurnosti, nego i zbog specifičnih okolnosti pandemije, uključujući smanjene mogućnosti potrošnje, velike državne potpore i zadržavanje radnih mjesta, piše Jutarnji list.

Hrvatski građani u 2020. godini dodatno su uštedjeli 12,8 milijardi kuna (u siječnju dodatnih 1,8 milijardi, prema podacima HUB-a), godinu prije depoziti kućanstava rasli su devet milijardi kuna, a u 2018. za 8,2 milijarde. U Europskoj uniji, primjerice, stopa štednje kućanstava snažno je skočila u prva tri mjeseca pandemije, na 24,9 posto, što znači da je nepotrošena ostajala četvrtina raspoloživog dohotka. U trećem tromjesečju 2020. godine ta je stopa pala na 17,3 posto, ali je i dalje četvrtinu veća nego u istom razdoblju godinu ranije. Ukupni dohodak povećan je i u SAD-u, unatoč snažnom rastu nezaposlenosti.

Sa završetkom bolesti covida-19, oporavkom ekonomije i potrošnje, očekuje se i topljenje akumulirane štednje, ali teško je znati u kojoj mjeri. Britansko istraživanje (Scottish Friendly i CEBR) pokazuje da će građani potrošiti 26 posto novca ušteđenog tijekom pandemije, na putovanja, domaća i inozemna, na izlaske, restorane, šoping…

Mjesec dana ranije, Bank of England iznijela je mnogo opreznija očekivanja, procjenjujući da će biti potrošeno samo pet posto od 125 milijardi funti ušteđenih od ožujka do kraja prošle godine. U SAD-u, pak, Federalne rezerve očekuju da će u prvom tromjesečju ove godine osobna potrošnja rasti čak osam posto. Ako se ostvare najave o velikoj i masovnoj potrošnji, to otvara i pitanje rasta inflacije iznad prihvatljive razine. U tom slučaju, opet bi najviše bila pogođena kućanstva jer bi za svoju štednju mogli kupiti manje.

No, razlike među zemljama su velike pa i navike štednje i potrošnje. U slučaju Hrvatske, poznato je da su stanovnici skloniji štednji u nekretninama nego u likvidnoj imovini, a veliki dio štednje drži vrlo mali broj građana. Na kraju, skorije buđenje potrošačkog optimizma teško je očekivati i zbog činjenice da je pred mnogim hrvatskim poduzećima, osobito u turizmu i prometu, vrlo neizvjesna sudbina.

Tagovi: štednja u Hrvatskoj, štednja po viđenju, štednja, depoziti, devizni depoziti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
HNB
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, upozorila je jučer Hrvatska narodna banka nakon sjednice Savjeta.
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
KREDITI
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
ZAGREB - UniCreditu je kroz Paneuropski jamstveni fond odobreno 300 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom, a od tog iznosa 100 milijuna eura ići će Zagrebačkoj banci, priopćili su u četvrtak iz te banke.
Savjet HNB-a: Sistemski rizici financijskog sustava i dalje na povišenoj razini
RIZICI
Savjet HNB-a: Sistemski rizici financijskog sustava i dalje na povišenoj razini
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, ocjenjuje u srijedu Hrvatska narodna banka (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
ŠTEDNJA
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
PODGORICA - Štednja građana u Crnoj Gori povećana je za 70,4 miliona eura i na kraju marta je iznosila 1,8 milijardi eura, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
U PLUSU
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
BEČ - Addiko bank AG ostvarila je dobit od 5,0 milijuna eura nakon oporezivanja u prvom kvartalu 2021. godine, nakon minusa od 8,4 milijuna eura u istom kvartalu prethodne godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE