GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska poštanska banka prva u Hrvatskoj potpisnica UN-ovih Načela za odgovorno bankarstvo

Hrvatska poštanska banka prva u Hrvatskoj potpisnica UN-ovih Načela za odgovorno bankarstvo
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2023 / 13:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Hrvatska poštanska banka je prva banka u Hrvatskoj potpisnica UN-ovih Načela za odgovorno bankarstvo (PRB) – jedinstven okvir za održivu bankarsku industriju razvijen kroz suradnju banaka diljem svijeta i Financijske inicijative Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP FI).

Načela su vodeći održivi bankarski okvir koji pomaže financijskoj industriji u suočavanju s globalnim ekološkim, društvenim i upravljačkim (ESG) izazovima i temeljem kojeg banke usklađuju svoje strategije i prakse s UN-ovim ciljevima održivog razvoja i Pariškim klimatskim sporazumom.

Banke koje su potpisale Načela obvezuju se da će biti ambiciozne u svojim strategijama održivosti, radeći na usmjeravanju i ugrađivanju održivosti u srž svog poslovanja.

U skladu s Načelima, banke potpisnice utvrđuju svoje utjecaje na okoliš i društvo koji proizlaze iz njihovih poslovnih aktivnosti, postavljaju i provode ciljeve u područjima u kojima imaju najznačajniji učinak te redovito javno izvještavaju o svom napretku. Načela bankama pružaju okvir za sustavno razumijevanje rizika i iskorištavanje prilika koje proizlaze iz prijelaza na održivo gospodarstvo.
Potpisom Načela odgovornog bankarstva, Hrvatska poštanska banka pridružuje se najvećoj svjetskoj globalnoj bankarskoj zajednici usmjerenoj na održivo financiranje i na realizaciju promjena potrebnih za postizanje zajedničkog prosperiteta sadašnjih i budućih generacija, gradeći bolju, sigurniju i održiviju budućnost za ljude i planet.

Nikolina Kolarić, direktorica Ureda za održivo poslovanje u HPB-u tom je prilikom izjavila:

„Ponosni smo što smo kao prva banka u Hrvatskoj postali potpisnica UN-ovih Načela odgovornog bankarstva i pridružili se zajednici banaka predanih istom cilju. U HPB-u kontinuirano radimo na integraciji održivih praksi u svoje poslovanje. Načela odgovornog bankarstva u potpunosti su usklađena sa strategijom HPB-a i našom ambicijom stvaranja održive tvrtke sa značajnim pozitivnim utjecajem na okoliš i društvo. Naš je cilj doprinijeti održivom razvoju cijelog gospodarstva na dobrobit svih naših dionika. Kao potpisnica Načela, HPB izražava svoju spremnost da preuzme aktivnu vodeću ulogu u održivim promjenama.“

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Načela za odgovorno bankarstvo, Ujedinjeni narodi, Nikolina Kolarić
PROČITAJ I OVO
EBRD ulaže 1,1 milijardu eura u zelene programe u EU
INVESTICIJE
EBRD ulaže 1,1 milijardu eura u zelene programe u EU
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) mobilizirat će više od 1,1 milijardu eura financiranja kroz izravna ulaganja ili financijske posrednike kako bi pomogla zemljama Europske unije (EU) u koje Banka ulaže da ostvare svoj puni zeleni potencijal, poboljšaju svoju održivost i smanje njihov utjecaj na okoliš.
Al Khudairy podnio ostavku nakon izjave o Credit Suisseau
OSTAVKA
Al Khudairy podnio ostavku nakon izjave o Credit Suisseau
RIJAD - Ammar Al Khudairy, predsjednik najvećeg dioničara Credit Suisse Group AG, podnio je ostavku samo nekoliko dana nakon što je svojim komentarima pomogao pokrenuti pad dionica i obveznica što je potaknulo švicarsku vladu da uskoči i dogovori preuzimanje.
Rast kamatnih stopa ECB-a počeo se prelijevati i na hrvatsko tržište
KAMATE
Rast kamatnih stopa ECB-a počeo se prelijevati i na hrvatsko tržište
ZAGREB - Povećanje kamatnih stopa Europske središnje banke (ECB) počelo se prelijevati na hrvatsko tržište, što je vidljivo iz rasta prekonoćnih kamatnih stopa, kao i kamatnih stopa na kredite banaka, pri čemu je potonje zasad izraženije kod kredita poduzećima nego stanovništvu, navodi Hrvatska narodna banka (HNB) u najnovijem mjesečnom Biltenu.
First Citizens Bank preuzima depozite i zajmove Silicon Valley Banka
AKVIZICIJE
First Citizens Bank preuzima depozite i zajmove Silicon Valley Banka
NEW YORK - First Citizens Bank & Trust Co kupit će depozite i zajmove Silicon Valley Bank, objavila je u ponedjeljak američka Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), umirujući tržišta nakon najvećeg kolapsa američkog bankarstva od Lehman Brothersa.
Izgledan disciplinski postupak protiv menadžera Credit Suissea
EPILOG
Izgledan disciplinski postupak protiv menadžera Credit Suissea
BERN - Švicarski financijski regulator (FINMA) objavio je danas da razmatra hoće li pokrenuti disciplinski postupak protiv direktora banke Credit Suisse nakon što je drugu po veličini banku u Švicarskoj prošli tjedan morala otkupiti najveća švicarska banka UBS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE