GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska poštanska banka prva u Hrvatskoj potpisnica UN-ovih Načela za odgovorno bankarstvo

Hrvatska poštanska banka prva u Hrvatskoj potpisnica UN-ovih Načela za odgovorno bankarstvo
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2023 / 13:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Hrvatska poštanska banka je prva banka u Hrvatskoj potpisnica UN-ovih Načela za odgovorno bankarstvo (PRB) – jedinstven okvir za održivu bankarsku industriju razvijen kroz suradnju banaka diljem svijeta i Financijske inicijative Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP FI).

Načela su vodeći održivi bankarski okvir koji pomaže financijskoj industriji u suočavanju s globalnim ekološkim, društvenim i upravljačkim (ESG) izazovima i temeljem kojeg banke usklađuju svoje strategije i prakse s UN-ovim ciljevima održivog razvoja i Pariškim klimatskim sporazumom.

Banke koje su potpisale Načela obvezuju se da će biti ambiciozne u svojim strategijama održivosti, radeći na usmjeravanju i ugrađivanju održivosti u srž svog poslovanja.

U skladu s Načelima, banke potpisnice utvrđuju svoje utjecaje na okoliš i društvo koji proizlaze iz njihovih poslovnih aktivnosti, postavljaju i provode ciljeve u područjima u kojima imaju najznačajniji učinak te redovito javno izvještavaju o svom napretku. Načela bankama pružaju okvir za sustavno razumijevanje rizika i iskorištavanje prilika koje proizlaze iz prijelaza na održivo gospodarstvo.
Potpisom Načela odgovornog bankarstva, Hrvatska poštanska banka pridružuje se najvećoj svjetskoj globalnoj bankarskoj zajednici usmjerenoj na održivo financiranje i na realizaciju promjena potrebnih za postizanje zajedničkog prosperiteta sadašnjih i budućih generacija, gradeći bolju, sigurniju i održiviju budućnost za ljude i planet.

Nikolina Kolarić, direktorica Ureda za održivo poslovanje u HPB-u tom je prilikom izjavila:

„Ponosni smo što smo kao prva banka u Hrvatskoj postali potpisnica UN-ovih Načela odgovornog bankarstva i pridružili se zajednici banaka predanih istom cilju. U HPB-u kontinuirano radimo na integraciji održivih praksi u svoje poslovanje. Načela odgovornog bankarstva u potpunosti su usklađena sa strategijom HPB-a i našom ambicijom stvaranja održive tvrtke sa značajnim pozitivnim utjecajem na okoliš i društvo. Naš je cilj doprinijeti održivom razvoju cijelog gospodarstva na dobrobit svih naših dionika. Kao potpisnica Načela, HPB izražava svoju spremnost da preuzme aktivnu vodeću ulogu u održivim promjenama.“

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Načela za odgovorno bankarstvo, Ujedinjeni narodi, Nikolina Kolarić
PROČITAJ I OVO
PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
OBVEZNICE
PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent izdanja i investitor u izdanju korporativnih obveznica društva Yellow Submarine d.o.o.
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE