GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska poštanska banka prva u Hrvatskoj potpisnica UN-ovih Načela za odgovorno bankarstvo

Hrvatska poštanska banka prva u Hrvatskoj potpisnica UN-ovih Načela za odgovorno bankarstvo
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2023 / 13:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Hrvatska poštanska banka je prva banka u Hrvatskoj potpisnica UN-ovih Načela za odgovorno bankarstvo (PRB) – jedinstven okvir za održivu bankarsku industriju razvijen kroz suradnju banaka diljem svijeta i Financijske inicijative Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP FI).

Načela su vodeći održivi bankarski okvir koji pomaže financijskoj industriji u suočavanju s globalnim ekološkim, društvenim i upravljačkim (ESG) izazovima i temeljem kojeg banke usklađuju svoje strategije i prakse s UN-ovim ciljevima održivog razvoja i Pariškim klimatskim sporazumom.

Banke koje su potpisale Načela obvezuju se da će biti ambiciozne u svojim strategijama održivosti, radeći na usmjeravanju i ugrađivanju održivosti u srž svog poslovanja.

U skladu s Načelima, banke potpisnice utvrđuju svoje utjecaje na okoliš i društvo koji proizlaze iz njihovih poslovnih aktivnosti, postavljaju i provode ciljeve u područjima u kojima imaju najznačajniji učinak te redovito javno izvještavaju o svom napretku. Načela bankama pružaju okvir za sustavno razumijevanje rizika i iskorištavanje prilika koje proizlaze iz prijelaza na održivo gospodarstvo.
Potpisom Načela odgovornog bankarstva, Hrvatska poštanska banka pridružuje se najvećoj svjetskoj globalnoj bankarskoj zajednici usmjerenoj na održivo financiranje i na realizaciju promjena potrebnih za postizanje zajedničkog prosperiteta sadašnjih i budućih generacija, gradeći bolju, sigurniju i održiviju budućnost za ljude i planet.

Nikolina Kolarić, direktorica Ureda za održivo poslovanje u HPB-u tom je prilikom izjavila:

„Ponosni smo što smo kao prva banka u Hrvatskoj postali potpisnica UN-ovih Načela odgovornog bankarstva i pridružili se zajednici banaka predanih istom cilju. U HPB-u kontinuirano radimo na integraciji održivih praksi u svoje poslovanje. Načela odgovornog bankarstva u potpunosti su usklađena sa strategijom HPB-a i našom ambicijom stvaranja održive tvrtke sa značajnim pozitivnim utjecajem na okoliš i društvo. Naš je cilj doprinijeti održivom razvoju cijelog gospodarstva na dobrobit svih naših dionika. Kao potpisnica Načela, HPB izražava svoju spremnost da preuzme aktivnu vodeću ulogu u održivim promjenama.“

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Načela za odgovorno bankarstvo, Ujedinjeni narodi, Nikolina Kolarić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE