GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska kućanstva i dalje se pojačano zadužuju

Hrvatska kućanstva i dalje se pojačano zadužuju
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2024 / 09:26
Autor: RBA analize
ANALIZA - U odnosu na isto razdoblje 2023. godine, na osnovi stanja, rast promatranih kredita ubrzao je na 10,2% (+2 mlrd. eura), što je za 0,7 postotnih bodova više u odnosu na godišnju promjenu ba kraju 2023.

Ubrzanje godišnjeg rasta kredita plasiranih kućanstvima traje neprekidno od veljače 2023. Na mjesečnoj razini zabilježen je rast za 138 mil. eura ili 0,6%.

Na osnovi stanja, stambeni krediti s iznosom od gotovo 11 mlrd. eura na kraju siječnja činili su 50% ukupnih kredita plasiranih stanovništvu uz godišnju stopu rasta od 10,4% (+0,6% u odnosu na prosinac). S obzirom na to da tekuća kretanja sugeriraju na relativno skromnu potražnju za stambenim kreditima, dvoznamenkasta godišnja stopa rasta posljedica je baznog učinka. Naime, mjesečni rast kredita u siječnju 2023. bio je skroman (0,1%) s obzirom na to da su se kućanstva nastojala zadužiti prije očekivanog rasta kamatnih stopa ili pričekati novi (posljednji) krug državnih subvencija u ožujku iste godine.

Gotovinski nenamjenski krediti iznosili su 8,1 mlrd. eura ili 36,8% ukupnih kredita, najviše od lipnja 2022. Rast promatrane kategorije ubrzava od početka 2023. godine na godišnjoj razini, a pozitivne godišnje stope rasta traju od srpnja 2021. U siječnju je ostvaren rast u odnosu na siječanj 2023. iznosio 12,0%, najviše od ožujka 2019. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 0,9% ili 71,6 mil. eura. Jačanje plasmana promatranih kredita odraz je vjerojatno snažnije sklonosti nabavi trajnih potrošnih dobara uslijed rasta nominalnih (i realnih) plaća te, s druge strane, rastuće potrebe za financijskim pozajmicama. U uvjetima stanovitog rasta nominalnih plaća, za očekivati je nastavak solidne potražnje za promatranim kreditima. Treća najveća stavka, prekoračenja po transakcijskim računima, s iznosom od 786 mil. eura (3,6% ukupnih kredita), bilježila su pad na godišnjoj razini od kraja 2022. U siječnju je taj trend prekinut, a rast je iznosio skromnih 0,3% na godišnjoj razini. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 1,6%. Krediti po kreditnim karticama (1,8% ukupnih kredita) iznosili su na osnovi stanja 397,4 mil. eura (-1,1% na mjesečnoj razini), a u siječnju je godišnja stopa rasta iznosila 1,0%.

Prema posljednjim podacima HNB-a, prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kreditne iznosila je u siječnju 6,3%, što je u odnosu na razdoblje prije početka zaoštravanja monetarne politike više za 86 baznih bodova. Istovremeno je prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene stambene kredite iznosila 3,8%, što je 128 baznih bodova više u odnosu na .

Promatrajući usporedno s državama članicama europodručja, ponderirani trošak zaduživanja za kupnju stambene nekretnine u Hrvatskoj i dalje je među najnižim u europodručju. On je u siječnju iznosio 3,62%, dok je za europodručje u prosjeku na 3,87%. Niži trošak imale su Francuska (3,59%) i Malta (2,35%), dok je najviši zabilježen u baltičkim zemljama, odnosno u Latviji (5,82%).

Tagovi: krediti, gotovinski krediti, potrošački krediti, hnb, inflacija, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE