GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska kućanstva i dalje se pojačano zadužuju

Hrvatska kućanstva i dalje se pojačano zadužuju
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2024 / 09:26
Autor: RBA analize
ANALIZA - U odnosu na isto razdoblje 2023. godine, na osnovi stanja, rast promatranih kredita ubrzao je na 10,2% (+2 mlrd. eura), što je za 0,7 postotnih bodova više u odnosu na godišnju promjenu ba kraju 2023.

Ubrzanje godišnjeg rasta kredita plasiranih kućanstvima traje neprekidno od veljače 2023. Na mjesečnoj razini zabilježen je rast za 138 mil. eura ili 0,6%.

Na osnovi stanja, stambeni krediti s iznosom od gotovo 11 mlrd. eura na kraju siječnja činili su 50% ukupnih kredita plasiranih stanovništvu uz godišnju stopu rasta od 10,4% (+0,6% u odnosu na prosinac). S obzirom na to da tekuća kretanja sugeriraju na relativno skromnu potražnju za stambenim kreditima, dvoznamenkasta godišnja stopa rasta posljedica je baznog učinka. Naime, mjesečni rast kredita u siječnju 2023. bio je skroman (0,1%) s obzirom na to da su se kućanstva nastojala zadužiti prije očekivanog rasta kamatnih stopa ili pričekati novi (posljednji) krug državnih subvencija u ožujku iste godine.

Gotovinski nenamjenski krediti iznosili su 8,1 mlrd. eura ili 36,8% ukupnih kredita, najviše od lipnja 2022. Rast promatrane kategorije ubrzava od početka 2023. godine na godišnjoj razini, a pozitivne godišnje stope rasta traju od srpnja 2021. U siječnju je ostvaren rast u odnosu na siječanj 2023. iznosio 12,0%, najviše od ožujka 2019. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 0,9% ili 71,6 mil. eura. Jačanje plasmana promatranih kredita odraz je vjerojatno snažnije sklonosti nabavi trajnih potrošnih dobara uslijed rasta nominalnih (i realnih) plaća te, s druge strane, rastuće potrebe za financijskim pozajmicama. U uvjetima stanovitog rasta nominalnih plaća, za očekivati je nastavak solidne potražnje za promatranim kreditima. Treća najveća stavka, prekoračenja po transakcijskim računima, s iznosom od 786 mil. eura (3,6% ukupnih kredita), bilježila su pad na godišnjoj razini od kraja 2022. U siječnju je taj trend prekinut, a rast je iznosio skromnih 0,3% na godišnjoj razini. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 1,6%. Krediti po kreditnim karticama (1,8% ukupnih kredita) iznosili su na osnovi stanja 397,4 mil. eura (-1,1% na mjesečnoj razini), a u siječnju je godišnja stopa rasta iznosila 1,0%.

Prema posljednjim podacima HNB-a, prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kreditne iznosila je u siječnju 6,3%, što je u odnosu na razdoblje prije početka zaoštravanja monetarne politike više za 86 baznih bodova. Istovremeno je prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene stambene kredite iznosila 3,8%, što je 128 baznih bodova više u odnosu na .

Promatrajući usporedno s državama članicama europodručja, ponderirani trošak zaduživanja za kupnju stambene nekretnine u Hrvatskoj i dalje je među najnižim u europodručju. On je u siječnju iznosio 3,62%, dok je za europodručje u prosjeku na 3,87%. Niži trošak imale su Francuska (3,59%) i Malta (2,35%), dok je najviši zabilježen u baltičkim zemljama, odnosno u Latviji (5,82%).

Tagovi: krediti, gotovinski krediti, potrošački krediti, hnb, inflacija, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
SKOK
Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
NEW YORK - Dobit Goldman Sachsa (GS) porasla je 28% u prvom tromjesečju kako su prihodi od investicijskog bankarstva porasli, dajući izvršnom direktoru Davidu Solomonu potreban zamah početkom 2024.
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
POTRAŽNJA
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
BERLIN - Potražnja za potrošačkim kreditima u Njemačkoj lani je smanjena za 7,3 posto na godišnjoj razini, objavilo je ovoga tjedna udruženje banaka BFACH.
Citigroup i Wells Fargo s tromjesečnim padom dobiti
PAD
Citigroup i Wells Fargo s tromjesečnim padom dobiti
NEW YORK - Američke banke Wells Fargo i Citigroup zabilježile su u prvom kvartalu ove godine manju dobit nego u istom razdoblju lani.
JPMorgan povećao dobit, ali i objavio razočaravajuće prognoze
SUZDRŽANO
JPMorgan povećao dobit, ali i objavio razočaravajuće prognoze
NEW YORK - Američka banka JPMorgan Chase u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 13,4 milijarde dolara, što je šest posto više nego u istom razdoblju lani.
EBRD prošlu godinu zaključio s dobiti od 2,1 milijardu eura
U PLUSU
EBRD prošlu godinu zaključio s dobiti od 2,1 milijardu eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvijestila je da je u 2023. godini poslovala s dobiti zahvaljući rastu kamatnih stopa i dobrim rezultatima tržišta dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE