GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB nabavlja oklopljeno vozilo za 12 milijuna kuna

HNB nabavlja oklopljeno vozilo za 12 milijuna kuna
ZANIMLJIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2021 / 10:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) nabavlja oklopljeno trezorsko vozilo vrijedno 12 milijuna kuna koje će se koristiti i za prijevoz novca tijekom zamjene kune eurom, kada će se istodobno povlačiti kune iz optjecaja i opskrbljivati tržište eurima, piše u srijedu Večernji list.

Za taj ograničeni postupak javne nabave s odabranim isporučiteljem HNB će sklopiti ugovor za proizvodnju i isporuku jednog motornog vozila za posebne namjene. Blindirano trezorsko vozilo s bruto težinom u rasponu od 32 do 37 tona mora imati balističku zaštitu kabine i teretnog prostora, odnosno mora biti neprobojan na metke, imati zaštitu od eksplozija i gelera. Korisni teret, odnosno nosivost vozila mora biti minimalno 15, a maksimalno 17 tona. Vozilo na krovu te na desnoj i lijevoj strani mora imati i izlaz za slučaj nužde.

Prema javno dostupnim tehničkim specifikacijama, snaga motora mora biti minimalno 500 konjskih snaga, a vozilo mora imati minimalno dva nepropusna spremnika s odvojenim komandama, a ukupna zapremnina spremnika treba biti najmanje 400, a najviše 600 litara.

U HNB-u objašnjavaju da, sukladno zakonu, organiziraju i osiguravaju redovitu opskrbu novčanicama i optjecajnim kovanim novcem na teritoriju RH. Kažu da trenutno imaju dva specijalna blindirana trezorska vozila, od kojih je jedno nabavljeno krajem 1993., a drugo početkom 2007. Objašnjavaju da je specijalno vozilo iz 1993. potrebno zamijeniti novim, ali ističu i to da im je novo vozilo potrebno i za prijevoz gotovog novca tijekom zamjene hrvatske kune eurom, kada će se istodobno povlačiti sav gotov novac kune iz optjecaja i opskrbljivati tržište gotovim novcem eura.

Inače, i MUP će nabaviti dva terenska interventna vozila visoke klase za pratnju i osiguranje novčanih sredstava za potrebe HNB-a. Procijenjena vrijednost te nabave iznosi 1,79 milijuna kuna bez PDV-a, piše Večernji list.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, oklopljeno vozilo, Boris Vujčić
PROČITAJ I OVO
Commerzbank zatvara još 50 poslovnica u Njemačkoj
ZATVARANJE
Commerzbank zatvara još 50 poslovnica u Njemačkoj
FRANKFURT - Njemačka banka Commerzbank planira smanjiti broj podružnica u Njemačkoj s 450 na nešto više od 400.
UniCredit kupio Allianzov udjel u Zagrebačkoj banci
PARTNERI
UniCredit kupio Allianzov udjel u Zagrebačkoj banci
ZAGREB - UniCredit i Allianz objavljuju da su potpisali okvirni ugovor i dva dodatna ugovora o kupoprodaji udjela u Zagrebačkoj banci, s namjerom da otpuste svoje izravne i neizravne dioničke udjele.
Financijske institucije i korporacije imat će važnu ulogu u ESG revoluciji
KONFERENCIJE
Financijske institucije i korporacije imat će važnu ulogu u ESG revoluciji
ZAGREB – U organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i pod pokroviteljstvom Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. održana je konferencija „Pridružite se ESG revoluciji“.
Njemačke banke uglavnom otporne na krizu
OTPORNOST
Njemačke banke uglavnom otporne na krizu
BERLIN - Njemačke banke i štedionice uglavnom su otporne na krizu, objavile su nadzorne institucije.
Kažnjene velike američke banke, evo zašto
KAZNA
Kažnjene velike američke banke, evo zašto
NEW YORK - Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America I Citigroup u utorak su pogođene kaznama od 1,8 milijardi dolara povezanih s istragama o tome kako tvrtke nisu pratile korištenje neovlaštenih poruka od strane zaposlenika aplikacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE