GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Krediti stanovništvu u rujnu ubrzali rast na godišnjoj razini na 4,8 posto

HNB: Krediti stanovništvu u rujnu ubrzali rast na godišnjoj razini na 4,8 posto
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2021 / 11:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu u rujnu su ubrzali rast na godišnjoj razini na 4,8 posto, pri čemu je godišnji rast stambenih kredita iznosio 11,2 posto, a gotovinskih nenamjenskih kredita 1,3 posto, izvijestili su u petak iz Hrvatske narodne banke (HNB).

Kako je navedeno u HNB-ovom komentaru monetarnih kretanja za rujan, ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima, osim središnje države, na kraju rujna iznosili su 241,3 milijarde kuna, što je pad za 200 milijuna kuna ili 0,1 posto na osnovi transakcija u odnosu na mjesec ranije, dok su na godišnjoj razini treći mjesec zaredom porasli za 4,1 posto.

Promatrano na godišnjoj razini, stambeni krediti ubrzali su rast s 10,8 posto u kolovozu na 11,2 posto u rujnu, kao i gotovinski nenamjenski krediti, s 0,8 posto na 1,3 posto, pa je posljedično rast ukupnih kredita stanovništvu ubrzao s 4,6 na 4,8 posto, istaknuli su iz HNB-a.

S druge strane, ukupni plasmani nastavili su pad na mjesečnoj razini, kojem je pridonijelo smanjenje ukupnih kredita za 300 milijuna kuna ili 0,1 posto, koji predstavljaju najznačajniju stavku plasmana.

Pritom su krediti poduzećima smanjeni za 700 milijuna kuna ili 0,8 posto te je njihova godišnja stopa rasta usporila s 1,3 na jedan posto.

S druge strane, naveli su iz HNB-a, krediti stanovništvu porasli su za 500 milijuna kuna ili 0,3 posto, pri čemu najveći doprinos rastu kreditiranja stanovništva i dalje dolazi od stambenih kredita koji su porasli za 400 milijuna kuna ili 0,6 posto, a nastavilo se i oživljavanje gotovinskih nenamjenskih kredita, za 300 milijuna kuna ili 0,6 posto, naveli su iz HNB-a.

Ukupni depoziti na godišnjoj razini veći za 38 milijardi kuna

Ukupni depoziti su u rujnu dosegnuli razinu od 359,8 milijardi kuna i bili su za 400 milijuna kuna ili za 0,1 posto veći u odnosu na kolovoz (na osnovu transakcija), dok su u odnosu na rujan 2020. bili veći za 38 milijardi kuna, to jest za 11,8 posto.

Pritom su depoziti kućanstava iznosili 240,3 milijarde kuna i bili su za 1,6 milijardi kuna ili 0,7 posto veći u odnosu na kolovoz, dok su na godišnjoj razini bili veći za 20 milijardi kuna ili 9,1 posto, izvijestili su iz središnje banke.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, krediti stanovništvu
PROČITAJ I OVO
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
OBVEZNICE
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
ZAGREB - Erste banka je u petak izvijestila da je objavila javni poziv za upis tzv. "preferred senior" obveznica na domaćem tržištu kapitala, s dospijećem 2026., uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 posto te godišnju isplatu kamata.
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RAZGOVORI
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RIJAD - Nova razvojna banka razgovara sa Saudijskom Arabijom o članstvu, što bi osnažilo bančine opcije financiranja s obzirom na sankcije Rusiji, suosnivaču i dioničaru, objavio je list Financial Times.
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
NOVI PROBLEMI
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
BERN - Sud u Singapuru donio je odluku da švicarska banka Credit Suisse mora isplatiti 926 milijuna dolara odštete bivšem premijeru Gruzije Bidzini Ivanišviliju.
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
FINANCIRANJE
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
BERLIN - Unatoč nedavnim problemima na financijskim tržištima u Americi i Švicarskoj, komercijalne banke u Njemačkoj kažu da nema negativnih učinaka na kredite koje nude.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE