GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HBOR-u potpora EIB-a u programu jačanja savjetodavnih usluga vrijednom 670.000 eura

HBOR-u potpora EIB-a u programu jačanja savjetodavnih usluga vrijednom 670.000 eura
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 13:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisale su sporazum o financiranju razvoja i provedbi savjetodavnih usluga za ulaganja, a ukupna vrijednost tog programa premašuje 670 tisuća eura, izvijestile su u utorak te financijske institucije.

HBOR je sporazumom dobio podršku Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (European Investment Advisory Hub - EIAH) u jačanju kapaciteta pružanja savjetodavnih usluga i tehničke pomoći javnom sektoru, a prije svega jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Ukupna vrijednost programa veća je od 670 tisuća eura, od čega će se bespovratnim sredstvima EIAH-a financirati do 500 tisuća eura, dok ostatak će HBOR financirati iz vlastitih sredstava, izvijestili su HBOR, EIB i Europska komisija u zajedničkom priopćenju.

HBOR tim projektom nastavlja sa svojom ulogom u pružanju podrške kvalitetnoj pripremi i razvoju projekata kako bi se povećala uspješnost njihove provedbe smanjujući istovremeno troškove za investitore. Kroz predviđene aktivnosti, naveli su iz hrvatske razvojne banke, pružiti će širok spektar usluga u svrhu jačanja kapaciteta javnog sektora u strukturiranju održivih i isplativih projekata te realizacije investicija u područjima poput zaštite i upravljanja okolišem, učinkovitog korištenja resursa, kružnog gospodarstva, pametnih gradova i socijalne infrastrukture.

U okviru projekata kojima je potrebna savjetodavna podrška HBOR će pomoći jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u pripremi i provedbi ulaganja s posebnim naglaskom na ulaganja u nedovoljno razvijenim područjima RH, dodaje se.

Sporazum su u ime HBOR-a potpisali predsjednica Uprave Tamara Perko i član Uprave Hrvoje Čuvalo, a ispred EIB-a Dario Scannapieco, potpredsjednik banke zadužen za aktivnosti u Hrvatskoj.

Perko je izjavila da je glavni cilj povećati kvalitetu i volumen održivih investicija javnog sektora u RH te na taj način doprinijeti uravnoteženom društvenom i gospodarskom regionalnom razvoju, što je jedan od strateških ciljeva HBOR-ovog poslovanja.

"Pružanjem podrške klijentima iz javnog sektora u razvoju i strukturiranju investicije te pripremi potrebne dokumentacije povećat ćemo uspješnost njihove realizacije i mogućnost financiranja kroz korištenje sredstava fondova Europske unije“, rekla je Perko, čija se izjava prenosi u priopćenju.

Scannapieco je poručio da EIB s ponosom podržava HBOR, svog lokalnog partnera, u njegovim naporima za poticanje zelenog i održivog rasta u Hrvatskoj.

"Nakon pandemije, sada je još važnije staviti na raspolaganje naše znanje i iskustvo lokalnim partnerima kako bismo im pomogli u postizanju održivog oporavka kroz savjetovanje u pripremi kvalitetnih projekata za financiranje koje nude naše dvije institucije te europski fondovi dostupni u novom Višegodišnjem financijskom okviru”, kazao je Scannapieco.

U priopćenju se prenosi i izjava europskog povjerenika za ekonomiju Paola Gentilonija, koji je poručio da će HBOR, zahvaljujući bespovratnoj pomoći Savjetodavnog centra u okviru Plana ulaganja za Europu, izgraditi savjetodavne usluge kako bi pomogao lokalnim i regionalnim vlastima u pripremi i provedbi projekata u ključnim sektorima poput kružnog gospodarstva, pametnih gradova te socijalne infrastrukture.

"Projekt pokazuje prednosti prilagođene savjetodavne podrške i tehničke pomoći za povećanje učinkovitosti ulaganja javnog sektora u korist građana diljem Hrvatske", ocijenio je Gentiloni.

Strategija poslovanja HBOR-a za razdoblje 2020. - 2024. identificira pet strateških ciljeva, od kojih je jedan poticanje uravnoteženoga i održivoga regionalnog, ruralnog i urbanog razvoja RH. HBOR će također organizirati niz aktivnosti za podizanje svijesti o postojanju novog mehanizma savjetodavne potpore, kao i o temama vezanim za strukturiranje i pripremu projekata, naveli su još iz hrvatske razvojne banke.

Tagovi: Europska investicijska banka, Dario Scannapieco, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Tamara Perko
PROČITAJ I OVO
Citigroup zatvara maloprodajne odjele u trinaest država
POTEZI
Citigroup zatvara maloprodajne odjele u trinaest država
NEW YORK - Citigroup je ovoga tjedna izvijestio o vrlo dobrim rezultatima za prvo tromjesečje ove godine, s tim da su prihodi banke i dobit po dionici znatno premašili očekivanja analitičara.
Sándor Csányi ponovno izabran za glavnog izvršnog direktora OTP-a
CEO
Sándor Csányi ponovno izabran za glavnog izvršnog direktora OTP-a
BUDIMPEŠTA - Odbor direktora OTP banke, najvećeg mađarskog zajmodavca, na sastanku u petak ponovno je izabrao Sándora Csányija za glavnog izvršnog direktora.
Morgan Stanley imao 911 milijuna dolara gubitaka u prvom kvartalu vezanih uz slom fonda Archegos
ENORMNO
Morgan Stanley imao 911 milijuna dolara gubitaka u prvom kvartalu vezanih uz slom fonda Archegos
NEW YORK - Morgan Stanley objavio je sjajne rezultate u prvom kvartalu, ali jedan je glavni klijent brokerske kuće tvrtku koštao gotovo milijardu dolara.
HNB: Revolut Bank UAB prima depozite, ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje
POJAŠNJENJE
HNB: Revolut Bank UAB prima depozite, ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje
ZAGREB - Revolut Bank UAB u Hrvatskoj pruža samo usluge primanja depozita, a ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje, kao što su tekući račun ili žiroračun, ističu u petak iz Hrvatske narodne banke (HNB) u priopćenju o mogućnostima poslovanja tvrtki s nazivom Revolut - Revolut Bank UAB i Revolut Payments UAB - u Hrvatskoj.
HNB lani sa značajnim padom neto dobiti
OŠTAR PAD
HNB lani sa značajnim padom neto dobiti
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u 2020. poslovala je s dobiti od gotovo 266 milijuna kuna, ostvarivši pozitivan rezultat drugu godinu zaredom, no ona je bila gotovo tri i pol puta manja nego u godini ranije, pokazuje revidirano financijsko izvješće središnje banke objavljeno na njezini internetskim stranicama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE