GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glavna skupština PBZ-a odlučila o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze

Glavna skupština PBZ-a odlučila o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2021 / 16:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Glavna skupština Privredne banke Zagreb (PBZ) u ponedjeljak je odlučila da se dionice PBZ-a povlače sa Zagrebačke burze, a od dioničara koji su glasovali protiv te odluke Banka će otkupiti dionice uz pravičnu naknadu od 832,45 kuna po dionici.

"Glavna skupština je, između ostaloga, donijela odluku o povlačenju (delistingu) dionica Privredne banke Zagreb d.d. s uređenog tržišta - Zagrebačke burze d.d. i odluku o davanju ovlasti Upravi za stjecanje vlastitih dionica", navodi se u objavi s danas održane skupštine koju je PBZ prenio putem Zagrebačke burze.

PBZ tako s uvrštenja na Zagrebačkoj burzi povlači sve uvrštene dionice odnosno 19.074.769 redovnih dionica nominalnog iznosa 100 kuna, izdane u nematerijaliziranom obliku i pohranjene kod Središnjeg klirinškog depozitarnog društva.

U skladu s odredbama Zakona o tržištu kapitala, PBZ će od svih dioničara koji su na današnjoj glavnoj skupštini glasovali protiv odluke o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze te koji će, sukladno zakonskim odredbama, zahtijevati od Banke da preuzme njihove dionice, otkupiti njihove dionice uz pravičnu naknadu, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana upisa odluke o povlačenju (delistingu) dionica u sudski registar.

Ti će dioničari dobiti pravičnu naknadu u iznosu 832,45 kuna po dionici, a koja je izračunata kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva za glavnu skupštinu PBZ-a, podsjeća se u objavi.

Inače, PBZ je druga po veličini banka u Hrvatskoj, a u vlasništvu je talijanske bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, koja drži oko 97,5 posto dionica. Manjinski dioničari imaju oko 2,2 posto dionica, a među njima su neki obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi, dok je 0,3 posto trezorskih dionica.

Iz te su banke još u studenome lani najavili izvanrednu glavnu skupštinu za 29. prosinca, na kojoj su dioničari trebali donijeti odluku o povlačenje dionica s burze. No, 10. prosinca lani PBZ je opozvao tu skupštinu, slijedom preporuke Hrvatske narodne banke.

Poziv za novu skupštinu s prijedlogom o delistanju dionica sa ZSE objavljen je početkom ožujka ove godine, a njime je skupština sazvana za danas, 26. travnja.

Na skupštini su, kako su objavili iz PBZ-a, donijete sve odluke sukladno prijedlogu uz poziv za skupštinu.

Sukladno tomu, uz odluke vezane uz povlačenje dionica PBZ-a s Burze, donijeta je i odluka o zadržavanju lanjske dobiti od gotovo 817 milijuna kuna.

Tagovi: Privredna banka Zagreb, Zagrebačka burza
PROČITAJ I OVO
HBOR i EIB potpisali ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura
GARANCIJE
HBOR i EIB potpisali ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u ponedjeljak su potpisale ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura za kredite odobrene srednje kapitaliziranim i velikim poduzećima radi financiranja oporavka od posljedica pandemije covida-19.
AIK Banka je mogući kupac Sberbanka u regiji
AKVIZICIJE
AIK Banka je mogući kupac Sberbanka u regiji
BEOGRAD - Informacije da je AIK Banka Miodraga Kostića mogući kupac biznisa ruske Sberbanke u osam zemalja Centralne Europe još nisu potvrđene, ali se u bankarskim krugovima o tome uveliko govori.
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAJAM
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Svjetska banka potpisale su ugovor o zajmu za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti (HEAL) u iznosu od 200 milijuna eura, kojim će se osigurati sredstva za hrvatska poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa, kao i dvama razornim potresima.
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
ZELENA POTROŠNJA
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
BEČ - Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission's Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE