GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch: Profiti kineskih banaka nastavit će padati i u drugoj polovini 2020.

Fitch: Profiti kineskih banaka nastavit će padati i u drugoj polovini 2020.
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2020 / 07:55
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Kineske banke vjerojatno će zabilježiti veći pad dobiti u drugoj polovici ove godine, budući da bi se loši zajmovi trebali dodatno povećati kao rezultat pandemije koronavirusa, navodi Fitch Ratings.

U razdoblju odd siječnja do lipnja ove godine neto dobit kineskih banaka pala je za 9,4%, na oko 1 bilijun juana (146,2 milijarde dolara), u usporedbi s prvom polovicom 2019. zbog nižih marži i većih očekivanih kreditnih gubitaka, objavila je rejting agencija u izvješću od srijede. Pet kineskih mega banaka izvijestilo je o padu dobiti od najmanje 10% na godišnjoj razini - što je njihov najveći pad zarada u najmanje jednom desetljeću.

Fitch je rekao da su kineske vlasti ove godine imale za cilj raspolagati lošim zajmovima iz bankarskog sektora u iznosu od 3,4 bilijuna juana (497 milijardi dolara). Samo je oko jedne trećine toga - ili 1,1 bilijuna juana (160,8 milijardi dolara) - otpisano u prvoj polovici 2020., dodala je agencija.

Kina, prva zemlja pogođena koronavirusom, među prvima je zabilježila oporavak svog gospodarstva. No, ostaju mnogi izazovi i pritisak na profitabilnost kineskih banaka mogao bi potrajati i sljedeće godine, rekao je Fitch.

Tagovi: Fitch Rating, kineske banke, kinesko tržište, koronakriza
PROČITAJ I OVO
NBS: Novi dnevni rekord u broju instant plaćanja
REKORDI
NBS: Novi dnevni rekord u broju instant plaćanja
BEOGRAD - U sistemu instant plaćanja Narodne banke Srbije (IPS NBS) i kliring sistemu NBS zabeležen je u ponedeljak, 21. septembra, novi dnevni rekordan broj transakcija.
ECB će prodavati dugove putem online trgovine
PRODAJA
ECB će prodavati dugove putem online trgovine
FRANKFURT - Europska centralna banka (ECB) priprema internetsko mjesto ili trgovinu u stilu diva Amazona gdje bi prodavala stotine milijardi eura bankarskih kredita, stvorenih kao rezultat koronavirusne krize. ECB ima za cilj ojačati ekonomiju i zasjeniti velike ulagače s Wall Streeta.
Sve više građana zadužuje se u kunama
KREDITI
Sve više građana zadužuje se u kunama

ZAGREB - Unatoč tome što nas guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić uvjerava da ćemo euro uvesti već 1. siječnja 2023., što je de facto za samo nešto više od dvije godine, podaci pokazuju da se građani i dalje sve više zadužuju u kunama, odnosno preferiraju kredite u domaćoj valuti.

Sberbank predstavio niz novih brendova
BRENDOVI
Sberbank predstavio niz novih brendova
MOSKVA - Sberbank je predstavio nove brendove za niz svojih usluga dostupnih individualnim i korporativnim kupcima u tvrtki Sber Conf, koja je također predstavila nove proizvode i usluge ekosustava Sber.
Ružica Vađić podnijela ostavku u Nadzornom odboru Slatinske banke
OSTAVKA
Ružica Vađić podnijela ostavku u Nadzornom odboru Slatinske banke
SLATINA - Uprava Slatinske banke objavila je kako je danas zaprimila ostavku Ružice Vađić na mjesto člana i funkciju predsjednice Nadzornog odbora Slatinske banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE