GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch: Mogli bismo srezati rejting i JPMorganu

Fitch: Mogli bismo srezati rejting i JPMorganu
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2023 / 12:54
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Analitičari Fitch Ratingsa upozorili su da se američka bankarska industrija približila još jednom izvoru turbulencija - riziku od sveobuhvatnog pada rejtinga desetaka američkih banaka koje bi mogle uključivati čak i banke poput JPMorgan Chasea.

Bonitetna agencija smanjila je svoju procjenu zdravlja industrije u lipnju, potez za koji je analitičar Chris Wolfe rekao da je prošao uglavnom nezapaženo jer nije izazvao sniženje rejtinga banaka.

Ali još jedno smanjenje ocjene industrije za jedan stupanj, na A+ s AA-, prisililo bi Fitch da preispita rejting svake od više od 70 američkih banaka koje pokriva, rekao je Wolfe za CNBC u ekskluzivnom intervjuu u sjedištu tvrtke u New Yorku.

"Ako bismo ga premjestili na A+, onda bi to rekalibriralo sve naše financijske mjere i vjerojatno bi se pretočilo u negativne akcije ocjenjivanja", rekao je Wolfe.

Tvrtke za ocjenjivanje kreditnog rejtinga na koje se oslanjaju ulagači u obveznice u posljednje su vrijeme uzburkale tržišta svojim postupcima. Prošlog je tjedna Moody's smanjio rejting 10 malih i srednjih banaka i upozorio da bi moglo doći do rezova za još 17 zajmodavaca, uključujući veće institucije poput Truista i U.S. Banke.

Ranije ovog mjeseca, Fitch je snizio dugoročni kreditni rejting SAD-a zbog političke disfunkcije i rastućeg duga, potez koji su ismijali poslovni čelnici, uključujući izvršnog direktora JPMorgana Jamieja Dimona.

Ovog puta, Fitch namjerava signalizirati tržištu da snižavanje rejtinga banaka, iako nije gotova stvar, predstavlja pravi rizik, rekao je Wolfe.

Lipanjski postupak tvrtke podigao je ocjenu "operativnog okruženja" industrije na AA- s AA zbog pritiska na kreditni rejting zemlje, regulatornih praznina izloženih bankrotom regionalnih banaka u ožujku i neizvjesnosti oko kamatnih stopa.

Problem koji stvara još jedno snižavanje na A+ je to što bi rezultat industrije tada bio niži od nekih njegovih najbolje ocijenjenih zajmodavaca. Dvije najveće banke u zemlji po imovini, JPMorgan i Bank of America, vjerojatno bi u ovom scenariju bio smanjen na A+ s AA-, budući da banke ne mogu dobiti ocjenu veću od okruženja u kojem posluju.

Tagovi: Fitch, Fitch Ratings, kreditni rejting, JPMorgan, Jamie Dimon
PROČITAJ I OVO
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
BOLJE OD OČEKIVANJA
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
PARIZ - Trgovci dionicama Societe Generale SA nadmašili su svoje kolege u trgovanju obveznicama već četvrto tromjesečje zaredom, a prihodi od jedinice pomogli su francuskoj banci da nadmaši procjene dobiti u prvom kvartalu.
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
SKOK
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
ZAGREB - Na kraju ožujka depoziti kućanstava iznosili su 37 milijardi eura, uz skok na godišnjoj razini za 2,9 posto, od čega na prekonoćne depozite otpadaju 26,3 milijarde, a na oročene depozite kućanstava 10,7 milijardi eura.
Više od 560 tisuća potrošača dogovorilo s bankama dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od 560 tisuća potrošača dogovorilo s bankama dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske, Hrvatska narodna banka i 13 poslovnih banaka potpisali su u srpnju 2022. godine Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu.
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
RAST
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
ZAGREB - Erste banka u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je 9,4 posto višu neto dobit nego godinu ranije, koja je tako dosegnula 58 milijuna eura, a rezultat je poboljšanog operativnog rezultata, izvijestili su u utorak iz te banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE