GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch: Banke u Aziji otporne su na manjkavsti američkog bankarskog sektora

Fitch: Banke u Aziji otporne su na manjkavsti američkog bankarskog sektora
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2023 / 07:31
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Azijsko-pacifičke banke su "otporne na rizike" što je istaknuto neuspjesima uočenim u američkom bankarskom sektoru, rekao je Fitch Ratings u četvrtak, dodajući da je izloženost Silicon Valley Bank i Signature Bank beznačajna za regionalne banke koje agencija pokriva.

"Izravna izloženost banaka s ocjenom Fitcha u APAC-u prema SVB-u i Signatureu za koju znamo nije bitna za kreditne profile", rekao je Fitch u bilješci.

"Slabosti koje su doprinijele propasti dviju banaka su među čimbenicima koji su već uzeti u obzir u našim procjenama rejtinga za banke u APAC-u, ali one su često kompenzirane strukturalnim čimbenicima", rekao je Fitch, dodajući da su izloženosti obično najveće u Indiji i Japanu .

Fitcheva procjena banaka u Aziji i Pacifiku dolazi nakon što je američka ministrica financija Yellen rekla da neće svi neosigurani depoziti biti zaštićeni u budućim bankrotima banaka.

Općenito smatramo rizike vrednovanja portfelja vrijednosnih papira upravljivim za banke APAC-a.

U petak su dionice banaka i financijskih društava na azijsko-pacifičkim tržištima ujutro odahnule nakon oštrih gubitaka u nestabilnom trgovinskom tjednu.

U Sydneyju, Commonwealth Bank of Australia trgovala se 1,21% više, a National Australia Bank porasla je 1,65%, obje su zabilježile dobitak nakon pada više od 3% ranije ovog tjedna. Japanska financijska grupa Mitsubishi UFJ također je ojačala za 0,75%, a financijska grupa Mizuho za 1,58%.

Iako Fitch vidi značajan rizik od volatilnosti u depozitima za digitalne banke u regiji, primijetio je da će vlade azijsko-pacifičkih zemalja vjerojatno uskočiti kako bi podržale svoje banke kada to bude potrebno – mogućnost koja će pomoći u ublažavanju daljnjeg rizika.

"Vjerujemo da su rizici od gubitaka u procjeni kompenzirani vjerojatnošću da će vlasti pružiti podršku likvidnosti bankama ako bude potrebno", rekla je agencija, ukazujući na regulatore u Australiji i Japanu kao primjere.

Tagovi: Fitsch Ratings, First Republic, Commonwealth Bank of Australia, azijske banke, Silicon Valley Bank, Signature Bank
PROČITAJ I OVO
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
SNAŽAN RAST
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura, što je za 647,2 milijuna eura ili 91,2 posto više nego godinu ranije, pokazuju privremeni nerevidirani podaci o poslovanju kreditnih institucija koje je u četvrtak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
DOBRE BROJKE
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
BEČ - Potaknut dobrim operativnim rezultatima i povoljnim kamatnim okruženjem, Erste Group Bank AG ostvario je operativni rezultat od 5,5 milijardi eura u 2023. godini, što predstavlja rast od 38% u usporedbi s prethodnom godinom.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
DIVIDENDA
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
ZAGREB - Zagrebačka banka objavljuje da Uprava i Nadzorni odbor Banke predlažu Glavnoj skupštini, za koju se planira da će biti održana 10. travnja 2024. donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od 1,40 eura po dionici, koja bi se isplatila iz neto dobiti ostvarene u 2023. godini.
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
STAGNACIJA
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
FRANKFURT - Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni gotovo su stagnirali u siječnju, uz najnižu stopu rasta u gotovo devet godina, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE