GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch: Banke u Aziji otporne su na manjkavsti američkog bankarskog sektora

Fitch: Banke u Aziji otporne su na manjkavsti američkog bankarskog sektora
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2023 / 07:31
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Azijsko-pacifičke banke su "otporne na rizike" što je istaknuto neuspjesima uočenim u američkom bankarskom sektoru, rekao je Fitch Ratings u četvrtak, dodajući da je izloženost Silicon Valley Bank i Signature Bank beznačajna za regionalne banke koje agencija pokriva.

"Izravna izloženost banaka s ocjenom Fitcha u APAC-u prema SVB-u i Signatureu za koju znamo nije bitna za kreditne profile", rekao je Fitch u bilješci.

"Slabosti koje su doprinijele propasti dviju banaka su među čimbenicima koji su već uzeti u obzir u našim procjenama rejtinga za banke u APAC-u, ali one su često kompenzirane strukturalnim čimbenicima", rekao je Fitch, dodajući da su izloženosti obično najveće u Indiji i Japanu .

Fitcheva procjena banaka u Aziji i Pacifiku dolazi nakon što je američka ministrica financija Yellen rekla da neće svi neosigurani depoziti biti zaštićeni u budućim bankrotima banaka.

Općenito smatramo rizike vrednovanja portfelja vrijednosnih papira upravljivim za banke APAC-a.

U petak su dionice banaka i financijskih društava na azijsko-pacifičkim tržištima ujutro odahnule nakon oštrih gubitaka u nestabilnom trgovinskom tjednu.

U Sydneyju, Commonwealth Bank of Australia trgovala se 1,21% više, a National Australia Bank porasla je 1,65%, obje su zabilježile dobitak nakon pada više od 3% ranije ovog tjedna. Japanska financijska grupa Mitsubishi UFJ također je ojačala za 0,75%, a financijska grupa Mizuho za 1,58%.

Iako Fitch vidi značajan rizik od volatilnosti u depozitima za digitalne banke u regiji, primijetio je da će vlade azijsko-pacifičkih zemalja vjerojatno uskočiti kako bi podržale svoje banke kada to bude potrebno – mogućnost koja će pomoći u ublažavanju daljnjeg rizika.

"Vjerujemo da su rizici od gubitaka u procjeni kompenzirani vjerojatnošću da će vlasti pružiti podršku likvidnosti bankama ako bude potrebno", rekla je agencija, ukazujući na regulatore u Australiji i Japanu kao primjere.

Tagovi: Fitsch Ratings, First Republic, Commonwealth Bank of Australia, azijske banke, Silicon Valley Bank, Signature Bank
PROČITAJ I OVO
I Švicarska se pretvorila u banana državu
FINANCIJSKI POTRES
I Švicarska se pretvorila u banana državu
KOLUMNA - Vinancijsku javnost i dalje brine UBS-ovo preuzimanje Credit Suissea.
Credit Suisse je ne tako davno vrijedio više od Applea
PARALELE
Credit Suisse je ne tako davno vrijedio više od Applea
ZAGREB - U svibnju 2007. godine, mjesec dana prije lansiranja prvog iPhonea, Credit Suisse imao je s 90 milijardi dolara tržišne kapitalizacije veću vrijednost od Applea koji je tada vrijedio 86 milijardi dolara.
Yellen: Američki bankarski sustav je zdrav, situacija se stabilizira
SMIRIVANJE
Yellen: Američki bankarski sustav je zdrav, situacija se stabilizira
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je danas da je američki bankarski sustav "zdrav", ali da bi dodatni angažman vlade "mogao biti opravdan" ako neuspjesi u manjim institucijama postanu rizik za financijsku stabilnost.
Slovenske banke u siječnju povećale dobit čak 70%
SKOK
Slovenske banke u siječnju povećale dobit čak 70%
LJUBLJANA - Slovenske banke su u siječnju ostvarile 43,9 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 70 posto više nego u siječnju prošle godine, kada je bila relativno niska u odnosu na većinu prošlogodišnjih mjeseci.
Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju siječnja 41,3 mlrd. eura što je povećanje za 0,6 mlrd. eura ili 1,6% na mjesečnoj razini i 4,1 eura ili 10,9% u odnosu siječanj 2022. (na osnovi stanja).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE