GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo u što će EBRD investirati u Sloveniji

Evo u što će EBRD investirati u Sloveniji
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2021 / 09:37
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) trenutno ne planira nova izravna ulaganja u vlasništvo u slovenskom financijskom sektoru, već ga namjerava nastaviti podržavati kroz tržišna ulaganja.

Posljednjih godina EBRD u Sloveniji usredotočio se, između ostalog, na ulaganja u financijski sektor.

"Za nas je bila važna uloga koju smo imali u slovenskom bankovnom sustavu u vrijeme kada je bio ozbiljno pogođen financijskom krizom i potrebna vanjska ulaganja. Gledamo na ulogu koju smo odigrali vrlo pozitivno", rekla je predsjednica EBRD -a Odile Renaud -Basso.

EBRD je sudjelovao u prvoj javnoj ponudi dionica (IPO) NLB-a 2018.

"Mislim da smo odigrali važnu ulogu u privatizaciji NLB-a, doprinijeli smo uspješnom IPO-u", rekao je Renaud-Basso, koja je preuzela upravljanje EBRD -om u listopadu 2020.

Prema njezinim riječima, zadovoljni su načinom na koji najveća slovenska banka i dalje posluje. NLB-om se dobro upravlja, udio loših izloženosti naglo je pao, nadzorni odbor banke je nadležan, rekla je dodavši kako je NLB dosegla važne prekretnice, poput iskorištavanja domaćih i međunarodnih tržišta kapitala uz potporu EBRD-a i preuzimanja srbijanske Komercijalne banke Banka. Što je bio "važan korak za banku na ovom strateškom tržištu za nju".

Što se tiče daljnjeg vlasništva u NLB-u, EBRD ima 7,125% udjela u banci, rekla je da EBRD nije stalni, već dugoročni ulagač. Ulaskom u tvrtku postavili su ciljeve, a kad su oni ispunjeni i uvjeti su dobri, izlaze.

"Trenutno ne mogu reći više. Mi nismo stalni ulagač, ali smo dugoročni. Mi smo tranzicijska banka pa pomažemo tranziciju i razvoj zemalja, ali i njihovih bankovnih sustava" dodala je.

Potvrdila je da će EBRD izaći iz vlasništva Nove KBM, u kojoj ima 20% udjela, a glavni vlasnik je američki fond Appolo s 80% udjela, u sklopu posla u kojem se očekuje mađarska OTP banka kupiti 100% dionice Nove KBM. Očekuje se da će posao, koji još trebaju odobriti regulatori, biti dovršen u drugom tromjesečju sljedeće godine.

EBRD trenutno ne planira nikakvo dodatno izravno vlasništvo nad dionicama slovenskog financijskog sektora, ali namjerava nastaviti podržavati bankarski sustav.

"Spremni smo podržati financijski sektor u njegovoj zelenoj tranziciji, u osmišljavanju zelenih proizvoda", rekla je.

U skladu sa svojim prioritetima, poput zelenih ulaganja, digitalizacije i jednakosti u društvu, EBRD se usredotočuje na ulaganje u potporu zelenoj tranziciji. Cilj je da do 2025. godine njegova zelena ulaganja čine više od polovice svih ulaganja.

Namjeravaju ulagati u privatni sektor, i kroz vlasnička ulaganja i kredite. Jedna od mogućnosti je da banka podrži jedan od Petrolovih zelenih projekata, koji joj je u lipnju prošle godine priskočio u pomoć s 25 milijuna eura prioritetnog kredita za potporu likvidnosti u suočavanju s posljedicama epidemije covida-19 na njezino poslovanje.

Također traže mogućnosti ulaganja u području digitalizacije. O konkretnim poslovima na tom području u Sloveniji još se nije raspravljalo, ali bi po njezinu mišljenju mogli sudjelovati u digitalizaciji poslovnog sektora, posebice malih i srednjih poduzeća.

Tagovi: Odile Renaud -Basso, Nova KBM, OTP banka, Europska banka za obnovu i razvoj, zelena energija, Nova ljubljanska banka, NLB grupa
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE