GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo u što će EBRD investirati u Sloveniji

Evo u što će EBRD investirati u Sloveniji
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2021 / 09:37
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) trenutno ne planira nova izravna ulaganja u vlasništvo u slovenskom financijskom sektoru, već ga namjerava nastaviti podržavati kroz tržišna ulaganja.

Posljednjih godina EBRD u Sloveniji usredotočio se, između ostalog, na ulaganja u financijski sektor.

"Za nas je bila važna uloga koju smo imali u slovenskom bankovnom sustavu u vrijeme kada je bio ozbiljno pogođen financijskom krizom i potrebna vanjska ulaganja. Gledamo na ulogu koju smo odigrali vrlo pozitivno", rekla je predsjednica EBRD -a Odile Renaud -Basso.

EBRD je sudjelovao u prvoj javnoj ponudi dionica (IPO) NLB-a 2018.

"Mislim da smo odigrali važnu ulogu u privatizaciji NLB-a, doprinijeli smo uspješnom IPO-u", rekao je Renaud-Basso, koja je preuzela upravljanje EBRD -om u listopadu 2020.

Prema njezinim riječima, zadovoljni su načinom na koji najveća slovenska banka i dalje posluje. NLB-om se dobro upravlja, udio loših izloženosti naglo je pao, nadzorni odbor banke je nadležan, rekla je dodavši kako je NLB dosegla važne prekretnice, poput iskorištavanja domaćih i međunarodnih tržišta kapitala uz potporu EBRD-a i preuzimanja srbijanske Komercijalne banke Banka. Što je bio "važan korak za banku na ovom strateškom tržištu za nju".

Što se tiče daljnjeg vlasništva u NLB-u, EBRD ima 7,125% udjela u banci, rekla je da EBRD nije stalni, već dugoročni ulagač. Ulaskom u tvrtku postavili su ciljeve, a kad su oni ispunjeni i uvjeti su dobri, izlaze.

"Trenutno ne mogu reći više. Mi nismo stalni ulagač, ali smo dugoročni. Mi smo tranzicijska banka pa pomažemo tranziciju i razvoj zemalja, ali i njihovih bankovnih sustava" dodala je.

Potvrdila je da će EBRD izaći iz vlasništva Nove KBM, u kojoj ima 20% udjela, a glavni vlasnik je američki fond Appolo s 80% udjela, u sklopu posla u kojem se očekuje mađarska OTP banka kupiti 100% dionice Nove KBM. Očekuje se da će posao, koji još trebaju odobriti regulatori, biti dovršen u drugom tromjesečju sljedeće godine.

EBRD trenutno ne planira nikakvo dodatno izravno vlasništvo nad dionicama slovenskog financijskog sektora, ali namjerava nastaviti podržavati bankarski sustav.

"Spremni smo podržati financijski sektor u njegovoj zelenoj tranziciji, u osmišljavanju zelenih proizvoda", rekla je.

U skladu sa svojim prioritetima, poput zelenih ulaganja, digitalizacije i jednakosti u društvu, EBRD se usredotočuje na ulaganje u potporu zelenoj tranziciji. Cilj je da do 2025. godine njegova zelena ulaganja čine više od polovice svih ulaganja.

Namjeravaju ulagati u privatni sektor, i kroz vlasnička ulaganja i kredite. Jedna od mogućnosti je da banka podrži jedan od Petrolovih zelenih projekata, koji joj je u lipnju prošle godine priskočio u pomoć s 25 milijuna eura prioritetnog kredita za potporu likvidnosti u suočavanju s posljedicama epidemije covida-19 na njezino poslovanje.

Također traže mogućnosti ulaganja u području digitalizacije. O konkretnim poslovima na tom području u Sloveniji još se nije raspravljalo, ali bi po njezinu mišljenju mogli sudjelovati u digitalizaciji poslovnog sektora, posebice malih i srednjih poduzeća.

Tagovi: Odile Renaud -Basso, Nova KBM, OTP banka, Europska banka za obnovu i razvoj, zelena energija, Nova ljubljanska banka, NLB grupa
PROČITAJ I OVO
ESLJP: Hrvatska povrijedila prava dioničarima Croatia banke
PRESUDA
ESLJP: Hrvatska povrijedila prava dioničarima Croatia banke
ZAGREB - Europski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio je da je Hrvatska povrijedila prava na pošteno suđenje i na mirno uživanje vlasništva bivšim dioničarima Croatia banke zbog propusta domaćih sudova da preispitaju vladinu odluku o povlačenju i poništaju dionica.
The Banker: Intesa Sanpaolo dobila nagradu za banku godine u Italiji
NAGRADE
The Banker: Intesa Sanpaolo dobila nagradu za banku godine u Italiji
ZAGREB - Intesa Sanpaolo (matična banka PBZ-a) ponovno je "Banka godine u Italiji" (Bank of the Year in Italy) prema The Bankeru, uglednoj publikaciji Financial Times Grupe.
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
PRIZNANJA
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
SPLIT – Prema izboru najprestižnijeg financijskog magazina The Banker OTP banka d.d. je najbolja banka 2021. u Hrvatskoj.
HUB: Osjetan oporavak kreditiranja stanovništva
OPORAVAK
HUB: Osjetan oporavak kreditiranja stanovništva
ZAGREB - Rast ukupnih kredita stanovništvu u listopadu iznosio je 4,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pri čemu su stambeni krediti porasli za 10,6 posto, istaknuto je u novim HUB Pregledima, naslovljenima "Osjetan oporavak kreditiranja stanovništva uz povijesno najniže kamatne stope".
HPB: Vrhovni sud dopušta reviziju na presudu u slučaju Puharić
REVIZIJA
HPB: Vrhovni sud dopušta reviziju na presudu u slučaju Puharić
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) izvijestila je u srijedu da je Vrhovni sud donio rješenje kojim dopušta banci podnošenje revizije na presudu u slučaju Jušte Puharića, kao i da je Općinski građanski sud donio rješenje kojim se odgađa prijenos novčanih sredstava tužitelju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE