GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste banka povećava kamatne stope na depozite građana i gotovinske kredite

Erste banka povećava kamatne stope na depozite građana i gotovinske kredite
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2023 / 12:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Erste banka od 1. svibnja tekuće godine povećava kamatne stope na novougovorene depozite građana u eurima i dolarima, u prosjeku za jedan postotni bod.

Radi se o prvom povećanju kamatnih stopa na depozite u svim valutama nakon 2009. godine, a ovisno o modelu i ročnosti štednje, nove kamatne stope kretat će se u rasponu od 0,3% do 1,5%, u odnosu na 0,02% do 0,1%, koliko one trenutačno iznose. Nove kamatne stope primjenjivat će se i na postojeće oročene depozite od datuma sljedećeg automatskog prolongata, ako je isti ugovoren.

Za modele standardne i rentne štednje, nove kamatne stope iznosit će od 0,3% na razdoblje štednje od jedan do 12 mjeseci, pri čemu minimalna ročnost za ove modele štednje u eurima iznosi 12 mjeseci. Za štednju u dolarima i ostalim valutama minimalna ročnost iznosi jedan mjesec za standardnu štednju, odnosno tri mjeseca za rentnu štednju. Na depozite ovih modela ročnosti od 12 do 24 mjeseca nova kamatna stopa iznosit će 1%, na rok do 36 mjeseci 1,3% te na rokove dospijeća veće od 36 mjeseci 1,5%. Aktivna štednja uz premiju nosit će kamatnu stopu od 0,3% za razdoblje od 6 do 12 mjeseci, 1% za rok do 24 mjeseca te 1,3% za rok dospijeća od, za ovaj model maksimalnih, 36 mjeseci. Kamatna stopa za Medo Štedo dječju štednju te Erste Club štednju za mlade, za sve će ročnosti iznositi 1,5%.

Ukupni volumen depozita građana na kraju 2022. godine iznosio je 5,9 milijardi eura, što predstavlja porast od 25% u odnosu na godinu ranije.

Istovremeno se od 25. travnja 2023. povećavaju i kamatne stope za sve modele novougovorenih gotovinskih kredita, u prosjeku za 0,7 postotnih bodova. Standardni modeli gotovinskih kredita imat će tako fiksnu kamatnu stopu u rasponu od 5,9 do 6,4%, u odnosu na dosadašnjih 4,99 do 5,49%. Modeli gotovinskih kredita za umirovljenike imat će fiksnu kamatnu stopu od 5,5%, u odnosu na dosadašnjih 4,99%. Kamatne stope na gotovinske krediti uz osiguranje otplate, ovisno o rejtingu klijenata, kretat će se u rasponu od 5,2 do 5,7%, u odnosu na 4,49 do 4,99%, koliko su iznosile do sada.

Tagovi: Erste banka, kamatne stope, depoziti, gotovinski krediti
PROČITAJ I OVO
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
PONUDA
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
BEČ - Tvrtka Agri Europe Cyprus srpskog biznismena Miodraga Kostića sredinom svibnja objavit će ponudu za preuzimanje dionica bečke Addiko Bank AG.
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE