GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste banka izdala prvu zelenu „preferred senior“ obveznicu u iznosu od 400 milijuna eura

Erste banka izdala prvu zelenu „preferred senior“ obveznicu u iznosu od 400 milijuna eura
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2024 / 17:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Erste banka uspješno je zaključila izdanje inauguralne tzv. zelene „preferred senior“ obveznice na međunarodnom tržištu kapitala, u ukupnom iznosu od 400 milijuna eura, s dospijećem pet godina uz mogućnost opoziva nakon isteka četiri godine. Izdanje obveznica realizirano je uz godišnju kamatnu stopu od 4,875% te prinos od 4,901%.

Obveznica će biti uvrštena na Službeno tržište Bečke burze, a zajednički agenti izdanja bili su BNP Paribas SA, Citigroup, Erste Group AG i Societe Generale.

Predmetna obveznica izdaje se u zelenom formatu u okviru tzv. Erste Group Sustainable Finance Frameworka te predstavlja prvo izdanje zelene obveznice bilo kojeg izdavatelja s područja Republike Hrvatske. Ovo izdanje realizirano je u svrhu ispunjenja tzv. MREL zahtjeva (Minimalni zahtjev za regulatorni kapital i prihvatljive obveze), kao sastavnog dijela EU regulatornog okvira, a prikupljena sredstva, osim što će doprinijeti daljnjoj kvalitetnoj diverzifikaciji izvora sredstava banke, koristit će se za poticanje zelenih i održivih investicija te projekata. Važno je naglasiti da se radi o ukupno osmom po redu izdanju obveznica Erste banke na domaćem i međunarodnom tržištu kapitala, čime je banka još jednom potvrdila svoju poziciju najaktivnijeg nedržavnog izdavatelja obveznica u Hrvatskoj.

Izdanje je bilo namijenjeno institucionalnim investitorima na međunarodnom i domaćem tržištu, a posebno je vrijedno naglasiti da je njihov interes bio najveći ikada u odnosu na planirani iznos izdanja za ovakvu vrstu vrijednosnog papira, kad su u pitanju izdavatelji, kreditne institucije s područja CEE regije, te je u jednom trenutku premašio iznos od 3 milijarde eura. U konačnoj alokaciji u najvećem omjeru sudjelovali su investicijski fondovi s udjelom od 68%, zatim osiguravajuće kuće s 11%, banke s 9%, dok su ostale kategorije ulagatelja sudjelovale s 12% udjela. U izdanju je sudjelovalo preko 200 institucionalnih investitora, uz vrlo izraženu geografsku diverzifikaciju predvođenu investitorima iz Velike Britanije 52% te Njemačke, Austrije i Švicarske (tzv. DACH regija) s 18%.

„Izuzetno smo zadovoljni i ponosni zbog uspješne realizacije izdanja prve zelene preferred senior obveznice, prve takve kad su u pitanju izdavatelji iz Republike Hrvatske, kao i vrlo velikim interesom investitora koji potvrđuje ispravnost naše strategije i poslovnog modela. Ovim izdanjem dodatno smo učvrstili poziciju predvodnika među izdavateljima obveznica, financijskim institucijama u Hrvatskoj, kao i orijentaciju na pružanje dodatnog impulsa razvoju domaćeg tržišta kapitala. U skladu s našom strategijom financiranja, iznos prikupljen ovim izdanjem iskoristit ćemo za podršku zelenim i održivim projektima, čime još jednom želimo naglasiti važnost poticanja i provedbe ESG okvira u uspješnom i dugoročnom održivom poslovanju banke, ali i svih naših klijenata“, istaknuo je ovom prigodom Krešimir Barić, CFO Erste banke.

Tagovi: ERSTEM OBVEZNICE, ZELENE OBVEZNICE, BARIĆ
PROČITAJ I OVO
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
OCJENE
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
LJUBLJANA - Slovenija ne iskorištava razvojne potencijale i gubi konkurentnost. Između ostalog, trebala bi uspostaviti poticajnije okruženje za investicije, razvoj i inovacije te zapošljavanje kadrova kako bi kao otvoreno gospodarstvo bila konkurentnija, istaknuli su na ovogodišnjoj Bankarskoj konferenciji koja se održava danas u Brdu kod Kranja.
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
PONUDA
NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
LJUBLJANA - NLB je danas objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda će vrijediti do uključivo 16. kolovoza. NLB želi steći značajan većinski udio u banci sa sjedištem u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE