GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste banka izdala prvu zelenu „preferred senior“ obveznicu u iznosu od 400 milijuna eura

Erste banka izdala prvu zelenu „preferred senior“ obveznicu u iznosu od 400 milijuna eura
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2024 / 17:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Erste banka uspješno je zaključila izdanje inauguralne tzv. zelene „preferred senior“ obveznice na međunarodnom tržištu kapitala, u ukupnom iznosu od 400 milijuna eura, s dospijećem pet godina uz mogućnost opoziva nakon isteka četiri godine. Izdanje obveznica realizirano je uz godišnju kamatnu stopu od 4,875% te prinos od 4,901%.

Obveznica će biti uvrštena na Službeno tržište Bečke burze, a zajednički agenti izdanja bili su BNP Paribas SA, Citigroup, Erste Group AG i Societe Generale.

Predmetna obveznica izdaje se u zelenom formatu u okviru tzv. Erste Group Sustainable Finance Frameworka te predstavlja prvo izdanje zelene obveznice bilo kojeg izdavatelja s područja Republike Hrvatske. Ovo izdanje realizirano je u svrhu ispunjenja tzv. MREL zahtjeva (Minimalni zahtjev za regulatorni kapital i prihvatljive obveze), kao sastavnog dijela EU regulatornog okvira, a prikupljena sredstva, osim što će doprinijeti daljnjoj kvalitetnoj diverzifikaciji izvora sredstava banke, koristit će se za poticanje zelenih i održivih investicija te projekata. Važno je naglasiti da se radi o ukupno osmom po redu izdanju obveznica Erste banke na domaćem i međunarodnom tržištu kapitala, čime je banka još jednom potvrdila svoju poziciju najaktivnijeg nedržavnog izdavatelja obveznica u Hrvatskoj.

Izdanje je bilo namijenjeno institucionalnim investitorima na međunarodnom i domaćem tržištu, a posebno je vrijedno naglasiti da je njihov interes bio najveći ikada u odnosu na planirani iznos izdanja za ovakvu vrstu vrijednosnog papira, kad su u pitanju izdavatelji, kreditne institucije s područja CEE regije, te je u jednom trenutku premašio iznos od 3 milijarde eura. U konačnoj alokaciji u najvećem omjeru sudjelovali su investicijski fondovi s udjelom od 68%, zatim osiguravajuće kuće s 11%, banke s 9%, dok su ostale kategorije ulagatelja sudjelovale s 12% udjela. U izdanju je sudjelovalo preko 200 institucionalnih investitora, uz vrlo izraženu geografsku diverzifikaciju predvođenu investitorima iz Velike Britanije 52% te Njemačke, Austrije i Švicarske (tzv. DACH regija) s 18%.

„Izuzetno smo zadovoljni i ponosni zbog uspješne realizacije izdanja prve zelene preferred senior obveznice, prve takve kad su u pitanju izdavatelji iz Republike Hrvatske, kao i vrlo velikim interesom investitora koji potvrđuje ispravnost naše strategije i poslovnog modela. Ovim izdanjem dodatno smo učvrstili poziciju predvodnika među izdavateljima obveznica, financijskim institucijama u Hrvatskoj, kao i orijentaciju na pružanje dodatnog impulsa razvoju domaćeg tržišta kapitala. U skladu s našom strategijom financiranja, iznos prikupljen ovim izdanjem iskoristit ćemo za podršku zelenim i održivim projektima, čime još jednom želimo naglasiti važnost poticanja i provedbe ESG okvira u uspješnom i dugoročnom održivom poslovanju banke, ali i svih naših klijenata“, istaknuo je ovom prigodom Krešimir Barić, CFO Erste banke.

Tagovi: ERSTEM OBVEZNICE, ZELENE OBVEZNICE, BARIĆ
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE