GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste banci potvrđen rejting BBB+, uz stabilne izglede

Erste banci potvrđen rejting BBB+, uz stabilne izglede
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 11:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Međunarodna bonitetna agencija Fitch Ratings potvrdila je dosadašnji, u ožujku 2020. godine dodijeljen kreditni rejting Erste banke, „BBB +”, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje.

Rejting Erste banke tako je zadržao poziciju u investicijskom razredu te i dalje predstavlja najvišu ocjenu neke banke na hrvatskom tržištu, ujedno se pozicionirajući dvije razine iznad rejtinga koji trenutačno drži Republika Hrvatska. Tzv. standalone Viability rejting (VR) Erste banke također je zadržao dosadašnju ocjenu “bb”.

Potvrda kreditnog rejtinga i dalje reflektira snažnu razinu podrške vlasnika, matičnog Erste Groupa, koja se temelji na dugoročnoj strateškoj orijentaciji grupacije ka hrvatskom tržištu, ali i općenito prema CEE regiji. Istodobno, još jednom je istaknuto da je rejting Erste banke limitiran tzv. Croatian Country Ceilingom, što znači da bi, u situaciji nepostojanja takvog ograničenja, isti bio pozicioniran na samo jednu razinu ispod onog koji trenutačno drži Erste Group.

Zadržavanje jednake ocjene tzv. standalone pozicije Erste banke (VR) bazirano je na snažnom franšiznom poslovanju na domaćem tržištu, razboritom okviru upravljanja rizicima, čvrstoj kapitalnoj poziciji, stabilnim izvorima financiranja te visokoj razini likvidnosti. S druge strane, u kontekstu ranjivosti hrvatske ekonomije, njezinoj visokoj ovisnosti o turizmu te očekivanjima najveće kontrakcije BDP-a u 2020. među zemljama srednje i istočne Europe, od oko 9% prema posljednjoj procjeni Fitcha, kao i predviđenoj umjerenoj stopi oporavka u 2021. na razini od 3,8%, orijentacija Erste banke na SME segment, potrošačko kreditiranje te segment turizma, prema ocjeni ove bonitetne agencije, mogu reflektirati određene kreditne rizike u trenutačnim gospodarskim uvjetima obilježenima pandemijom.

„Potvrda našeg rejtinga te činjenica da se i dalje radi o najvišoj ocjeni bonitetnih agencija koju ima neka banka na hrvatskom tržištu, snažan su pokazatelj ispravnosti i održivosti naše poslovne strategije i operativnog modela. Zadržavanje dosadašnje ocjene govori u prilog tome da smo i u posljednjih nekoliko mjeseci, u otežanim i vrlo izazovnim uvjetima poslovanja uzrokovanim pandemijom, ali i posljedicama potresa, reagirali vrlo kvalitetno prilagodivši svoje poslovanje novim okolnostima te, uz nastavak kontinuiteta kreditnih aktivnosti, ujedno nastojali dati značajan doprinos kako bi naši klijenti, građani i tvrtke, bili što manje pogođeni trenutačnom situacijom“, istaknuo je ovom prilikom Christoph Schoefboeck, predsjednik uprave Erste banke te zaključio:

„Nastavit ćemo biti partner i podrška svojim klijentima te, uz racionalno i kvalitetno upravljanje svojim poslovanjem, u skladu s najvišim profesionalnim standardima, imati aktivnu ulogu u oporavku i daljnjem razvoju hrvatskog gospodarstva, kao i poticanju prosperiteta cjelokupne društvene zajednice.“

Tagovi: Erste banka, Erste, Fitch Ratings, kreditni rejting
PROČITAJ I OVO
Dionice Squarea uzletjele nakon najave osnivanja banke
UZLET
Dionice Squarea uzletjele nakon najave osnivanja banke
NEW YORK - Dionice Squarea danas su uzletjele sedam posto nakon što je kompanija ovga tjedna i službeno otpočela lansiranje svojih bankarskih operacija.
HBOR-u potpora EIB-a u programu jačanja savjetodavnih usluga vrijednom 670.000 eura
POTPORE
HBOR-u potpora EIB-a u programu jačanja savjetodavnih usluga vrijednom 670.000 eura
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisale su sporazum o financiranju razvoja i provedbi savjetodavnih usluga za ulaganja, a ukupna vrijednost tog programa premašuje 670 tisuća eura, izvijestile su u utorak te financijske institucije.
HUB nagrađuje najbolje obrazovne programe u području financijske pismenosti
NATJEČAJI
HUB nagrađuje najbolje obrazovne programe u području financijske pismenosti
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) ususret Svjetskom i Europskom tjednu novca koji se obilježava od 22. do 28. ožujka, provodi natječaj za najbolje obrazovne programe osnovnih i srednjih škola u području financijske pismenosti, izvijestili su u utorak iz HUB-a.
EBA predlaže novi pokazatelj za banke - udjel zelene imovine
PRIJEDLOZI
EBA predlaže novi pokazatelj za banke - udjel zelene imovine
FRANKFURT - Banke u Europskoj uniji od iduće će godine u poslovna izvješća morati uključiti pokazatelj poslovnih aktivnosti koji je u skladu sa standardima zaštite klime, odnosno udjel 'zelene' u ukupnoj imovini, predložio je europski regulator.
Ukupna neto dobit banaka u 2020. više nego prepolovljena
LOŠA GODINA
Ukupna neto dobit banaka u 2020. više nego prepolovljena
ZAGREB - Ukupna neto dobiti kreditnih institucija u Hrvatskoj u prošloj godini dosegnula je 2,7 milijardi kuna, što je za 53,1 posto manje nego u 2019., priopćila je u ponedjeljak Hrvatska narodna banka (HNB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE