GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ermotti: Europski regulator čini sve kako bi ugušio potencijal banaka

Ermotti: Europski regulator čini sve kako bi ugušio potencijal banaka
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2024 / 08:57
Autor: SEEbiz
BERN - Izvršni direktor UBS-a Sergio Ermotti napao je europske političare i regulatore zbog namjernog gušenja banaka na kontinentu i dopuštanja američkim rivalima da dominiraju globalno.

Europski pristup upravljanju svojim zajmodavcima bio je u oštroj suprotnosti s promatračima u SAD-u, koji su poticali svoje zajmodavce na međunarodno širenje, ustvrdio je Ermotti, piše Financial Times.

"Europa je učinila sve što je mogla učiniti [ne] da dopusti bankama da budu veće ili uspješnije", rekao je Ermotti u intervjuu s čelnikom norveškog suverenog fonda, drugog najvećeg dioničara švicarske banke.

Ermotti se ponovno pojavio kao vodeći glasnogovornik europskih banaka otkako se vratio u UBS nakon njegova spašavanja bivšeg rivala Credit Suisse u najznačajnijem spajanju u sektoru od financijske krize.

"Postoji politička želja da se ne dopusti da banke postanu prevelike [u Europi]", rekao je Ermotti u podcastu s izvršnim direktorom Norges Bank Investment Managementa Nicolaiem Tangenom, objavljenom u srijedu.

“[Postoji] još uvijek mnogo ograničenog razmišljanja u Europi o tome da budemo velike banke. Dakle, svaka [zemlja] želi imati vlastitog nacionalnog prvaka, zaboravljajući da vas osvajanje nacionalnog prvenstva ne vodi daleko u smislu globalne [dominacije].”

UBS je prošlog ožujka pristao spasiti Credit Suisse u dogovoru koji su organizirali švicarsko ministarstvo financija, financijski regulator i središnja banka. Ermotti je rekao da je jedini razlog zašto je UBS-u dopušteno da preuzme svog rivala taj što je Credit Suisse propadao nakon godina poslovanja s gubicima.

Norveški naftni fond vrijedan 1,6 bilijuna dolara drugi je najveći dioničar UBS-a, iza BlackRocka, koji je povećao svoj udio s 3,5 posto na 5 posto kada je prošlog ljeta završeno preuzimanje Credit Suisse.

“Razlog zašto smo mislili da je [preuzimanje] tako privlačno . . . jer je to vrsta spajanja koju nikada ne možete učiniti u mirnodopskim uvjetima,” rekao je Tangen, bivši upravitelj hedge fonda koji je bio izvršni direktor najvećeg svjetskog državnog fonda posljednje četiri godine.

UBS-ovo preuzimanje Credit Suissea, koje je kontroverzno uključivalo brisanje obveznica u vrijednosti od 17 milijardi dolara, stvorilo je najvećeg globalnog upravitelja bogatstvom i dominantnog igrača u švicarskom i europskom bankarstvu.

“U bankarstvu, sva spajanja koja stvaraju bilo kakvu vrijednost događaju se u trenucima stresa”, rekao je Ermotti. “Posvrnite se na američke banke [i] kako su dospjele u svoj položaj. Sve je u tome što im je tijekom financijske krize dopušteno ili se od njih tražilo da zgrabe ili spoje banke koje su bile pred propadanjem ili su propadale.

“Šteta je što je potrebna kriza da bi se stvorilo nešto što ima smisla.”

63-godišnji Švicarac također je govorio o svom angažmanu u pomaganju upravi u pronalaženju nasljednika kada se povuče nakon završetka integracije Credit Suisse, procesa koji bi trebao trajati do kraja 2026. ili početka 2027. godine.

Ponovio je tvrdnju koju je prošle godine iznio predsjednik Colm Kelleher da bi do tada trebalo biti "više od dva ili tri" spremna kandidata, što ukazuje da će se favorizirati rukovoditelji s iskustvom u različitim dijelovima poslovanja.

"Kako napredujete [u organizaciji], imate puno vrlo talentiranih ljudi, puno specijaliziranih ljudi", rekao je.

"Dakle, nije lako pronaći ljude koji mogu steći šire i potpunije razumijevanje poslovanja."

Tagovi: ermotti, ubs, ecb, credit suisse, blackrock
PROČITAJ I OVO
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
RAST
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
ZAGREB - Erste banka u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je 9,4 posto višu neto dobit nego godinu ranije, koja je tako dosegnula 58 milijuna eura, a rezultat je poboljšanog operativnog rezultata, izvijestili su u utorak iz te banke.
NLB predlaže 5,5 eura dividende
DIVIDENDA
NLB predlaže 5,5 eura dividende
LJUBLJANA - Nadzorni i upravni odbor NLB-a predložio je raspodjelu dobiti Glavnoj skupštini dioničara koja će se održati 17. lipnja 2024. godine.
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
DOBRE BROJKE
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
LONDON - HSBC je u utorak nadmašio tržišna očekivanja u izvješću o zaradi za prvo tromjesečje i najavio iznenadni odlazak glavnog izvršnog direktora grupe Noela Quinna.
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
ENORMNO
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
MOSKVA - Najveće zapadne banke koje i dalje, unatoč svim ograničenjima, posluju u Rusiji prošle su godine Kremlju platile više od 800 milijuna eura poreza što je četiri puta više u odnosu na godine prije invazije na Ukrajinu.
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
POSLJEDICE
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
FRANKFURT - Njemački zajmodavac Deutsche Bank očekuje da će tekući sudski spor u vezi s njegovom akvizicijom maloprodajne poštanske banke Postbank utjecati na profitabilnost u drugom tromjesečju i cijeloj godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE