GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIF i UniCredit osigurat će milijardu eura za mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Sloveniji

EIF i UniCredit osigurat će milijardu eura za mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Sloveniji
FINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2021 / 17:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europski investicijski fond (EIF) osigurat će UniCreditu jamstva u vrijednosti 700 milijuna eura, što će zajmodavcu omogućiti financiranje u iznosu do 1 milijarde eura za mala i srednja poduzeća (MSP) u Hrvatskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Sloveniji kako bi se ubrzao gospodarski oporavak od pandemije bolesti COVID-19.

Jamstva EIF-a potječu iz Europskog jamstvenog fonda (EGF), jamstvenog instrumenta od 25 milijardi eura koji je pokrenula Grupa EIB-a 2020. godine kako bi potaknula oporavak europskog gospodarstva od pandemije bolesti COVID-19, zaštitila radna mjesta i osigurala prijeko potrebnu likvidnost za europska mala i srednja poduzeća. Raspodjela sredstava u okviru ugovora o jamstvu je sljedeća: Hrvatska (do 325 milijuna eura), Bugarska (do 185 milijuna eura), Slovačka (do 310 milijuna eura) i Slovenija (do 80 milijuna eura). Preostali iznos portfelja bit će raspoređen na četiri zemlje u skladu s potražnjom.

Članice Grupe UniCredit, među kojima je i Hrvatska, ponudit će zajmove i druge financijske proizvode malim i srednje velikim poduzećima po povoljnijim uvjetima, uključujući snižene kamatne stope, dulje razdoblje počeka, manje zahtjeve po pitanju kolaterala i produžena dospijeća. Zajmovi će biti dostupni malim i srednjim poduzećima koja posluju u sektorima gospodarstva najteže pogođenima pandemijom radi ubrzanja oporavka nacionalnih gospodarstava.

Roger Havenith, zamjenik glavnog izvršnog direktora EIF-a, rekao je: „Kriza uzrokovana bolešću COVID-19 i dalje je s nama, a poduzeća diljem Europe zbog nje trpe ekonomske posljedice. Partnerstvo EIF-a s Grupom UniCredit osigurat će prijeko potrebno financiranje za mala i srednja poduzeća u četirima zemljama. Naša će suradnja sačuvati radna mjesta, potaknuti ulaganja i konkurentnost malih i srednjih poduzeća te na taj način doprinijeti bržem oporavku gospodarstva od krize izazvane bolešću COVID-19. Želim zahvaliti Grupi UniCredit na dugogodišnjem partnerstvu i radujem se nastavku suradnje."

Potpredsjednica EIB-a Lilyana Pavlova komentirala je: „Drago mi je što EIF u okviru Europskog jamstvenog fonda najavljuje novo partnerstvo s Grupom UniCredit kako bi ponudio pristupačnije financiranje ukupne vrijednosti do 1 milijarde eura za mala i srednja poduzeća u Bugarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Grupa EIB-a spremna je surađivati s financijskim institucijama i tvrtkama širom Europe kako bi podržala gospodarski oporavak od pandemije bolesti COVID-19."

Gianfranco Bisagni, direktor za Srednju Europu i Teodora Petkova, direktorica za Istočnu Europu u UniCreditu, dodali su: „Nudimo kontinuiranu podršku europskim malim i srednjim poduzećima i poduzećima srednje tržišne kapitalizacije koja imaju glavnu ulogu u našim gospodarstvima. Zahvaljujući tim jamstvima i našem jakom sustavu moći ćemo povećati ukupno financiranje do 1 milijarde eura te svojim klijentima i dalje nuditi povoljne uvjete za upravljanje likvidnošću, financiranje budućih ulaganja i poticanje oporavka od krize COVID-19.

Tagovi: Europski investicijski fond, Zagrebačka banka, UniCredit
PROČITAJ I OVO
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
AFERE
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
ZAGREB - Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek u N1 Studiju uživo komentirala je veliku aferu HNB-a. Osvrnula se i na ulaganje u obveznicu Erste banke te komentirala je li imala neke povlaštene informacije.
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
GUVERNER
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
ZAGREB - "Pa, sasvim sigurno nismo pogriješili ništa što bih ja vidio da bismo pogriješili. Šteta dolazi ove halabuke što dolazi iz svega toga."
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
REZULTATI
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
NEW YORK - Počela je sezona objava poslovnih rezultata američkih korporacija za zadnji kvartal 2021. godine, a prve su krenule neke velike banke koje, barem se čini, još nisu u stanju iskoristiti strmiju krivulju prinosa američkih obveznice.
Banke najavljuju rast naknada
NAKNADE
Banke najavljuju rast naknada
ZAGREB - Banke su najavile da će iznosi naknada i u ovoj godini rasti.
Slučaj Raiffeisen: Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH
EPILOG
Slučaj Raiffeisen: Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH
ZAGREB - Savezni vrhovni sud Njemačke odbacio je žalbu Raiffeisen banke i potvrdio odluku Visokog regionalnog suda u Frankfurtu kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH da je arbitražni postupak, koji se temelji na arbitražnoj klauzuli sadržanoj u austrijsko-hrvatskom BIT-u, nedopustiv, priopćio je u petak DORH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE