GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIF i UniCredit osigurat će milijardu eura za mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Sloveniji

EIF i UniCredit osigurat će milijardu eura za mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Sloveniji
FINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2021 / 17:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europski investicijski fond (EIF) osigurat će UniCreditu jamstva u vrijednosti 700 milijuna eura, što će zajmodavcu omogućiti financiranje u iznosu do 1 milijarde eura za mala i srednja poduzeća (MSP) u Hrvatskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Sloveniji kako bi se ubrzao gospodarski oporavak od pandemije bolesti COVID-19.

Jamstva EIF-a potječu iz Europskog jamstvenog fonda (EGF), jamstvenog instrumenta od 25 milijardi eura koji je pokrenula Grupa EIB-a 2020. godine kako bi potaknula oporavak europskog gospodarstva od pandemije bolesti COVID-19, zaštitila radna mjesta i osigurala prijeko potrebnu likvidnost za europska mala i srednja poduzeća. Raspodjela sredstava u okviru ugovora o jamstvu je sljedeća: Hrvatska (do 325 milijuna eura), Bugarska (do 185 milijuna eura), Slovačka (do 310 milijuna eura) i Slovenija (do 80 milijuna eura). Preostali iznos portfelja bit će raspoređen na četiri zemlje u skladu s potražnjom.

Članice Grupe UniCredit, među kojima je i Hrvatska, ponudit će zajmove i druge financijske proizvode malim i srednje velikim poduzećima po povoljnijim uvjetima, uključujući snižene kamatne stope, dulje razdoblje počeka, manje zahtjeve po pitanju kolaterala i produžena dospijeća. Zajmovi će biti dostupni malim i srednjim poduzećima koja posluju u sektorima gospodarstva najteže pogođenima pandemijom radi ubrzanja oporavka nacionalnih gospodarstava.

Roger Havenith, zamjenik glavnog izvršnog direktora EIF-a, rekao je: „Kriza uzrokovana bolešću COVID-19 i dalje je s nama, a poduzeća diljem Europe zbog nje trpe ekonomske posljedice. Partnerstvo EIF-a s Grupom UniCredit osigurat će prijeko potrebno financiranje za mala i srednja poduzeća u četirima zemljama. Naša će suradnja sačuvati radna mjesta, potaknuti ulaganja i konkurentnost malih i srednjih poduzeća te na taj način doprinijeti bržem oporavku gospodarstva od krize izazvane bolešću COVID-19. Želim zahvaliti Grupi UniCredit na dugogodišnjem partnerstvu i radujem se nastavku suradnje."

Potpredsjednica EIB-a Lilyana Pavlova komentirala je: „Drago mi je što EIF u okviru Europskog jamstvenog fonda najavljuje novo partnerstvo s Grupom UniCredit kako bi ponudio pristupačnije financiranje ukupne vrijednosti do 1 milijarde eura za mala i srednja poduzeća u Bugarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Grupa EIB-a spremna je surađivati s financijskim institucijama i tvrtkama širom Europe kako bi podržala gospodarski oporavak od pandemije bolesti COVID-19."

Gianfranco Bisagni, direktor za Srednju Europu i Teodora Petkova, direktorica za Istočnu Europu u UniCreditu, dodali su: „Nudimo kontinuiranu podršku europskim malim i srednjim poduzećima i poduzećima srednje tržišne kapitalizacije koja imaju glavnu ulogu u našim gospodarstvima. Zahvaljujući tim jamstvima i našem jakom sustavu moći ćemo povećati ukupno financiranje do 1 milijarde eura te svojim klijentima i dalje nuditi povoljne uvjete za upravljanje likvidnošću, financiranje budućih ulaganja i poticanje oporavka od krize COVID-19.

Tagovi: Europski investicijski fond, Zagrebačka banka, UniCredit
PROČITAJ I OVO
Klijentima Zagrebačke banke stižu nove Mastercard debitne kartice
PROMJENE
Klijentima Zagrebačke banke stižu nove Mastercard debitne kartice
ZAGREB – Zagrebačka banka i Mastercard započeli su proces migracije dva milijuna Zabinih debitnih kartica na novog kartičnog izdavača. Migracija korisnika privatnih kartica trajat će do prvog dijela 2025., dok će migracija korisnika poslovnih kartica početi u lipnju.
NLB će testirati polje za izdavanje obveznica
TESTIRANJE
NLB će testirati polje za izdavanje obveznica
LJUBLJANA - NLB namjerava izdati šestogodišnje obveznice namijenjene ispunjavanju minimalnog kapitalnog zahtjeva i kvalificiranih obveza u iznosu od 500 milijuna eura.
Liani Keserić potvrđen novi mandat na čelu Raiffeisen banke
KARIJERE
Liani Keserić potvrđen novi mandat na čelu Raiffeisen banke
ZAGREB - Nakon dva mandata na čelu Raiffeisen banke, Liani Keserić ovog je mjeseca potvrđen novi mandat na funkciji predsjednice Uprave jedne od vodećih banaka u Hrvatskoj, priopćili su iz te banke.
Obveznice Gorenjske banke uvrštene na Ljubljansku burzu
TRŽIŠTE KAPITALA
Obveznice Gorenjske banke uvrštene na Ljubljansku burzu
LJUBLJANA - Gorenjska banka danas je svoje četverogodišnje obveznice uvrstila u trgovanje na organiziranom tržištu Ljubljanske burze. Uvrštenje dužničkih vrijednosnih papira u banku i na burzu smatra se važnim elementom za razvoj banke i tržišta kapitala u Sloveniji.
Jamie Dimon: Mirovina je bliža nego ikada
UPOZORENJE
Jamie Dimon: Mirovina je bliža nego ikada
NEW YORK - Dani Jamieja Dimona kao izvršnog direktora JPMorgan Chasea su odbrojani - iako nije jasno koliko.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE