GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB za podršku europskim poduzećima želi mobilizirati dodatnih 200 mlrd eura

EIB za podršku europskim poduzećima želi mobilizirati dodatnih 200 mlrd eura
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 12:54
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Europska investicijska banka (EIB) predložila je uspostavu jamstvenog fonda od 25 milijardi eura kojim bi se uslijed koronakrize omogućila mobilizacija dodatnih 200 milijardi eura za kompanije širom EU-a.

Jamstveni fond trebao bi osigurati zaštitu europskim poduzećima koja se suočavaju s manjkom likvidnosti a financirao bi se doprinosima zemalja EU-a, uz mogućnost sudjelovanja drugih institucija EU-a, priopćeno je iz EIB-a.

Jamstva bi dodjeljivao EIB u partnerstvu s Europskim investicijskim fondom (EIF), te s državnim razvojnim bankama, Europskom komisijom i drugim financijskim partnerima, što bi osiguralo ravnopravne uvjete za male i srednje tvrtke u svim državama članicama, kažu iz EIB-a.

Naglašavaju da bi se temeljem postojećih jamstvenih programa EIB grupe i dostupnosti tržišta jamstva mogla raspodijeliti u vrlo kratkom roku.

Predloženi je model po njima komplementaran s mjerama pojedinih država, s kojima će, uključujući i središnje banke, surađivati kako bi identificirali gdje su potrebe najveće.

Potreban je europski odgovor na pandemiju koronavirusa, koji mora biti i brz i ambiciozan, poručio je predsjednik EIB-a Werner Hoyer.

"Tvrtkama širom EU-a potrebna je velika podrška. Potrebno im je više kreditnih linija, mostni zajmovi i obrtni kapital kako bi nadvladale ovaj neviđeni izazov", kazao je Hoyer.

"Uz podršku država članica, odgovor grupe EIB-a na krizu podržao bi financiranje do razine 1,5 posto europskog BDP-a (...), nadopunjujući iznimne napore koje ulažu države članice", naglasio je.

Prema njegovim riječima, "ako se financijski teret podijeli na sve države članice, izbjegava se veći dug zemalja koje su najteže pogođene krizom i pod stresom su najvećih izdataka za zdravstvo".

Fond bi se nadovezao bi na 40 milijardi eura vrijedan hitan paket mjera podrške malim, srednjim i srednje kapitaliziranim poduzećima koji je EIB usvojio u ožujku.

Eurogrupa bi o prijedlogu odbora direktora EIB-a trebala raspraviti na sastanku u utorak, na kojem će ministri financija usuglašavati zajednički ekonomski odgovor na krizu uzrokovanu posljedicama pandemije koronavirusa.

Odbor direktora EIB-a također je na sjednici u petak odobrio posrednički zajam za više korisnika (MBIL) od pet milijardi eura koji pokriva sve države članice EU-a. Zajam je dio paketa hitnih mjera kojim EIB želi ubrzano mobilizirati financiranje za mala, srednja poduzeća i srednje kapitalizirana poduzeća u iznosu do 40 milijardi eura.

EIB Grupa ističe i da koristi postojeće financijske instrumente koje dijeli s Europskom komisijom, prvenstveno InnovFin, fond za financiranje projekata fokusiranih na zaustavljanje pandemije koronavirusa, pronalazak lijeka i razvoj cjepiva.

Poručuju i da će podržati hitne mjere financiranja hitnog poboljšanja infrastrukture i potreba za opremom u zdravstvenom sektoru, koristeći postojeće okvire za zajmove ili neisplaćene iznose iz postojećih zdravstvenih projekata.

Navode i da trenutno financiraju projekte u zdravstvenom sektoru ukupne vrijednosti oko pet milijardi eura.

Tagovi: Europska investicijska banka, Werner Hoyer, Europski investiicijski fond, koronakriza,
PROČITAJ I OVO
Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka o novčanim obvezama svojih klijenata
PODACI
Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka o novčanim obvezama svojih klijenata
ZAGREB – Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka u Osnovnom sustavu registra (OSR sustav) posredstvom Hrvatskog registra obveza po kreditima d.o.o., priopćeno je iz Hrvatske udruge banaka.
HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatnu stopu 0,5 posto
KREDITI
HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatnu stopu 0,5 posto
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede i HBOR pripremili su novi financijski instrument "Obrtna sredstva za ruralni razvoj", za koji je osigurano 130 milijuna kuna, a kredite će odobravati izravno HBOR, uz kamatnu stopu od 0,5 posto, dok će korisnici biti oslobođeni svih naknada.
Zagrebačka banka neće isplatiti dividendu
DIVIDENDA
Zagrebačka banka neće isplatiti dividendu
ZAGREB - Iz najave sjednice glavne skupštine Zagrebačke banke koja će se održati 8. srpnja ove godine razvidno je kako Zaba ove godine neće isplatiti dividendu.
Neizbježna konsolidacija među najvećim europskim bankama
SPAJANJA
Neizbježna konsolidacija među najvećim europskim bankama
FRANKFURT - Spajanje velikih banaka širom Europe je neizježno, ali ne treba ga očekivati odmah nego će doći u 2021. i 2022. godini, piše magazin Euromoney pozivajući se na riječi neimenovanog izvršnog direktora jedne banke.
Munteanu napušta Addiko banku
SUKOBI
Munteanu napušta Addiko banku
BEČ - Nakon nedavnih ostavki i personalnih rošada u vrhu Addiko banke u Austriji, odlazak zbog "neslaganja" najavio je i glavni direktor banke Razvan Munteanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE