GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB u središtu programa kredita za kompanije pogođene epidemijom

EIB u središtu programa kredita za kompanije pogođene epidemijom
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2020 / 11:49
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Europska investicijska banka (EIB) mogla bi udružiti snage s najvećim europskim komercijalnim bankama i ponuditi kompanijama pogođenim epidemijom koronavirusa povoljne kredite, kažu izvori upoznati s planovima.

Nacrt plana predviđa stotine milijuna eura kredita namijenjenih malim kompanijama, poput hotela, kako bi lakše prebrodile pad prodaje zbog širenja virusa, kazala su u srijedu tri izvora.

Središnja uloga u tom planu pripala bi EIB-u koji bi prema jednoj opciji udružio snage s nekoliko vodećih europskih banaka, tvrde oni. Trenutno se s njima razgovara, dodaju.

Kako bi se riješio problem rizika koji bi mogao ugroziti EIB-ov kreditni rejting, kao jamstvo za potencijalne gubitke poslužio bi zajednički proračun Europske unije, pojašnjavaju.

Jamstvo bi olakšalo kreditiranje komercijalnim bankama koje bi provjeravale zahtjeve kompanija i odobravale novac a mogle bi snositi i dio gubitaka ako ih kompanije ne budu mogle vratiti, tumače dva izvora.

Program kredita mogao bi zauzeti središnje mjesto u željno očekivanom odgovoru europskih vlada na krizu zbog koje je život u Italiji stao a škole su zatvorene u nizu zemalja, od Španjolske do Grčke.

Dopuna kreditima bile bi druge mjere potpore gospodarstvu, koje bi danas trebala najaviti Europska središnja banka (ECB).

Europska komisija kazala je da je "pomoć teško pogođenim kompanijama... da u kratkom roku osiguraju likvidnost ključni dio odgovora ekonomske politike EU-a na krizu prouzročenu koronavirusom".

EK radi s EIB-om na mogućim rješenjima koja bi se mogla odmah provesti u djelo, kazala je glasnogovornica Bruxellesa. U EIB-u nisu željeli komentirati informaciju o kreditima.

Ministri financija EU-a mogli bi razmotriti plan na sastanku početkom idućeg tjedna u Bruxellesu, napominje jedan od neimenovanih izvora.

Uoči sastanka u ponedjeljak sa čelnikom EIB-a Wernerom Hoyerom, francuski ministar financija Bruno Le Maire pojačao je pritisak porukom da EIB mora "mobilizirati resurse".

Sličan je program EIB oformio i nakon financijske krize prije nešto više od deset godina, napominje Reuters.

Tagovi: Europska investicijska banka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE