GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB potpisao zajam vrijedan 49 milijuna eura radi potpore zelenoj i digitalnoj tranziciji te urbanom razvoju Splita

EIB potpisao zajam vrijedan 49 milijuna eura radi potpore zelenoj i digitalnoj tranziciji te urbanom razvoju Splita
FINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2024 / 13:48
Autor: SEEbiz

SPLIT - Europska investicijska banka (EIB) ugovorila je s Gradom Splitom zajam vrijedan 49 milijuna eura radi sufinanciranja njegova višesektorskog programa ulaganja za razdoblje od 2023. od 2027, namjenjenog temeljitoj obnovi javne infrastrukture. Odobrena sredstva pomoći će u poboljšanju javnih usluga u drugom po veličini hrvatskom gradu, kao i unaprjeđenju kvalitete života njegovih 180 000 stanovnika.

Za ovaj prvi značajan općinski projekt EIB-a u Hrvatskoj, potpisana je prva tranša od sveukupno 150 milijuna vrijednog okvirnog zajma ugovorenog s Gradom Splitom. Njime će se podržati cjelovita održiva modernizacija i razvoj grada obnavljanjem javnih zgrada, poboljšanjima održive gradske mobilnosti te preuređenjem i unaprjeđenjem otvorenih javnih prostora i zelenih površina.

„Pružanje boljih javnih usluga europskim građanima te povećanje kvalitete i održivosti njihove životne sredine od prioritetne je važnosti za EIB kao klimatsku banku EU-a”, izjavila je potpredsjednica Teresa Czerwińska. „Drago nam je što gradu Splitu pomažemo u nastojanjima da, kao drugi najveći grad u Hrvatskoj, postane bolje mjesto za život i poslovanje. Ulaganja koja gradske vlasti planiraju zasigurno će pridonijeti zelenom razvoju gradske infrastrukture i unaprijediti kvalitetu društvenih usluga poput javnih škola i vrtića, te tako preobraziti Split u ugodnije mjesto za život njegovih građana.”

Ovaj ugovor će pomoći gradu Splitu u bržem iskorištavanju bespovratnih sredstava EU-a, povećati njegovu privlačnost za ulagače i stanovnike te otvoriti tisuće radnih mjesta.

Sredstvima ovog okvirnog zajma, EIB će podržati prihvatljive programe ulaganja za preuređenje javnih zgrada i otvorenih prostora, energetsku učinkovitost, kao i u javne informacijske i komunikacijske tehnologije. Banka EU-a poduprijet će i ulaganja u pametna prometna rješenja radi poboljšanja pristupa održivom javnom prijevozu i biciklističkoj infrastrukturi.

EIB je spreman pružiti dodatnu tehničku pomoć i savjetodavne usluge radi uspješne provedbe ovog općinskog okvirnog ugovora o zajmu za unaprjeđenje komunalne infrastrukture.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak posebno je istaknuo povoljne i fleksibilne uvjete ovog zajma kojim će se ubrzati urbani razvoj grada.

"Kao gradonačelnik prvog grada u Hrvatskoj koji koristi okvirni zajam Europske investicijske banke danas sam iznimno zadovoljan i ponosan. Zahvaljujem svim suradnicima na predanom angažmanu oko pripreme. Svi smo svjesni kako ovakav zajam za Split omogućuje snažan razvojni zamah u vremenu pred nama. Ovakav zajam već godinama koriste razvijeni gradovi Europske unije za gradnju komunalne infrastrukture, a mi smo ledolomac u Hrvatskoj. Na raspolaganju smo drugim hrvatskim gradovima koji se također zanimaju, vrlo rado ćemo ih uputiti u proceduru koju smo prošli kako bismo im olakšali njihov put, obzirom na to da sada znamo kako."

Tagovi: eib, split, infrastruktura, digitalizacija, zelena tranzicija, puljak
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE