GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB će osigurati do 10 milijardi eura za podršku regijama koje su najpogođenije odmakom od fosilnih goriva

EIB će osigurati do 10 milijardi eura za podršku regijama koje su najpogođenije odmakom od fosilnih goriva
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2022 / 08:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska komisija i Europska investicijska banka (EIB) potpisale su sporazum o instrumentu za kreditiranje u javnom sektoru, trećem stupu mehanizma za pravednu tranziciju.

Pomoću ovog instrumenta financirat će se javna ulaganja u regijama koje su najpogođenije prelaskom Europe na klimatski neutralno gospodarstvo. Kombinirat će 10 milijardi eura zajmova EIB-a s 1,5 milijardi eura bespovratnih sredstava iz proračuna EU-a.

Sporazumom se za područja i regije koje su najpogođenije prelaskom Europe na klimatski neutralno gospodarstvo otvara put za korištenje bespovratnih sredstava i zajmova u okviru instrumenta za kreditiranje u javnom sektoru. Ovaj instrument dio je europskog zelenog plana i njegovog mehanizma za pravednu tranziciju, kojim se podržava pravedan odmak od fosilnih goriva u kojem nitko neće biti zapostavljen, pa tako ni zajednice koje se oslanjaju na vađenje ugljena i industrije koje onečišćuju okoliš.

Subjektima javnog sektora koji planiraju projekte ulaganja u pogođenim regijama instrument za kreditiranje u javnom sektoru nudi kombinaciju zajmova EIB-a i bespovratnih sredstava EU-a, čime se djelotvorno smanjuje financijski teret za državne proračune. Da bi bili prihvatljivi za financiranje, projekti se moraju provoditi ili donositi korist na područjima za koja su države članice u svojim teritorijalnim planovima za pravednu tranziciju koje je odobrila Komisija utvrdile da se suočavaju s najvećim izazovima u vezi s odmakom od fosilnih goriva i industrija s visokim emisijama ugljika. U slabije razvijenim regijama (onima u kojima je BDP po stanovniku manji od 75 % prosjeka EU-a), udio bespovratnih sredstava EU-a može iznositi do 25 % vrijednosti zajma EIB-a za svaki projekt.

Sporazumom se do 2027. na raspolaganje stavljaju sredstva EIB-a u iznosu do 10 milijardi eura za poticanje ulaganja i smanjenje socioekonomskih troškova tranzicije, čime se omogućava otvaranje novih poduzeća i radnih mjesta te izgradnja nove infrastrukture. Nadovezuje se na poziv na podnošenje prijedloga za komponentu dodjele bespovratnih sredstava EU-a u sklopu instrumenta, koji je Europska komisija objavila u srpnju. U pripremi i provedbi projekata potencijalni korisnici mogu zatražiti i savjetodavnu potporu Savjetodavnog centra InvestEU.

Potpredsjednik EIB-a Ricardo Mourinho Félix istaknuo je sljedeće: „Prelazak na gospodarstvo s nultom stopom neto emisija postavlja goleme socioekonomske izazove pred sve nas, a pogotovo pred one regije koje su danas uvelike ovisne o aktivnostima s visokim emisijama ugljika. Veliki izazovi nalažu udružen i usklađen odgovor svih dionika kako bi njihovo djelovanje imalo snažan učinak. Upravo to i nastojimo postići spajanjem sredstava kojima raspolažu EIB i Europska komisija, kao i uskom suradnjom s javnim subjektima u regijama u kojima je potrebno osigurati pravednu tranziciju. Ako regije u potpunosti iskoriste ovaj instrument, to će im pomoći da svoja gospodarstva preobraze na način prihvatljiv za njihove društvene zajednice.”

Elisa Ferreira, povjerenica za koheziju i reforme, naglasila je sljedeće: „Europski zeleni plan naša je strategija za postizanje klimatski neutralnog gospodarstva, dok će nam kohezijska politika pomoći u pravednom ostvarivanju naših zelenih ciljeva. Zahvaljujući ovom sporazumu s EIB-om, instrument za kreditiranje u javnom sektoru nudit će javnim tijelima u regijama i područjima kojima je potpora najpotrebnija povlaštene uvjete kreditiranja za projekte koji ne donose dostatne prihode da bi bili financijski isplativi. Europska komisija i EIB nastavit će surađivati kako bi pružili podršku pravednoj tranziciji u kojoj nitko neće biti zapostavljen.”

Žele li doznati više o tome kako iskoristiti bespovratna sredstva EU-a i zajmove EIB-a, subjekti javnog sektora mogu prisustvovati virtualnom Informativnom danu koji će se u srijedu 14. rujna 2022. održati u organizaciji Europske izvršne agencije za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA), uz sudjelovanje Glavne uprave Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku (GU REGIO) i EIB-a.

Mehanizam za pravednu tranziciju

Odmicanje od vađenja ugljena te proizvodnje energije i industrijske proizvodnje s visokim emisijama CO2 podrazumijeva niz tranzicija:
• energetsku tranziciju radi pronalaženja novih izvora za proizvodnju toplinske i električne energije,
• okolišnu tranziciju radi uklanjanja onečišćenja nastalog uslijed, primjerice, rudarskih aktivnosti,
• socioekonomsku tranziciju radi privlačenja novih poslodavaca kako bi se nadoknadio gubitak radnih mjesta i poreznih prihoda i
• infrastrukturnu tranziciju kao preduvjet za privlačenje novih sektora u spomenute regije.

Mehanizam za pravednu tranziciju, kao jedan od ključnih elemenata europskog zelenog plana, ublažava društvene i gospodarske posljedice prelaska na klimatsku neutralnost. Mehanizam podržava projekte koji se provode ili donose korist u nekoj od regija u kojima je potrebno osigurati pravednu tranziciju, a koje su države članice zajedno s Komisijom odredile u svojim teritorijalnim planovima za pravednu tranziciju.

Mehanizam se sastoji od tri stupa financiranja: (i) Fonda za pravednu tranziciju, (ii) posebnog programa za pravednu tranziciju u okviru programa InvestEU i (iii) instrumenta za kreditiranje u javnom sektoru. EIB podupire sva tri stupa, kako je opisao i u svom orijentacijskom dokumentu U prilog mehanizmu za pravednu tranziciju – sveobuhvatni prijedlog Grupe EIB-a.

Tagovi: Europska komisija, Ricardo Mourinho Félix, Europska investicijska banka, kreditiranje u javnom sektoru
PROČITAJ I OVO
Oko 35 milijardi kuna u kućnim zalihama: Banke se pripremaju na kunske viškove
USUSRET EURU
Oko 35 milijardi kuna u kućnim zalihama: Banke se pripremaju na kunske viškove
RIJEKA – Oko 35 milijardi kuna procjenjuje se da građani drže u kućnim zalihama, pa se bankarski sektor priprema na pojačani priljev kunskih viškova uoči uvođenja eura, a radi automatske konverzije u euro s 1. siječnja 2023.
Dvije turske banke suspendirale plaćanja ruskom karticom nakon američkih sankcija
POTEZI
Dvije turske banke suspendirale plaćanja ruskom karticom nakon američkih sankcija
ISTANBUL - Turski zajmodavci Isbank i Denizbank objavili su da su obustavili plaćanja ruskom karticom Mir nakon američkih sankcija čelniku ruskog sustava kartičnog plaćanja Mir.
Banca Intesa sklopila dogovor o garanciji kreditnog portfolija sa DFC
GARANCIJA
Banca Intesa sklopila dogovor o garanciji kreditnog portfolija sa DFC
BEOGRAD – Postizanjem dogovora o dvanaestogodišnjoj garanciji kreditnog portfolija sa Američkom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC) Banca Intesa obezbedila je garantnu podršku za plasiranje dodatnih 82 miliona dolara za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, kao i preduzeća koja vode žene i onih koja posluju u manje razvijenim regionima u Srbiji.
UniCredit želi veći udio na njemačkom tržištu
AMBICIJE
UniCredit želi veći udio na njemačkom tržištu
BERLIN - Talijanski bankarski div UniCredit razmatra akvizicije u Njemačkoj kako bi ostvario svoj plan i postao prava europska banka, izjavio je u utorak izvršni direktor Andrea Orcel za njemački list Handelsblatt.
Banke će za pranje novca sada prijavljivati svaku uplatu veću od 10.000 eura
REGULATIVA
Banke će za pranje novca sada prijavljivati svaku uplatu veću od 10.000 eura
ZAGREB - Zakon je u javnoj raspravi samo dva tjedna, odnosno do 24. rujna, a predlaže se njegovo donošenje po hitnom postupku kako bi na snagu stupio početkom sljedeće godine, i zbog toga što su navedene promjene dio akcijskog plana za borbu protiv pranja novca, ali i zato što se dio promjena mora ugraditi u zakon zbog uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE