GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB će osigurati do 10 milijardi eura za podršku regijama koje su najpogođenije odmakom od fosilnih goriva

EIB će osigurati do 10 milijardi eura za podršku regijama koje su najpogođenije odmakom od fosilnih goriva
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2022 / 08:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska komisija i Europska investicijska banka (EIB) potpisale su sporazum o instrumentu za kreditiranje u javnom sektoru, trećem stupu mehanizma za pravednu tranziciju.

Pomoću ovog instrumenta financirat će se javna ulaganja u regijama koje su najpogođenije prelaskom Europe na klimatski neutralno gospodarstvo. Kombinirat će 10 milijardi eura zajmova EIB-a s 1,5 milijardi eura bespovratnih sredstava iz proračuna EU-a.

Sporazumom se za područja i regije koje su najpogođenije prelaskom Europe na klimatski neutralno gospodarstvo otvara put za korištenje bespovratnih sredstava i zajmova u okviru instrumenta za kreditiranje u javnom sektoru. Ovaj instrument dio je europskog zelenog plana i njegovog mehanizma za pravednu tranziciju, kojim se podržava pravedan odmak od fosilnih goriva u kojem nitko neće biti zapostavljen, pa tako ni zajednice koje se oslanjaju na vađenje ugljena i industrije koje onečišćuju okoliš.

Subjektima javnog sektora koji planiraju projekte ulaganja u pogođenim regijama instrument za kreditiranje u javnom sektoru nudi kombinaciju zajmova EIB-a i bespovratnih sredstava EU-a, čime se djelotvorno smanjuje financijski teret za državne proračune. Da bi bili prihvatljivi za financiranje, projekti se moraju provoditi ili donositi korist na područjima za koja su države članice u svojim teritorijalnim planovima za pravednu tranziciju koje je odobrila Komisija utvrdile da se suočavaju s najvećim izazovima u vezi s odmakom od fosilnih goriva i industrija s visokim emisijama ugljika. U slabije razvijenim regijama (onima u kojima je BDP po stanovniku manji od 75 % prosjeka EU-a), udio bespovratnih sredstava EU-a može iznositi do 25 % vrijednosti zajma EIB-a za svaki projekt.

Sporazumom se do 2027. na raspolaganje stavljaju sredstva EIB-a u iznosu do 10 milijardi eura za poticanje ulaganja i smanjenje socioekonomskih troškova tranzicije, čime se omogućava otvaranje novih poduzeća i radnih mjesta te izgradnja nove infrastrukture. Nadovezuje se na poziv na podnošenje prijedloga za komponentu dodjele bespovratnih sredstava EU-a u sklopu instrumenta, koji je Europska komisija objavila u srpnju. U pripremi i provedbi projekata potencijalni korisnici mogu zatražiti i savjetodavnu potporu Savjetodavnog centra InvestEU.

Potpredsjednik EIB-a Ricardo Mourinho Félix istaknuo je sljedeće: „Prelazak na gospodarstvo s nultom stopom neto emisija postavlja goleme socioekonomske izazove pred sve nas, a pogotovo pred one regije koje su danas uvelike ovisne o aktivnostima s visokim emisijama ugljika. Veliki izazovi nalažu udružen i usklađen odgovor svih dionika kako bi njihovo djelovanje imalo snažan učinak. Upravo to i nastojimo postići spajanjem sredstava kojima raspolažu EIB i Europska komisija, kao i uskom suradnjom s javnim subjektima u regijama u kojima je potrebno osigurati pravednu tranziciju. Ako regije u potpunosti iskoriste ovaj instrument, to će im pomoći da svoja gospodarstva preobraze na način prihvatljiv za njihove društvene zajednice.”

Elisa Ferreira, povjerenica za koheziju i reforme, naglasila je sljedeće: „Europski zeleni plan naša je strategija za postizanje klimatski neutralnog gospodarstva, dok će nam kohezijska politika pomoći u pravednom ostvarivanju naših zelenih ciljeva. Zahvaljujući ovom sporazumu s EIB-om, instrument za kreditiranje u javnom sektoru nudit će javnim tijelima u regijama i područjima kojima je potpora najpotrebnija povlaštene uvjete kreditiranja za projekte koji ne donose dostatne prihode da bi bili financijski isplativi. Europska komisija i EIB nastavit će surađivati kako bi pružili podršku pravednoj tranziciji u kojoj nitko neće biti zapostavljen.”

Žele li doznati više o tome kako iskoristiti bespovratna sredstva EU-a i zajmove EIB-a, subjekti javnog sektora mogu prisustvovati virtualnom Informativnom danu koji će se u srijedu 14. rujna 2022. održati u organizaciji Europske izvršne agencije za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA), uz sudjelovanje Glavne uprave Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku (GU REGIO) i EIB-a.

Mehanizam za pravednu tranziciju

Odmicanje od vađenja ugljena te proizvodnje energije i industrijske proizvodnje s visokim emisijama CO2 podrazumijeva niz tranzicija:
• energetsku tranziciju radi pronalaženja novih izvora za proizvodnju toplinske i električne energije,
• okolišnu tranziciju radi uklanjanja onečišćenja nastalog uslijed, primjerice, rudarskih aktivnosti,
• socioekonomsku tranziciju radi privlačenja novih poslodavaca kako bi se nadoknadio gubitak radnih mjesta i poreznih prihoda i
• infrastrukturnu tranziciju kao preduvjet za privlačenje novih sektora u spomenute regije.

Mehanizam za pravednu tranziciju, kao jedan od ključnih elemenata europskog zelenog plana, ublažava društvene i gospodarske posljedice prelaska na klimatsku neutralnost. Mehanizam podržava projekte koji se provode ili donose korist u nekoj od regija u kojima je potrebno osigurati pravednu tranziciju, a koje su države članice zajedno s Komisijom odredile u svojim teritorijalnim planovima za pravednu tranziciju.

Mehanizam se sastoji od tri stupa financiranja: (i) Fonda za pravednu tranziciju, (ii) posebnog programa za pravednu tranziciju u okviru programa InvestEU i (iii) instrumenta za kreditiranje u javnom sektoru. EIB podupire sva tri stupa, kako je opisao i u svom orijentacijskom dokumentu U prilog mehanizmu za pravednu tranziciju – sveobuhvatni prijedlog Grupe EIB-a.

Tagovi: Europska komisija, Ricardo Mourinho Félix, Europska investicijska banka, kreditiranje u javnom sektoru
PROČITAJ I OVO
Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica
SURADNJA
Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica
ZAGREB - Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Dinko Lucić potpisali su ugovor kojim se nastavlja dosadašnja uspješna suradnja, te izbornik Dalić i dalje nastavlja biti brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartice. PBZ Grupa, dio je Intesa Sanpaolo Grupe, jedne od najvećih bankarskih grupa u Europi.
HBOR u 2023. odobrio kredite u vrijednosti većoj od 1,1 milijarde eura
KREDITI
HBOR u 2023. odobrio kredite u vrijednosti većoj od 1,1 milijarde eura
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je u 2023. odobrila više od 2.800 kredita u ukupnom iznosu većem od 1,1 milijarde eura, što je povećanje u volumenu za 31 posto, a po broju za 22 posto u odnosu na prethodnu godinu, izvijestila je u ponedjeljak ta institucija.
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
SNAŽAN RAST
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura, što je za 647,2 milijuna eura ili 91,2 posto više nego godinu ranije, pokazuju privremeni nerevidirani podaci o poslovanju kreditnih institucija koje je u četvrtak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
DOBRE BROJKE
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
BEČ - Potaknut dobrim operativnim rezultatima i povoljnim kamatnim okruženjem, Erste Group Bank AG ostvario je operativni rezultat od 5,5 milijardi eura u 2023. godini, što predstavlja rast od 38% u usporedbi s prethodnom godinom.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE