GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD, Švedska i Banca Intesa podstiču žensko preduzetništvo u Srbiji

EBRD, Švedska i Banca Intesa podstiču žensko preduzetništvo u Srbiji
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2022 / 11:54
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je kreditnu liniju u iznosu od 8 miliona evra kojom će Banca Intesa Beograd podržati ulaganja preduzetnica u Srbiji, uz grantove i tehničku podršku koju pruža Švedska.

Finansijska sredstva za preduzeća, na čijem su čelu ili koja su u vlasništvu žena, obezbeđena su u okviru programa „Žene u biznisu“ Evropske banke za obnovu i razvoj, koji promoviše žensko preduzetništvo i njihovo šire uključivanje u poslovanje kroz olakšani pristup finansijskim sredstvima i znanjima.

Kreditnu liniju je tokom posete Srbiji potpisao Alan Piju (Alain Pilloux), potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj, koji je tom prilikom rekao: „Unapređenje pristupa finansiranju i znanjima za preduzeća koja vode žene jedan je od naših ključnih prioriteta u zemljama u koje ulažemo. Program „Žene u biznisu“ naročito pomaže da se ohrabre i osnaže žene i nadam se da će ova nova sredstva ohrabriti mnoge od njih da odu korak dalje i investiraju u razvoj svojih preduzeća.“

Na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju, preduzetnice se i dalje suočavaju sa brojnim izazovima, kako u pogledu pristupa finansiranju, tako i pristupa znanjima, što utiče na ekonomske prilike koje imaju za osnivanje i razvoj svojih preduzeća.

Kako bi im olakšala pristup finansiranju, Evropska banka za obnovu i razvoj je u partnerstvu sa poslovnim bankama ponudila namensku kreditnu liniju. Od uvođenja na Zapadnom Balkanu 2014. godine, ovaj program je kroz kreditne linije vredne više od 57 miliona evra podržao preko 4.800 mikro, malih i srednjih preduzeća koje vode žene širom regiona i omogućio im pristup finansiranju, savetodavnim uslugama, obukama, mentorstvima, kao i povezivanje sa drugim preduzetnicama.

Banca Intesa je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj do sada potpisala 20 ugovora o kreditnim linijama za različite namene, od čega pet ugovora u okviru programa „Žene u biznisu“, kom se pridružila 2015. godine.

„Ekonomsko osnaživanje žena i njihova jača integracija u privredne tokove čine važne pretpostavke rasta zapošljavanja i održivog ekonomskog razvoja, zbog čega Banca Intesa već dugi niz godina pruža stratešku podršku upravo ovom segmentu privrede. Kao prva banka u Srbiji koja je pristupila programu „Žene u biznisu“, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj do sada smo podržali više od 2.500 inicijativa ženskog preduzetništva sa preko 25,8 miliona evra kredita, pomažući preduzetnicama da razviju svoje poslovanje i ostvare profesionalne ambicije. Veliko mi je zadovoljstvo što nakon izuzetnog uspeha u realizaciji prethodna četiri ugovora nastavljamo saradnju, podstičući tako kreiranje okruženja koje ohrabruje razvoj ženskog preduzetništva i doprinoseći ciljevima politike inkluzivnog privrednog razvoja”, izjavio je Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Ova banka je uložila više od 7,3 milijarde evra u zemlji do danas. Fokus banke u Srbiji je na razvoju privatnog sektora, unapređenju rada javnih preduzeća i olakšanju tranzicije ka zelenoj ekonomiji.

Tagovi: EBRD, Evropska banka za obnovu i razvoj, Darko Popović, Švedska, Banca Intesa, žensko preduzetništvo
PROČITAJ I OVO
Izgledan disciplinski postupak protiv menadžera Credit Suissea
EPILOG
Izgledan disciplinski postupak protiv menadžera Credit Suissea
BERN - Švicarski financijski regulator (FINMA) objavio je danas da razmatra hoće li pokrenuti disciplinski postupak protiv direktora banke Credit Suisse nakon što je drugu po veličini banku u Švicarskoj prošli tjedan morala otkupiti najveća švicarska banka UBS.
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
TEŽAK PAD
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
LONDON - Što nije u redu s bankama, zapitao se i britanski tjednik The Economist.
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
ODLJEV
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
WASHINGTON - Regulatori su ponovno uvjeravali javnost da je bankarski sustav siguran, budući da su svježi podaci pokazali da su klijenti nedavno povukli gotovo 100 milijardi dolara depozita.
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
RASPRODAJA
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
FRANKFURT - Dionice Deutsche Banka skliznule su u petak, dok su troškovi osiguranja od neplaćanja naglo porasli, jer se njemački zajmodavac našao na meti panične rasprodaje zbog briga oko stabilnosti europskog bankarskog sektora.
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
RAST
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
ZAGREB – Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate Erste&Steiermärkische Bank d.d. bez ovisnih društava, neto dobit u 2022. godini iznosila je 977,0 milijuna kuna, 15,3% više u odnosu na 847,0 milijuna kuna u 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE