GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura

EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
PODJELA RIZIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2024 / 12:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće novi instrument podjele rizika za hrvatske banke, a Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), članica Grupe Intesa Sanpaolo, prva će se uključiti u instrument.

Instrument podjele rizika osmišljen je kako bi omogućio EBRD-u da s partnerskim bankama podijeli dio rizika koji se javlja u financiranju lokalnih poduzeća, bilo da se radi o korporativnim ili malim i srednjim poduzećima (MSP-ima). EBRD će garantirati do 65 posto svakog pojedinačnog kredita koji PBZ odobri tvrtkama koje ispunjavaju uvjete instrumenta. Prema Sporazumu obveza EBRD-a može doseći iznos od 75 milijuna eura.

Instrument podjele rizika jedan od tri osnovna financijska okvira EBRD-ove inicijative za mala i srednja poduzeća - programa posvećenog podršci i unaprjeđenje razvoja privatnog sektora. Partnerskim bankama EBRD nudi instrumente podjele rizika, s financiranjem ili bez financiranja, putem sufinanciranija ili osiguravanja jamstva po kreditima koje partnerska banka odobri tvrtkama koje ispunjavaju uvjete.

Mark Davis, regionalni direktor EBRD-a za Srednju Europu je izjavio:

“Drago nam je što uspostavljamo ovu suradnju s PBZ-om kojom ćemo proširiti mogućnosti financiranja rastućih tvrtki. Sudjelovanje PBZ u EBRD-ovom instrumentu podjele rizika omogućit će joj oslobađanje dijela kapitala i bolje upravljanje rizikom i tako olakšati kreditiranje realnog sektora.

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a je izjavio:

“PBZ je snažan, dugogodišnji partner EBRD-a u nizu različitih programa. Radujemo se što smo prva banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u ovom novom instrumentu podjele rizika. Prepoznajući potrebu za fleksibilnijim i prilagođenim pristupom klijentima, ovim instrumentom želimo povećati našu sposobnost preuzimanja rizika i oslobađanja dijela kapitala, te tako odgovoriti na izazove s kojima se suočavaju naši klijenti, kako korporativna tako i mala i srednja poduzeća, u dobivanju povoljnih izvora financiranja."

Tagovi: EBRD, Privredna banka Zagreb, pbz, lucić, intesa
PROČITAJ I OVO
Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
SKOK
Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
NEW YORK - Dobit Goldman Sachsa (GS) porasla je 28% u prvom tromjesečju kako su prihodi od investicijskog bankarstva porasli, dajući izvršnom direktoru Davidu Solomonu potreban zamah početkom 2024.
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
POTRAŽNJA
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
BERLIN - Potražnja za potrošačkim kreditima u Njemačkoj lani je smanjena za 7,3 posto na godišnjoj razini, objavilo je ovoga tjedna udruženje banaka BFACH.
Citigroup i Wells Fargo s tromjesečnim padom dobiti
PAD
Citigroup i Wells Fargo s tromjesečnim padom dobiti
NEW YORK - Američke banke Wells Fargo i Citigroup zabilježile su u prvom kvartalu ove godine manju dobit nego u istom razdoblju lani.
JPMorgan povećao dobit, ali i objavio razočaravajuće prognoze
SUZDRŽANO
JPMorgan povećao dobit, ali i objavio razočaravajuće prognoze
NEW YORK - Američka banka JPMorgan Chase u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 13,4 milijarde dolara, što je šest posto više nego u istom razdoblju lani.
EBRD prošlu godinu zaključio s dobiti od 2,1 milijardu eura
U PLUSU
EBRD prošlu godinu zaključio s dobiti od 2,1 milijardu eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvijestila je da je u 2023. godini poslovala s dobiti zahvaljući rastu kamatnih stopa i dobrim rezultatima tržišta dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE