GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dokapitalizacija Nove banke sa 30 miliona KM

Dokapitalizacija Nove banke sa 30 miliona KM
KAPITAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.12.2020 / 09:22
Autor: SEEbiz
BANJA LUKA - Nova banka a.d. Banja Luka uspješno je dokapitalizovana sa 30 miliona KM putem javne ponude akcija na berzi.

Nova banka emitovala je 30.000.000 akcija nominalne vrijednosti 1,00 KM po akciji, ukupne nominalne vrijednosti emisije 30.000.000,00 KM.

U prvom dijelu javne ponude u kojem je postojalo pravo preče kupnje četiri postojeća akcionara su upisala i uplatila ukupno 26.617.206 redovnih običnih akcija.

Nakon isteka prava preče kupovine, ostatak emisije u iznosu od 3.382.794 akcija ponuđen je na Banjalučkoj berzi javnom ponudom i 24. decembra, prvog dana javne ponude, realizovana je cjelokupna ponuđena količina akcija.

U slučaju preče kupovine cijena po akciji bila je 0,50 KM, a za ostatak emisije formirana je na osnovu ponude i potražnje.

- Cilj prikupljanja novčanih sredstava emisijom akcija je povećanje osnovnog kapitala i stope regulatornog kapitala u skladu sa strateškim planom banke, navela je Banka u obrazloženju dokapitalizacije.

Emitovane akcije Banka će uključiti u obračun (redovnog) osnovog kapitala, u skladu sa članom 22. Odluke o izračunavanju kapitala banaka.

Tagovi: Nova banka, Banjalučka berza, MG Mind
PROČITAJ I OVO
Savjet HNB-a: Postupni rast domaćih kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
Savjet HNB-a: Postupni rast domaćih kamatnih stopa
ZAGREB - Zaokret u monetarnim politikama vodećih gospodarstava počeo se postupno odražavati na rast domaćih kamatnih stopa, pa se tako nastavio rast prinosa na dužničke vrijednosne papire države, počeli su rasti i troškovi financiranja poduzeća, dok se kod kreditiranja stanovništva još uvijek ne primjećuje znatnija promjena financijskih uvjeta, konstatirao je u srijedu Savjet Hrvatske narodne banke.
Banca Intesa smanjuje potrošnju energije
SMANJENJE
Banca Intesa smanjuje potrošnju energije
BEOGRAD - U nameri da odgovornim upravljanjem resursima pruži doprinos merama štednje u aktuelnim uslovima globalne energetske neizvesnosti, Banca Intesa, deo međunarodne bankarske grupe Intesa Sanpaolo, usvojila je akcioni plan za optimizaciju potrošnje električne energije i gasa u svojim poslovnim prostorijama.
Banke već počele gasiti bankomate
BANKOMATI
Banke već počele gasiti bankomate
ZAGREB - S obzirom na veliku potražnju građana za početnim paketićima eurokovanica – više ih nema za kupiti u dijelu poštanskih ureda, potvrdili su iz Hrvatske pošte.
Goldman Sachs planira akvizicije kripto kompanija
KRIPTO SCENA
Goldman Sachs planira akvizicije kripto kompanija
NEW YORK - Izvršni direktor Goldman Sachsa Mathew McDermott rekao je da njihova tvrtka već provodi dubinsku analizu nekih kripto tvrtki.
Morgan Stanley otpušta dva posto radne snage
REZOVI
Morgan Stanley otpušta dva posto radne snage
NEW YORK - Morgan Stanley otpustio je danas oko 2% svoje radne snage, neslužbeno doznaje CNBC.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE