GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice NLB-a prvi put iznad 100 eura, ovo su katalizatori rasta

Dionice NLB-a prvi put iznad 100 eura, ovo su katalizatori rasta
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2024 / 09:29
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Jučer su dionice NLB-a zaključile dan na 102 eura po dionici, označavajući prvi put u svojoj povijesti da su dionice Društva završile iznad troznamenkaste vrijednosti.

Došlo je to nakon posljednjeg rasta cijene dionice, gdje je samo jučer cijena dionice porasla za 3 posto.

Priča o troznamenkastom probijanju dionica NLB-a seže unatrag nekoliko tjedana, pri čemu su dionice već nekoliko puta probile magičnu granicu, ali nikad se nisu zatvorile iznad navedene točke. To se jučer promijenilo prvi put u svojoj povijesti, a cijena dionice završila je jučerašnje trgovanje na 102 eura po dionici, pišu analitičari Intercapitala.

Ovaj rast je kulminacija rasta cijene dionice koju je dionica NLB-a zabilježila, posebno u 2. polovici 2023. Naime, od početka 2023. do danas, dionica NLB-a bilježi povrat od preko 63,5%! U istom razdoblju indeks SBITOP ostvario je povrat od “samo” 32%.

Taj je rast poduprlo opće makroekonomsko okruženje, što je zbog visokih inflatornih pritisaka zabilježenih u drugoj polovici 2022. i koji su ostali tijekom većeg dijela 2023. značilo da je ESB značajno povećao kamatne stope na depozite. To je dovelo i do povećanja kamatnih stopa na kredite, što je NLB-u itekako dobro došlo. Naime, neto prihod NLB-a trebao bi se približiti onom iz 2022. godine, unatoč tome što nema efekta negativnog goodwill-a iz 2022. godine, u iznosu od sadašnjih 172,9 milijuna eura!

Nadalje, Banka je zabilježila nizak trošak rizika (negativan veći dio godine, au budućim smjernicama 30 – 50 baznih bodova), što znači da ne samo da ostvaruje veće kamatne stope na kredite, već i omjer “loših” krediti nisu značajnije porasli, dok su se neki stariji krediti koji su tako ocijenjeni uspjeli riješiti.

Idemo dalje, unatoč očekivanjima opće recesije u eurozoni, a posebno u glavnim trgovinskim partnerima Slovenije poput Njemačke, slovenska poduzeća koja su uvelike izvozno orijentirana nisu zabilježila probleme u poslovanju, što je također pridonijelo nižem od očekivanog razine rizika.

Za stanovništvo je stopa rasta kredita uvelike usporena zbog viših kamata, ali su stope koje se primjenjuju na tekuće kredite visoke. Nadalje, većina kredita s fiksnom kamatnom stopom od ranije je fiksna samo na određeno vremensko razdoblje, recimo 10-15 godina, što znači da što duže vrijeme prolazi s ovim povišenim kamatama, to je više kredita s fiksnom kamatnom stopom u ovoj kategoriji će prijeći na promjenjive stope, što također ide u prilog rastu neto kamatne marže unatoč usporavanju izdavanja novih kredita.

Na kraju, budući da NLB posluje u regiji Jugoistočne Europe, još uvijek postoji veliki potencijal rasta. Svi ovi čimbenici, očekivanja solidnih rezultata, nedavno najavljeno spajanje i preuzimanje, kao i činjenica da NLB još uvijek trguje po P/B od pribl. 0,70x znači da je dionica još uvijek relativno "jeftina" i atraktivna.

Tagovi: nlb grupa, nlb, DIVIDENDA, ljse
PROČITAJ I OVO
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
PONUDA
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
BEČ - Tvrtka Agri Europe Cyprus srpskog biznismena Miodraga Kostića sredinom svibnja objavit će ponudu za preuzimanje dionica bečke Addiko Bank AG.
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE