GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deutsche Bank ostvario najveću dobit u petnaest godina

Deutsche Bank ostvario najveću dobit u petnaest godina
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2023 / 18:15
Autor: SEEbiz
FRANNKFURT - Deutsche Bank rekla je da je njezina dobit u 2022. bila najveća u 15 godina, zahvaljujući novoj strategiji, rekao je u četvrtak šef Christian Sewing. Pomogao je i veliki porezni kredit.

Sewing je ponovno potvrdio svoj cilj postizanja "održivog" rasta u nadolazećim godinama i daljnjeg povećanja povrata za dioničare.

Dobit banke prije oporezivanja porasla je 65 posto prošle godine i dosegnula 5,6 milijardi eura (6,16 milijardi dolara), objavila je banka. Neto prihod se više nego udvostručio na godišnjoj razini na oko 5,7 milijardi eura.

Nakon odbitka plaćanja kamata vlasnicima obveznica, dioničari su imali više od 5 milijardi eura dobiti, u odnosu na 1,9 milijardi eura godinu ranije.

Banka je također imala koristi od jednokratnog poreznog kredita od 1,4 milijarde eura.

Najnoviji podaci pokazuju da se banka vratila na onu vrstu visokih razina profita o kojima je izvještavala prije financijske krize 2008. godine.

U 2007., rekordnoj godini, Deutsche Bank je ostvarila dobit prije oporezivanja od više od 8,7 milijardi eura. No, banka je bila prisiljena na značajne promjene nakon krize, nakon koje je pet uzastopnih godina poslovala s gubicima, zaključno s 2019.

U ljeto 2019., Sewing, koji je unaprijeđen na mjesto izvršnog direktora nešto više od godinu dana ranije, temeljito je preusmjerio grupu, smanjivši njezine aktivnosti investicijskog bankarstva, okončavši globalno trgovanje dionicama i nastavivši s integracijom njemačke Postbank u njezino poslovanje s stanovništvom. .

"Transformacija Deutsche Bank u protekle tri i pol godine bila je uspješna", rekao je Sewing u četvrtak. "Usredotočujući se na naše snage, postali smo znatno profitabilniji, diverzificiraniji i učinkovitiji."

Poslovanje Deutsche Bank s privatnim klijentima i korporacijama bilo je posebno dobro, pri čemu je korporativna banka više nego udvostručila dobit prije oporezivanja na 2,1 milijardu eura. S 2 milijarde eura banka privatnih klijenata zaradila je više od pet puta više nego godinu dana ranije. Ta su dva segmenta zajedno dala više od investicijske banke, koja je bila pokretač uspjeha Deutsche Bank.

U 2022. godini dobit investicijske banke pala je za 6% na 3,5 milijardi eura. Upravljanje imovinom također je izvijestilo o nižim prinosima, s padom dobiti prije oporezivanja u internoj fondovskoj tvrtki DWS za 27% na 598 milijuna eura.

Tagovi: Deutsche Bank, Christian Sewing, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
U siječnju godišnja stopa rasta kredita plasiranih stanovništvu 5,2%
RAST
U siječnju godišnja stopa rasta kredita plasiranih stanovništvu 5,2%
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti stanovništvu krajem siječnja 2023. iznosili su 19,9 mlrd. eura.
Brodnjak: Nemojte dizati paniku!
APEL
Brodnjak: Nemojte dizati paniku!
LJUBLJANA - Predsjednik uprave NLB Grupe Blaž Bronjak na jučerašnjoj je tiskovnoj konferenciji u okviru Dana slovenskog tržišta kapitala pledirao na stišavanje panike oko bankarskog sektora.
EBRD ulaže 1,1 milijardu eura u zelene programe u EU
INVESTICIJE
EBRD ulaže 1,1 milijardu eura u zelene programe u EU
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) mobilizirat će više od 1,1 milijardu eura financiranja kroz izravna ulaganja ili financijske posrednike kako bi pomogla zemljama Europske unije (EU) u koje Banka ulaže da ostvare svoj puni zeleni potencijal, poboljšaju svoju održivost i smanje njihov utjecaj na okoliš.
Al Khudairy podnio ostavku nakon izjave o Credit Suisseau
OSTAVKA
Al Khudairy podnio ostavku nakon izjave o Credit Suisseau
RIJAD - Ammar Al Khudairy, predsjednik najvećeg dioničara Credit Suisse Group AG, podnio je ostavku samo nekoliko dana nakon što je svojim komentarima pomogao pokrenuti pad dionica i obveznica što je potaknulo švicarsku vladu da uskoči i dogovori preuzimanje.
Rast kamatnih stopa ECB-a počeo se prelijevati i na hrvatsko tržište
KAMATE
Rast kamatnih stopa ECB-a počeo se prelijevati i na hrvatsko tržište
ZAGREB - Povećanje kamatnih stopa Europske središnje banke (ECB) počelo se prelijevati na hrvatsko tržište, što je vidljivo iz rasta prekonoćnih kamatnih stopa, kao i kamatnih stopa na kredite banaka, pri čemu je potonje zasad izraženije kod kredita poduzećima nego stanovništvu, navodi Hrvatska narodna banka (HNB) u najnovijem mjesečnom Biltenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE