GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Depoziti u trećem kvartalu porasli 4,3

Depoziti u trećem kvartalu porasli 4,3
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2023 / 08:22
Autor: RBA analize
ANALIZA - S podacima HNB-a za rujan, zaokružena je monetarna statistika za treće tromjesečje 2023.

Na osnovi stanja, ukupni depoziti, isključujući središnju državu, iznosili su na kraju rujna 57,7 mlrd. eura (62,1 mlrd. zajedno sa središnjom državom). Od toga se 37,8 mlrd. eura ili 66% ukupnih odnosilo na kućanstva (29 mlrd. eura prekonoćni depoziti, 8,8 mlrd. oročeni depoziti), a 16,6 mlrd. eura ili 29% na nefinancijska poduzeća (12,5 mlrd. eura na prekonoćne, a 4,1 mlrd. eura na oročene depozite).

Na osnovi transakcija, depoziti domaćih sektora (uključujući opću državu) zabilježili su rast tijekom trećeg tromjesečja za 3,6 mlrd. eura ili 6,3% u usporedbi s krajem lipnja 2023., što je ponajviše generirano dobrim financijskim rezultatima turističke sezone. U odnosu na kraj trećeg tromjesečja 2022. rast je iznosio također 3,6 mlrd. eura ili 6,2%. U prva dva tromjesečja 2023. godišnji rast ukupnih depozita je usporavao, prvenstveno kao posljedica učinka baznog razdoblja, odnosno utjecaja intenzivnog zaduživanja poduzeća tijekom prošle godine zbog rasta cijena na svjetskim tržištima i prošlogodišnjeg priljeva gotovine u banke uslijed uvođenja eura.

Promatrano po sektorima, tijekom razdoblja srpanj-rujan najveći porast depozita u odnosu na kraj lipnja zabilježen je kod nefinancijskih poduzeća (+1,5 mlrd. eura ili 10,0%), a slijede kućanstva (+1,3 mlrd. eura ili 3,7%) te naposljetku opća država (+0,5 mlrd. eura ili 12,2%).

Prema strukturi depozita, prekonoćni depoziti kućanstava porasli su tijekom trećeg tromjesečja za 1,2 mlrd. eura ili 4,3%, dok su nefinancijska društva kod kreditnih institucija nadodala 0,4 mlrd. (+4,3%) u usporedbi s krajem lipnja. Na godišnjoj razini usporio se rast prekonoćnih depozita kod kućanstava, s 14,2% godišnje u lipnju na 11,2% na kraju rujna. S druge strane, ubrzao se pad promatranih depozita nefinancijskih društava, koji je započeo u travnju 2023., a na kraju rujna iznosio je -14,1%. Što se tiče oročenih depozita, kod kućanstava je ostvaren skroman rast za 0,2 mlrd. eura ili 1,8% u odnosu na kraj lipnja, dok su oročeni depoziti nefinancijskih društava u istom razdoblju porasli za 1,1 mlrd. eura ili 36,4%.

Promatrano u odnosu na rujan 2022., godišnji pad oročenih depozita je usporio, s -11% na kraju lipnja 2023. na -8,2% na kraju rujna 2023. S druge strane, oročeni depoziti nefinancijskih poduzeća bilježe ubrzanje rasta od početka 2023., da bi na kraju rujna godišnja promjena iznosila visokih 277,8%. Zamjetan rast oročenih depozita nefinancijskih poduzeća na godišnjoj razini odraz je i prisutnog povećanja kamatnih stopa na depozite poduzeća, intenzivnijeg u odnosu na sektor stanovništva.

Naime, prema posljednjim podacima HNB-a, kamatna stopa na prvi put ugovorene oročene depozite kod poduzeća iznosila je u rujnu 3,1%, odnosno 302 baznih bodova više nego u rujnu 2022. U istom je razdoblju kamatna stopa na prvi put ugovorene oročene depozite stanovništva iznosila 1,55% ili 140 baznih bodova više nego u istom razdoblju prethodne godine. Iako se podizanje referentnih kamatnih stopa postepeno prelijeva i na kamatne stope na depozite domaćih banaka, značajan višak likvidnosti dosad je usporavao intenzivniji prijenos tržišnih kamatnih stopa na kamatne stope koje banke nude za depozite.

*Promjene i stope promjena iskazane su na osnovi transakcija. Transakcije prikazuju promjene iz kojih su isključeni učinci promjene tečaja, reklasifikacija te otpisa kredita

Tagovi: depoziti, hnb, bankari
PROČITAJ I OVO
PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
OBVEZNICE
PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent izdanja i investitor u izdanju korporativnih obveznica društva Yellow Submarine d.o.o.
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE