GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Depoziti u trećem kvartalu porasli 4,3

Depoziti u trećem kvartalu porasli 4,3
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2023 / 08:22
Autor: RBA analize
ANALIZA - S podacima HNB-a za rujan, zaokružena je monetarna statistika za treće tromjesečje 2023.

Na osnovi stanja, ukupni depoziti, isključujući središnju državu, iznosili su na kraju rujna 57,7 mlrd. eura (62,1 mlrd. zajedno sa središnjom državom). Od toga se 37,8 mlrd. eura ili 66% ukupnih odnosilo na kućanstva (29 mlrd. eura prekonoćni depoziti, 8,8 mlrd. oročeni depoziti), a 16,6 mlrd. eura ili 29% na nefinancijska poduzeća (12,5 mlrd. eura na prekonoćne, a 4,1 mlrd. eura na oročene depozite).

Na osnovi transakcija, depoziti domaćih sektora (uključujući opću državu) zabilježili su rast tijekom trećeg tromjesečja za 3,6 mlrd. eura ili 6,3% u usporedbi s krajem lipnja 2023., što je ponajviše generirano dobrim financijskim rezultatima turističke sezone. U odnosu na kraj trećeg tromjesečja 2022. rast je iznosio također 3,6 mlrd. eura ili 6,2%. U prva dva tromjesečja 2023. godišnji rast ukupnih depozita je usporavao, prvenstveno kao posljedica učinka baznog razdoblja, odnosno utjecaja intenzivnog zaduživanja poduzeća tijekom prošle godine zbog rasta cijena na svjetskim tržištima i prošlogodišnjeg priljeva gotovine u banke uslijed uvođenja eura.

Promatrano po sektorima, tijekom razdoblja srpanj-rujan najveći porast depozita u odnosu na kraj lipnja zabilježen je kod nefinancijskih poduzeća (+1,5 mlrd. eura ili 10,0%), a slijede kućanstva (+1,3 mlrd. eura ili 3,7%) te naposljetku opća država (+0,5 mlrd. eura ili 12,2%).

Prema strukturi depozita, prekonoćni depoziti kućanstava porasli su tijekom trećeg tromjesečja za 1,2 mlrd. eura ili 4,3%, dok su nefinancijska društva kod kreditnih institucija nadodala 0,4 mlrd. (+4,3%) u usporedbi s krajem lipnja. Na godišnjoj razini usporio se rast prekonoćnih depozita kod kućanstava, s 14,2% godišnje u lipnju na 11,2% na kraju rujna. S druge strane, ubrzao se pad promatranih depozita nefinancijskih društava, koji je započeo u travnju 2023., a na kraju rujna iznosio je -14,1%. Što se tiče oročenih depozita, kod kućanstava je ostvaren skroman rast za 0,2 mlrd. eura ili 1,8% u odnosu na kraj lipnja, dok su oročeni depoziti nefinancijskih društava u istom razdoblju porasli za 1,1 mlrd. eura ili 36,4%.

Promatrano u odnosu na rujan 2022., godišnji pad oročenih depozita je usporio, s -11% na kraju lipnja 2023. na -8,2% na kraju rujna 2023. S druge strane, oročeni depoziti nefinancijskih poduzeća bilježe ubrzanje rasta od početka 2023., da bi na kraju rujna godišnja promjena iznosila visokih 277,8%. Zamjetan rast oročenih depozita nefinancijskih poduzeća na godišnjoj razini odraz je i prisutnog povećanja kamatnih stopa na depozite poduzeća, intenzivnijeg u odnosu na sektor stanovništva.

Naime, prema posljednjim podacima HNB-a, kamatna stopa na prvi put ugovorene oročene depozite kod poduzeća iznosila je u rujnu 3,1%, odnosno 302 baznih bodova više nego u rujnu 2022. U istom je razdoblju kamatna stopa na prvi put ugovorene oročene depozite stanovništva iznosila 1,55% ili 140 baznih bodova više nego u istom razdoblju prethodne godine. Iako se podizanje referentnih kamatnih stopa postepeno prelijeva i na kamatne stope na depozite domaćih banaka, značajan višak likvidnosti dosad je usporavao intenzivniji prijenos tržišnih kamatnih stopa na kamatne stope koje banke nude za depozite.

*Promjene i stope promjena iskazane su na osnovi transakcija. Transakcije prikazuju promjene iz kojih su isključeni učinci promjene tečaja, reklasifikacija te otpisa kredita

Tagovi: depoziti, hnb, bankari
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE