GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Depoziti u bankama s najjačim godišnjim rastom od 2008.

Depoziti u bankama s najjačim godišnjim rastom od 2008.
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2020 / 09:57
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni depoziti kod poslovnih banaka (obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite) nastavili su s mjesečnim i godišnjim stopama rasta te su krajem ožujka iznosili 312,2 mlrd. kuna.

Promatrano na mjesečnoj razini, zabilježen je rast od 8.174 mil. kuna ili 2,7%. Na godišnjoj razini je pozitivan trend rasta prisutan od kraja 2011. te je u ožujku iznosio 25.110 mil. kuna ili 8,7% što predstavlja najveću godišnju promjenu od financijske krize 2008.

Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta ukupnih depozita u ožujku isključivo je rezultat rasta ukupnih štednih i oročenih depozita (u stranoj i u domaćoj valuti). Uz stopu rasta na mjesečnoj razini od 4,4%, ukupni štedni i oročeni depoziti krajem ožujka iznosili su 204,0 mlrd. kuna s udjelom od 65,4% u ukupnim depozitima.

Godišnja stopa rasta štednih i oročenih depozita u ožujku iznosila je 4,2% što je u odnosu na ožujak 2019. porast od 8,2 mlrd. kuna. Valutna struktura štednih i oročenih depozita i dalje ostaje slična te preko 80% depozita čine valutni depoziti, uglavnom u eurima. S obzirom na veliki udio depozita u eurima, promjenama su pridonijela i tečajna kretanja (u odnosu na ožujak 2019. tečaj EUR/HRK porastao je za 2,5%, dok je u odnosu na veljaču srednji tečaj HNB-a na kraju razdoblja u ožujku bio viši za 2,0%). Ukupni valutni depoziti krajem ožujka bili za za 12,5 mlrd. kuna ili 7,8% viši u odnosu na isti mjesec 2019. godine. Promatrano prema sektorima, kao i prethodnih godina, preko 80% štednih i oročenih depozita u inozemnim valutama pripadalo je sektoru kućanstava.

S druge strane, depozitni novac (koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu) zabilježio je na mjesečnoj razini pad od 339,3 mil. kuna odnosno 0,3% s udjelom od 34,6% u ukupnim depozitima. Pri tome su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca koje su prisutne od druge polovice 2015. godine.

Godišnja stopa rasta depozitnog novca u ožujku iznosila je 18,5% što je u odnosu na ožujak 2019. porast od 16,9 mlrd. kuna. Posljedica takvih kretanja svakako je okruženje niskih kamatnih stopa na oročenu štednju ali i nesklonost ulaganja u ostale oblike financijske imovine što je rezultiralo da se višak raspoloživog dohotka postepeno preusmjerava u najlikvidnije oblike depozita.

Izgledna mogućnost smanjenja budućeg raspoloživog dohotka građana i poteškoće u realnom sektoru mogle bi usporiti rast ukupnih depozita kod banaka. Ipak i dalje očekujemo najsnažniji rast kod depozitnog novca zbog nastavka okruženja niskih kamatnih stopa, visoke sklonosti držanja likvidnih sredstava i nesklonosti ulaganju u ostalu financijsku imovinu.

Tagovi: depoziti, ukupni depoziti, kunski depoziti, devizni depoziti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Zadovoljni što je procjena ECB-a pokazala da su banke dobro kapitalizirane
GUVERNER
Vujčić: Zadovoljni što je procjena ECB-a pokazala da su banke dobro kapitalizirane
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u petak je izrazio zadovoljstvo što je procjena Europske središnje banke (ESB) potvrdila da su hrvatske banke dobro kapitalizirane i da mogu podnijeti i vrlo snažan negativna šok.
Procjena ECB-a: Svih pet hrvatskih banaka ima dovoljnu razinu kapitala
KAPITAL
Procjena ECB-a: Svih pet hrvatskih banaka ima dovoljnu razinu kapitala
ZAGREB - Pet banaka koje su bile obuhvaćene sveobuhvatnom procjenom Europske središnje banke (ECB) ima dovoljnu razinu kapitala za redovno poslovanje, kao i za stresne ekonomske scenarije, izvijestila je u petak Hrvatska narodna banka (HNB), prenoseći rezultate ECB-ove procjene.
EBRD financira dovršetak projekta odvodnje grada Poreča
FINANCIRANJE
EBRD financira dovršetak projekta odvodnje grada Poreča
ZAGREB - Grad Poreč, jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na obali Jadrana, će u izazovnim vremenima globalne pandemije korona virusa biti u mogućnosti dovršiti ključni infrastrukturni projekt zahvaljujući kreditu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od €6 milijuna.
Banke postrožile uvjete za odobravanje kredita
UVJETI
Banke postrožile uvjete za odobravanje kredita
ZAGREB - Nakon dvogodišnje stanke banke su ovih dana opet počele razmjenjivati podatke o obvezama klijenata radi procjene njihove kreditne sposobnosti, što bi moglo još više otežati dobivanje kredita, piše u petak Jutarnji list.
Addiko banka predstavila mRačun
NOVITETI
Addiko banka predstavila mRačun
BEOGRAD - Addiko banka je predstavila mRačun, jedinstveno rešenje u inovativnoj ponudi digitalnih proizvoda koje podrazumeva otvaranje računa u okviru postojeće mobilne aplikacije, putem video identifikacije korisnika. mRačun postaje potpuno funkcionalan po završetku svih koraka na mbankingu, bez odlaska u banku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE