GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Depoziti u bankama s najjačim godišnjim rastom od 2008.

Depoziti u bankama s najjačim godišnjim rastom od 2008.
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2020 / 09:57
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni depoziti kod poslovnih banaka (obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite) nastavili su s mjesečnim i godišnjim stopama rasta te su krajem ožujka iznosili 312,2 mlrd. kuna.

Promatrano na mjesečnoj razini, zabilježen je rast od 8.174 mil. kuna ili 2,7%. Na godišnjoj razini je pozitivan trend rasta prisutan od kraja 2011. te je u ožujku iznosio 25.110 mil. kuna ili 8,7% što predstavlja najveću godišnju promjenu od financijske krize 2008.

Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta ukupnih depozita u ožujku isključivo je rezultat rasta ukupnih štednih i oročenih depozita (u stranoj i u domaćoj valuti). Uz stopu rasta na mjesečnoj razini od 4,4%, ukupni štedni i oročeni depoziti krajem ožujka iznosili su 204,0 mlrd. kuna s udjelom od 65,4% u ukupnim depozitima.

Godišnja stopa rasta štednih i oročenih depozita u ožujku iznosila je 4,2% što je u odnosu na ožujak 2019. porast od 8,2 mlrd. kuna. Valutna struktura štednih i oročenih depozita i dalje ostaje slična te preko 80% depozita čine valutni depoziti, uglavnom u eurima. S obzirom na veliki udio depozita u eurima, promjenama su pridonijela i tečajna kretanja (u odnosu na ožujak 2019. tečaj EUR/HRK porastao je za 2,5%, dok je u odnosu na veljaču srednji tečaj HNB-a na kraju razdoblja u ožujku bio viši za 2,0%). Ukupni valutni depoziti krajem ožujka bili za za 12,5 mlrd. kuna ili 7,8% viši u odnosu na isti mjesec 2019. godine. Promatrano prema sektorima, kao i prethodnih godina, preko 80% štednih i oročenih depozita u inozemnim valutama pripadalo je sektoru kućanstava.

S druge strane, depozitni novac (koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu) zabilježio je na mjesečnoj razini pad od 339,3 mil. kuna odnosno 0,3% s udjelom od 34,6% u ukupnim depozitima. Pri tome su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca koje su prisutne od druge polovice 2015. godine.

Godišnja stopa rasta depozitnog novca u ožujku iznosila je 18,5% što je u odnosu na ožujak 2019. porast od 16,9 mlrd. kuna. Posljedica takvih kretanja svakako je okruženje niskih kamatnih stopa na oročenu štednju ali i nesklonost ulaganja u ostale oblike financijske imovine što je rezultiralo da se višak raspoloživog dohotka postepeno preusmjerava u najlikvidnije oblike depozita.

Izgledna mogućnost smanjenja budućeg raspoloživog dohotka građana i poteškoće u realnom sektoru mogle bi usporiti rast ukupnih depozita kod banaka. Ipak i dalje očekujemo najsnažniji rast kod depozitnog novca zbog nastavka okruženja niskih kamatnih stopa, visoke sklonosti držanja likvidnih sredstava i nesklonosti ulaganju u ostalu financijsku imovinu.

Tagovi: depoziti, ukupni depoziti, kunski depoziti, devizni depoziti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE