GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Depoziti u bankama pali na početku 2023.

Depoziti u bankama pali na početku 2023.
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2023 / 12:58
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, krajem siječnja 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su gotovo 55 mlrd. eura.

U odnosu na isto razdoblje 2022., na osnovi stanja, ostvaren je rast od 12,5% ili 6,1 mlrd. eura. Pri tome je u siječnju zabilježeno usporavanje rasta na godišnjoj razini budući da je u prosincu 2022. godišnja promjena iznosila 15%. Na mjesečnoj razini ukupni depoziti niži su za 1,2 mlrd. eura ili 2,2%.

Prekonoćni depoziti, čiji najznačajniji udio čine sredstva na transakcijskim računima, usporili su rast na godišnjoj razini, zabilježivši stopu rasta od 17,7% u odnosu na siječanj prošle godine (s 22,7% u prosincu 2022.). Na mjesečnoj razini niži su za 1,6 mlrd. eura ili 3,8%. Najveći doprinos smanjenju prekonoćnih depozita na mjesečnoj razini generirala su poduzeća, a slijede osiguravajuća društva i mirovinski fondovi. U odnosu na prosinac 2022. prekonoćni depoziti poduzeća niži su za 8,6%, dok je na godišnjoj razini zabilježen rast od 12,1%. Prema navodima iz HNB-a, odraz je to odlijeva sredstava uslijed trenda rasta kamatnih stopa na oročene depozite.

Zaustavljen je i rast prekonoćnih depozita stanovništva, prvi put od 2016. godine. Ipak, prema središnjoj banci mjesečni pad ne odražava prebacivanje na oročene depozite, koji su ostvarili tek blagi rast. Prekonoćni depoziti kućanstava veći su za 23% na godišnjoj razini, dok je na mjesečnoj ostvaren blagi pad od 0,1%. Povećanje u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije posljedica je i uvođenja eura kao službene valute uslijed praktičnijeg konvertiranja kune u eure. S nominalnim iznosom od 43,1 mlrd. eura, prekonoćni depoziti činili su 78,4% ukupnih depozita.

S druge strane, oročeni depoziti, nominalne vrijednosti od gotovo 12 mlrd. eura, zabilježili su u siječnju rast od 3,7% ili 0,4 mlrd. eura u odnosu na kraj prosinca 2022. Rast u odnosu na kraj prosinca predvodila su poduzeća sa stopom rasta od 19,1% mjesečno (na osnovi stanja). Oročeni depoziti stanovništva veći su tek za 0,04% na mjesečnoj razini. Na godišnjoj razini, oročeni depoziti niži su za 1,9% (u odnosu na -6,5% u prosincu). Istovremeno su oročeni depoziti poduzeća veći za 54,3% godišnje, a kućanstava manji za 10,3% u odnosu na siječanj 2022. Oročeni depoziti u veljači su činili 21,6% ukupnih depozita kod poslovnih banaka. Najveći udio u oročenim depozitima čine kućanstva, odnosno sektor stanovništva (78%).

Trend rasta prosječne kamatne stope na oročene depozite potiče prelijevanje dijela prekonoćnih depozita na oročene, posebice kod poduzeća. Naime, prema HNB-u, prosjeci kamatnih stopa na oročene depozite u domaćoj valuti nefinancijskih poduzeća rasli su znatno intenzivnijom dinamikom u odnosu na kućanstva. U siječnju 2023. prosječna kamatna stopa na eurske oročene depozite iznosila je 1,29% za kratkoročne i 1,27% za dugoročne depozite, što je porast od 1,13 odnosno 1,26 postotnih bodova u odnosu na siječanj 2022. S druge strane, kod stanovništva zasada nema značajnijih promjena kamatnih stopa na prvi put ugovorene oročene depozite, odnosno zabilježen je rast na oročene eurske depozite od 0,05pb na kratkoročne i 0,10pb na dugoročne depozite na godišnjoj razini. U siječnju 2023. prosjeci kamatnih stopa na oročene depozite kućanstava u domaćoj valuti iznosila su 0,14% za kratkoročne odnosno 0,16% za dugoročne depozite.

Tagovi: depoziti, ukupni depoziti, hrvatske banke, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
OBVEZNICE
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
ZAGREB - Erste banka je u petak izvijestila da je objavila javni poziv za upis tzv. "preferred senior" obveznica na domaćem tržištu kapitala, s dospijećem 2026., uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 posto te godišnju isplatu kamata.
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RAZGOVORI
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RIJAD - Nova razvojna banka razgovara sa Saudijskom Arabijom o članstvu, što bi osnažilo bančine opcije financiranja s obzirom na sankcije Rusiji, suosnivaču i dioničaru, objavio je list Financial Times.
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
NOVI PROBLEMI
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
BERN - Sud u Singapuru donio je odluku da švicarska banka Credit Suisse mora isplatiti 926 milijuna dolara odštete bivšem premijeru Gruzije Bidzini Ivanišviliju.
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
FINANCIRANJE
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
BERLIN - Unatoč nedavnim problemima na financijskim tržištima u Americi i Švicarskoj, komercijalne banke u Njemačkoj kažu da nema negativnih učinaka na kredite koje nude.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE