GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Depoziti u bankama pali na početku 2023.

Depoziti u bankama pali na početku 2023.
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2023 / 12:58
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, krajem siječnja 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su gotovo 55 mlrd. eura.

U odnosu na isto razdoblje 2022., na osnovi stanja, ostvaren je rast od 12,5% ili 6,1 mlrd. eura. Pri tome je u siječnju zabilježeno usporavanje rasta na godišnjoj razini budući da je u prosincu 2022. godišnja promjena iznosila 15%. Na mjesečnoj razini ukupni depoziti niži su za 1,2 mlrd. eura ili 2,2%.

Prekonoćni depoziti, čiji najznačajniji udio čine sredstva na transakcijskim računima, usporili su rast na godišnjoj razini, zabilježivši stopu rasta od 17,7% u odnosu na siječanj prošle godine (s 22,7% u prosincu 2022.). Na mjesečnoj razini niži su za 1,6 mlrd. eura ili 3,8%. Najveći doprinos smanjenju prekonoćnih depozita na mjesečnoj razini generirala su poduzeća, a slijede osiguravajuća društva i mirovinski fondovi. U odnosu na prosinac 2022. prekonoćni depoziti poduzeća niži su za 8,6%, dok je na godišnjoj razini zabilježen rast od 12,1%. Prema navodima iz HNB-a, odraz je to odlijeva sredstava uslijed trenda rasta kamatnih stopa na oročene depozite.

Zaustavljen je i rast prekonoćnih depozita stanovništva, prvi put od 2016. godine. Ipak, prema središnjoj banci mjesečni pad ne odražava prebacivanje na oročene depozite, koji su ostvarili tek blagi rast. Prekonoćni depoziti kućanstava veći su za 23% na godišnjoj razini, dok je na mjesečnoj ostvaren blagi pad od 0,1%. Povećanje u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije posljedica je i uvođenja eura kao službene valute uslijed praktičnijeg konvertiranja kune u eure. S nominalnim iznosom od 43,1 mlrd. eura, prekonoćni depoziti činili su 78,4% ukupnih depozita.

S druge strane, oročeni depoziti, nominalne vrijednosti od gotovo 12 mlrd. eura, zabilježili su u siječnju rast od 3,7% ili 0,4 mlrd. eura u odnosu na kraj prosinca 2022. Rast u odnosu na kraj prosinca predvodila su poduzeća sa stopom rasta od 19,1% mjesečno (na osnovi stanja). Oročeni depoziti stanovništva veći su tek za 0,04% na mjesečnoj razini. Na godišnjoj razini, oročeni depoziti niži su za 1,9% (u odnosu na -6,5% u prosincu). Istovremeno su oročeni depoziti poduzeća veći za 54,3% godišnje, a kućanstava manji za 10,3% u odnosu na siječanj 2022. Oročeni depoziti u veljači su činili 21,6% ukupnih depozita kod poslovnih banaka. Najveći udio u oročenim depozitima čine kućanstva, odnosno sektor stanovništva (78%).

Trend rasta prosječne kamatne stope na oročene depozite potiče prelijevanje dijela prekonoćnih depozita na oročene, posebice kod poduzeća. Naime, prema HNB-u, prosjeci kamatnih stopa na oročene depozite u domaćoj valuti nefinancijskih poduzeća rasli su znatno intenzivnijom dinamikom u odnosu na kućanstva. U siječnju 2023. prosječna kamatna stopa na eurske oročene depozite iznosila je 1,29% za kratkoročne i 1,27% za dugoročne depozite, što je porast od 1,13 odnosno 1,26 postotnih bodova u odnosu na siječanj 2022. S druge strane, kod stanovništva zasada nema značajnijih promjena kamatnih stopa na prvi put ugovorene oročene depozite, odnosno zabilježen je rast na oročene eurske depozite od 0,05pb na kratkoročne i 0,10pb na dugoročne depozite na godišnjoj razini. U siječnju 2023. prosjeci kamatnih stopa na oročene depozite kućanstava u domaćoj valuti iznosila su 0,14% za kratkoročne odnosno 0,16% za dugoročne depozite.

Tagovi: depoziti, ukupni depoziti, hrvatske banke, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Ukupni depoziti na kraju svibnja 56,4 mlrd. eura
DEPOZITI
Ukupni depoziti na kraju svibnja 56,4 mlrd. eura

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju svibnja 56,4 mlrd. eura.

Rezultati JPMorgana iznad očekivanja analitičara
DOBRE BROJKE
Rezultati JPMorgana iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Američka banka JP Morgan Chase zabilježila je u drugom tromjesečju ove godine neto dobit od 18,1 milijardu dolara (16,6 milijardi eura), što predstavlja rast od 25 posto na godišnjoj razini, ponajviše zahvaljujući boljim rezultatima u investicijskom bankarstvu i dobiti od vlasnički udio u It visi.
Vujčiću još jedan mandat na čelu HNB-a
OČEKIVANO
Vujčiću još jedan mandat na čelu HNB-a
ZAGREB - Hrvatski sabor u četvrtak je većinom izglasao još jedan (treći) šestogodišnji mandat Borisu Vujčiću na čelu Hrvatske narodne banke (HNB).
OTP na vrhu ljestvice banaka s najboljim rezultatima u Europi
NA VRHU
OTP na vrhu ljestvice banaka s najboljim rezultatima u Europi
BUDIMPEŠTA - OTP banka, najveći mađarski komercijalni zajmodavac, predvodi novu ljestvicu europskih banaka s najboljim rezultatima koju je objavio S&P Global Market Intelligence, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Regulatori kaznili Citigroup sa 136 milijuna dolara
KAZNA
Regulatori kaznili Citigroup sa 136 milijuna dolara
NEW YORK - Regulatori su kaznili Citigroup sa 136 milijuna dolara kazne zbog neuspjeha u rješavanju dugotrajnih nedostataka oko kontrola i upravljanja rizicima, što je udarac izvršnoj direktorici Jane Fraser dok pokušava preokrenuti divovsku njujoršku banku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE