GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DBS Group ostvario rekordne rezultate, ali i kaznio menadžment

DBS Group ostvario rekordne rezultate, ali i kaznio menadžment
NEOBIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2024 / 07:42
Autor: SEEbiz
SINGAPUR - Grupacija DBS izvijestila je o rekordnoj zaradi za cijelu godinu 2023., ali je smanjila varijabilnu naknadu za više rukovodstvo kako bi ih “pozvala odgovornima” za brojne digitalne poremećaje te godine.

Izvršni direktor Piyush Gupta dobio je veće smanjenje i njegova varijabilna plaća smanjena je za 30%, što je iznosilo 4,14 milijuna singapurskih dolara (3,08 milijuna dolara), objavila je banka.

Za cijelu godinu neto dobit skočila je 26% na rekordnih 10,3 milijarde SG$ u usporedbi s 8,19 milijardi SG$ u 2022.

Najveća banka u jugoistočnoj Aziji izvijestila je o boljoj od očekivane neto dobiti u četvrtom tromjesečju od 2,39 milijardi SG$ - što je 2% više nego prošlogodišnja dobit od 2,34 milijarde SG$. Podaci LSEG-a pokazuju da su analitičari očekivali neto dobit od 2,37 milijardi SG$ u tom kvartalu.

DBS je bila prva od tri velike banke u Singapuru koja je izvijestila o zaradi u četvrtom tromjesečju i zadržala svoju prognozu kamatnih stopa za cijelu godinu za 2024. na istoj razini kao prošle godine.

"Iako se očekuje da će kamatne stope omekšati, a geopolitičke napetosti i dalje postojati, naša snaga franšize će nam pomoći da održimo naše rezultate u nadolazećoj godini", rekao je glavni izvršni direktor DBS-a Piyush Gupta u izjavi.

Što se tiče smanjene naknade za više rukovodstvo, banka je rekla da je njihova varijabilna plaća kolektivno smanjena za 21% u odnosu na prethodnu godinu zbog niza digitalnih poremećaja tijekom godine.

U ožujku 2023. DBS-ove digitalne usluge bile su prekinute oko 10 sati, a za to vrijeme korisnici nisu mogli pristupiti uslugama internetskog bankarstva niti trgovati putem brokerske kuće. Monetarna uprava Singapura kasnije je rekla da je prekid rada "neprihvatljiv" i da zajmodavac "nije ispunio očekivanja".

U listopadu je došlo do još jednog ispada.

Singapurska banka imala je koristi od viših kamatnih stopa u 2023. No profiti banaka mogli bi usporiti u drugoj polovici godine jer se središnje banke globalno počinju okretati prema smanjenju kamatnih stopa. Okruženje s višim kamatnim stopama obično povećava neto prihod od kamata za zajmodavce.

Neto kamatna marža, važna mjera za profitabilnost kreditiranja, iznosila je 2,13% u četvrtom tromjesečju, malo iznad 2,05% u istom tromjesečju prije godinu dana.

Američka središnja banka u prosincu je zauzela oštriji stav, a tržišta sada predviđaju smanjenje stopa do ljeta. Alat CME FedWatch sugerirao je da bi se prvo smanjenje stope od 25 baznih bodova u 2024. moglo dogoditi već u svibnju.

Prva ovogodišnja sjednica Feda u siječnju završila je središnjom bankom koja je zadržala svoju referentnu stopu zaduživanja u rasponu između 5,25%-5,5%.

Tagovi: DBS Group, SINGAPUR, HAKERI
PROČITAJ I OVO
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
RAST
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
ZAGREB - Erste banka u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je 9,4 posto višu neto dobit nego godinu ranije, koja je tako dosegnula 58 milijuna eura, a rezultat je poboljšanog operativnog rezultata, izvijestili su u utorak iz te banke.
NLB predlaže 5,5 eura dividende
DIVIDENDA
NLB predlaže 5,5 eura dividende
LJUBLJANA - Nadzorni i upravni odbor NLB-a predložio je raspodjelu dobiti Glavnoj skupštini dioničara koja će se održati 17. lipnja 2024. godine.
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
DOBRE BROJKE
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
LONDON - HSBC je u utorak nadmašio tržišna očekivanja u izvješću o zaradi za prvo tromjesečje i najavio iznenadni odlazak glavnog izvršnog direktora grupe Noela Quinna.
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
ENORMNO
Zapadne banke lani su Rusiji platile više od 800 milijuna eura poreza, najviše Raiffeisen
MOSKVA - Najveće zapadne banke koje i dalje, unatoč svim ograničenjima, posluju u Rusiji prošle su godine Kremlju platile više od 800 milijuna eura poreza što je četiri puta više u odnosu na godine prije invazije na Ukrajinu.
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
POSLJEDICE
Deutsche Bank očekuje da će sudski sporovi u vezi Postbanka pogoditi dobit u ostatku godine
FRANKFURT - Njemački zajmodavac Deutsche Bank očekuje da će tekući sudski spor u vezi s njegovom akvizicijom maloprodajne poštanske banke Postbank utjecati na profitabilnost u drugom tromjesečju i cijeloj godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE