GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Credit Suisse u ogromnom gubitku, najavljen strateški zaokret

Credit Suisse u ogromnom gubitku, najavljen strateški zaokret
VELIKI PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2022 / 08:31
Autor: SEEbiz
ZURICH - Credit Suisse je u četvrtak objavio tromjesečni gubitak koji je znatno veći od procjena analitičara.

Posrnuli zajmodavac objavio je neto gubitak u trećem tromjesečju od 4,034 milijarde švicarskih franaka (4,09 milijardi dolara), u usporedbi s očekivanjima analitičara o gubitku od 567,93 milijuna švicarskih franaka. Brojka je također znatno gora od 434 milijuna švicarskih franaka dobiti objavljene u istom kvartalu prošle godine.

Banka je napomenula da gubitak odražava umanjenje vrijednosti od 3,655 milijardi švicarskih franaka koje se odnosi na "ponovnu procjenu odgođene porezne imovine kao rezultat sveobuhvatnog strateškog pregleda".

Pod pritiskom ulagača, banka je otkrila veliku reviziju svog poslovanja u pokušaju rješavanja lošeg poslovanja svoje investicijske banke i nakon niza sudskih troškova koji su umanjili zaradu.

U svom široko očekivanom strateškom zaokretu, Credit Suisse obećao je "radikalno restrukturirati" svoju investicijsku banku kako bi značajno smanjio svoju izloženost rizikom ponderiranoj imovini, koja se koristi za određivanje kapitalnih zahtjeva banke. Također ima za cilj smanjiti svoju bazu troškova za 15%, ili 2,5 milijardi švicarskih franaka, do 2025.

Credit Suisse očekuje da će platiti troškove restrukturiranja od 2,9 milijardi švicarskih franaka do kraja 2024.

Planom transformacije Credit Suisse će odvojiti svoju investicijsku banku u neovisnu tvrtku pod nazivom CS First Boston, prikupiti 4 milijarde švicarskih franaka kapitala izdavanjem novih dionica i ponudom prava te stvoriti jedinicu za oslobađanje kapitala kako bi se ugasila niža povratak, nestrateški poslovi.

„Naš novi integrirani model, s našom franšizom za upravljanje imovinom, snažnom švicarskom bankom i mogućnostima upravljanja imovinom u svojoj jezgri, osmišljen je kako bi nam omogućio isporuku jedinstvene i uvjerljive ponude za klijente i kolege, dok ciljamo na organski rast i stvaranje kapitala za dioničare, “, rekao je novi izvršni direktor Ulrich Koerner u izjavi.

"Novi Izvršni odbor usredotočen je na vraćanje povjerenja kroz nemilosrdnu i odgovornu provedbu naše nove strategije, gdje upravljanje rizikom ostaje u samoj srži svega što radimo."

Koerner je preuzeo kormilo u srpnju nakon ostavke prethodnika Thomasa Gottsteina, nakon što je banka u drugom tromjesečju zabilježila neto gubitak od 1,593 milijarde švicarskih franaka, daleko ispod konsenzusa očekivanja analitičara.

Credit Suisse je tijekom prošle godine bio pogođen slabim prihodima investicijskog bankarstva, gubicima od povlačenja poslovanja u Rusiji i troškovima sudskih sporova koji se odnose na mnoštvo naslijeđenih propusta u usklađenosti i upravljanju rizicima, ponajviše s skandalom hedge fondova Archegos.

Tagovi: Credit Suisse, Credit Suisse First Boston, Ulrich Koerner, Thomas Gottstein
PROČITAJ I OVO
Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
NAPORI
Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
LJUBLJANA - Banka Slovenije je pojačala svoje aktivnosti na području financijskog opismenjavanja. "Unatoč svim dosadašnjim naporima, financijska pismenost je relativno niska, ali smo također utvrdili da smo kao društvo uspješniji ako ljudi razumiju gospodarsko okruženje i financijski sustav", sažeo je razloge Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. za ovo za STA.
Blagi rast dobiti i prihoda Intese Sanpaolo u 2022.
SOLIDNO
Blagi rast dobiti i prihoda Intese Sanpaolo u 2022.
MILANO . Intesa Sanpaolo je prošle godine ostvarila neto dobit od 4,35 milijardi eura, što je četiri posto više nego u 2021.
Sberbank pokreće svoju DeFi platformu
POTEZI
Sberbank pokreće svoju DeFi platformu
ZAGREB - Najveća ruska banka, Sberbank, radi na pokretanju svoje platforme za decentralizirano financiranje (DeFi), pripremajući se za testiranje proizvoda za nekoliko mjeseci.
Zaba pojednostavila kreditiranje malih poduzetnika
KREDITI
Zaba pojednostavila kreditiranje malih poduzetnika
ZAGREB – Zagrebačka banka uvela je za male poduzetnike predodobrene kredite uz brzu i jednostavnu realizaciju. Personalizirana ponuda, manje dokumentacije i brže odobrenje neke su od prednosti za mala poduzeća.
Računi sve većeg broja Nijemaca u minusu
PROBLEMI
Računi sve većeg broja Nijemaca u minusu
BERLIN - Poskupljenja u protekla tri mjeseca su ostavila pustoš na bankovnim računima građana: već svaki sedmi korisnik bankovnih računa u Njemačkoj je u tom razdoblju dospio u minus, odnosno svoje tekuće troškove plaća dispokreditom svoje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE