GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Credit Suisse u ogromnom gubitku, najavljen strateški zaokret

Credit Suisse u ogromnom gubitku, najavljen strateški zaokret
VELIKI PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2022 / 08:31
Autor: SEEbiz
ZURICH - Credit Suisse je u četvrtak objavio tromjesečni gubitak koji je znatno veći od procjena analitičara.

Posrnuli zajmodavac objavio je neto gubitak u trećem tromjesečju od 4,034 milijarde švicarskih franaka (4,09 milijardi dolara), u usporedbi s očekivanjima analitičara o gubitku od 567,93 milijuna švicarskih franaka. Brojka je također znatno gora od 434 milijuna švicarskih franaka dobiti objavljene u istom kvartalu prošle godine.

Banka je napomenula da gubitak odražava umanjenje vrijednosti od 3,655 milijardi švicarskih franaka koje se odnosi na "ponovnu procjenu odgođene porezne imovine kao rezultat sveobuhvatnog strateškog pregleda".

Pod pritiskom ulagača, banka je otkrila veliku reviziju svog poslovanja u pokušaju rješavanja lošeg poslovanja svoje investicijske banke i nakon niza sudskih troškova koji su umanjili zaradu.

U svom široko očekivanom strateškom zaokretu, Credit Suisse obećao je "radikalno restrukturirati" svoju investicijsku banku kako bi značajno smanjio svoju izloženost rizikom ponderiranoj imovini, koja se koristi za određivanje kapitalnih zahtjeva banke. Također ima za cilj smanjiti svoju bazu troškova za 15%, ili 2,5 milijardi švicarskih franaka, do 2025.

Credit Suisse očekuje da će platiti troškove restrukturiranja od 2,9 milijardi švicarskih franaka do kraja 2024.

Planom transformacije Credit Suisse će odvojiti svoju investicijsku banku u neovisnu tvrtku pod nazivom CS First Boston, prikupiti 4 milijarde švicarskih franaka kapitala izdavanjem novih dionica i ponudom prava te stvoriti jedinicu za oslobađanje kapitala kako bi se ugasila niža povratak, nestrateški poslovi.

„Naš novi integrirani model, s našom franšizom za upravljanje imovinom, snažnom švicarskom bankom i mogućnostima upravljanja imovinom u svojoj jezgri, osmišljen je kako bi nam omogućio isporuku jedinstvene i uvjerljive ponude za klijente i kolege, dok ciljamo na organski rast i stvaranje kapitala za dioničare, “, rekao je novi izvršni direktor Ulrich Koerner u izjavi.

"Novi Izvršni odbor usredotočen je na vraćanje povjerenja kroz nemilosrdnu i odgovornu provedbu naše nove strategije, gdje upravljanje rizikom ostaje u samoj srži svega što radimo."

Koerner je preuzeo kormilo u srpnju nakon ostavke prethodnika Thomasa Gottsteina, nakon što je banka u drugom tromjesečju zabilježila neto gubitak od 1,593 milijarde švicarskih franaka, daleko ispod konsenzusa očekivanja analitičara.

Credit Suisse je tijekom prošle godine bio pogođen slabim prihodima investicijskog bankarstva, gubicima od povlačenja poslovanja u Rusiji i troškovima sudskih sporova koji se odnose na mnoštvo naslijeđenih propusta u usklađenosti i upravljanju rizicima, ponajviše s skandalom hedge fondova Archegos.

Tagovi: Credit Suisse, Credit Suisse First Boston, Ulrich Koerner, Thomas Gottstein
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE